Οικονομία

Χρηματιστήριο: Το… δύσκολο 2018 και η ανησυχία για το 2019

Χρηματιστήριο: Το… δύσκολο 2018 και η ανησυχία για το 2019
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε… Χριστουγεννιάτικη “σιέστα” βρίσκεται έως την Πέμπτη, στις 27 Δεκεμβρίου, το Χρηματιστήριο Αθηνών, του οποίου του απομένουν πλέον τρεις συνεδριάσεις για να περιορίσει τις ζημίες που χάρισε στους επενδυτές μέσα στο 2018. Ένα 12μηνο που πολλοί επενδυτές θέλουν να ξεχάσουν, καθώς η σφοδρότητα της πτώσης επανέφερε μνήμες από το επεισοδιακό 2015.

Το… κακό 2018 για το Χρηματιστήριο

Και πράγματι, το 2018 μετρά μέχρι τώρα απώλειες 24,15% στον Γενικό Δείκτη, υψηλότερα δηλαδή από το -23,58% που σημείωσε το 2015. Η σύγκριση με εκείνο το έτος μάλιστα είναι αναπόφευκτη, καθώς το 2015 η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν από την έξοδο από την ευρωζώνη, έκλεισαν για ένα μήνα περίπου οι τράπεζές της και επιβλήθηκαν έλεγχοι στην κίνηση των κεφαλαίων. Αντιθέτως, το 2018, είναι υποτίθεται ένα έτος που η χώρα βγήκε από την ανάγκη των μνημονίων, μετρά θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ της και η δημοσιονομική της πορεία είναι… συνετή.

Έτσι, το Χρηματιστήριο κάθε άλλο παρά δικαίωσε τις αρχικές προσδοκίες, με τις τράπεζες να αποδεικνύονται για μια ακόμα χρονιά ο αδύναμος κρίκος. Ένας κρίκος που προοριζόταν να γίνει η σύνδεση με μια νέα εποχή σταδιακής ανάκαμψης της αγοράς μετά από αρκετά χρόνια περιδίνησης σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Άλλωστε, η υιοθέτηση των προσαρμογών του ΔΠΧΠ9 ήταν επιτυχής, τα stress test του Μαΐου επιβεβαίωσαν ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών δεν είναι ολότελα διαλυμένοι, ενώ η μείωση των μη εξυπηρετούμενων προοδεύει κατά τον σχεδιασμό.

Η υπόθεση Folli – Follie

Κι ενώ όλα έδειχναν τη σταδιακή επιστροφή του ΧΑ στην ομαλότητα, η υπόθεση της Folli – Follie έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τον πιο σημαντικό στοιχείο μιας αγοράς. Η εμπιστοσύνη κυρίως των ξένων επενδυτών κατέρρευσε, με αποτέλεσμα ο σκεπτικισμός και το premium ρίσκου να αυξάνονται κατακόρυφα.

Υποτονικό το κλίμα στις ευρωαγορές

Άλλωστε, δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που θεωρούσαν από τις αρχές του καλοκαιριού ότι το Χρηματιστήριο χρειαζόταν ένα “σοκ εμπιστοσύνης” για να μπορέσει να αλλάξει τα δεδομένα που δημιούργησε η υπόθεση της Folli Follie και οι προεκτάσεις αυτής.

Άλλωστε, πώς μπορεί η αγορά να μην λαμβάνει υπόψιν την σταθεροποίηση της κερδοφορίας πολλών εταιριών, το γεγονός ότι πλέον 6 στις 10 εισηγμένες είναι κερδοφόρες, ενώ οι μερισματικές αποδόσεις ήταν οι καλύτερες από το 2010; Πώς μπορεί το ΧΑ να μη βλέπει ότι το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά με ουσιαστική θετική μεταβολή στο ΑΕΠ, με αρκετούς δείκτες, όπως η ανεργία, κινούνται σε θετική τροχιά;

Η έλλειψη εμπιστοσύνης, τα ανοιχτά μέτωπα του τραπεζικού κλάδου, αλλά και οι εντάσεις που υπάρχουν στις διεθνείς αγορές, ήταν οι βασικοί λόγοι της απογοητευτικής εικόνας του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη λήξη του έτους. Και η κατάσταση δεν φαίνεται να αποφορτίζεται ούτε στο ξεκίνημα του 2019. Πόσο μάλλον δε όταν το νέο έτος θα έχει τρεις εκλογικές διαδικασίες, με τη μητέρα των μαχών, τις βουλευτικές εκλογές, να κυοφορεί μεγάλες μάχες, με ισχυρή δόση λαϊκισμού και πολιτικού αριβισμού, σε μια πληγωμένη χώρα.

Η αναμονή επομένως θα είναι κυρίαρχη έως την στιγμή της προκήρυξης των εκλογών ενώ η επόμενη ημέρα θα αποτιμήσει τους συσχετισμούς… και στο ΧΑ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X