Θέμα

Έρχεται σοκ και δέος από τις ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ!

Έρχεται σοκ και δέος από τις ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μόνο τρόμο προκαλούν οι προβλέψεις των αναλυτών για τις ανατιμήσεις που θα δούμε το επόμενο διάστημα στα σούπερ μάρκετ και οι οποίες οφείλονται στο ράλι ανόδου των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του ρεύματος και φυσικά των σιτηρών εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ακόμη χειρότερο είναι πως ο νέος κύκλος των ανατιμήσεων θα έρθει σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Ο φόβος να εκτοξευθούν οι τιμές σε προϊόντα όπως τα μακαρόνια, το ρύζι, τα όσπρια όχι μόνο είναι… σχεδόν δεδομένος αλλά εκτιμάται πως θα είναι μόνο η αρχή!

Οι τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται πλέον σε έντονα ανοδικό κύκλο και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει την επόμενη ημέρα. Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον έρχονται και οι αυξήσεις σε αγροτικά προϊόντα, όπως σιτάρι και καλαμπόκι, που φωτογραφίζουν αυξήσεις και μάλιστα σημαντικές σε μία σειρά προϊόντων.

Εφιαλτικά σενάρια

Σήμερα στην αγορά προκλήθηκε μία άνευ προηγουμένου τρελή κούρσα σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και σιτάρι.

Πιο συγκεκριμένα το πετρέλαιο άγγιξε τα 140 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει εν συνεχεία σε χαμηλότερα, δηλαδή στην περιοχή των 123,23 δολαρίων το βαρέλι. Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες η τιμή της της αμόλυβδης βενζίνης θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο και θα παρασύρει τόσο το diesel κίνησης, όσο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πριν το δεύτερο κύμα ανατιμήσεων στο πετρέλαιο, η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά ήταν στο 1,944 ευρώ το λίτρο, το diesel κίνησης στα 1,685 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,341 ευρώ.

Το ηλεκτρικό ρεύμα έκανε ξανά άλμα κατά 52,50% σε μία μόλις ημέρα και εκτινάχθηκε στα 426,90 ευρώ η μεγαβατώρα.

Επίσης άλμα έκανε για μία ακόμη ημέρα η τιμή του φυσικού αερίου, που αφού προσέγγισε τα 350 ευρώ η μεγαβατώρα, υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα στα 215 ευρώ.

Την ίδια ώρα η τιμή του σιταριού στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο αυξήθηκε κατά το ημερήσιο όριο για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, σημειώνοντας άνοδο 7%, στα 12,94 δολάρια το μπουσέλ.

Η αύξηση αυτή έρχεται να προστεθεί στο τεράστιο άλμα κατά 41% που σημείωσε το σιτάρι την περασμένη εβδομάδα (68% από την αρχή του έτους), το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί εδώ και έξι δεκαετίες, και φέρνει την τιμή στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2008. Το συμβόλαιο του Παρισιού σημείωσε νέο ρεκόρ όλων των εποχών, μετά από άνοδο που έφτασε το 11%.

Το σιτάρι, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, είναι ένα από τα σημαντικότερα βασικά προϊόντα διατροφής και η αύξηση της τιμής του θα αυξήσει την πίεση στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ενώ θα επιτείνει το πρόβλημα της πείνας παγκοσμίως.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι τιμές έχουν φθάσει σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης το 2008.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X