Οικονομία

Ερευνα: Κινδυνεύει με λουκέτο το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ερευνα: Κινδυνεύει με λουκέτο το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το αποδεικνύουν αποτελέσματα της νέας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας. Το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κινδυνεύουν να κλείσουν είναι η θανατηφόρα ετυμηγορία.

Αν σκεφτείτε ότι το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα που αφορούσε στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, αντιλαμβάνεστε ότι σήμερα, ύστερα από τρεις μήνες σκληρού λοκντάουν, το ποσοστό αυτό θα έχει αυξηθεί αν δεν έχει απογειωθεί.

Συνεχίζοντας με τα βασικά του συμπεράσματα για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, δηλαδή πριν το τρίτο κύμα της πανδημίας σαρώσει πρώτα την Αττική και επεκταθεί σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες περιοχές της χώρας, το Εξαμηνιαίο Δελτίο Οικονομικού Κλίματος Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων τονίζει ότι:

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος για το β΄ εξάμηνο του 2020 διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο καθώς διαμορφώνεται στις 20,1 μονάδες

  • 7 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως μειώθηκε ο τζίρος τους έναντι μόλις του 11,1% που δήλωσε πως αυξήθηκε και του 16,9% που δήλωσε πως παρέμεινε αμετάβλητος
  • 1 στις 2 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα
  • 4 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους το επόμενο διάστημα

Κατά μέσο όρο, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 32,4%.

Καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι είτε οικογενειακές είτε μικρού αριθμού εργαζόμενων, οι σχέσεις μεταξύ εργοδότη-εργαζόμενου είναι στην πραγματικότητα σχέσεις είτε συγγενικές είτε φιλικές σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που αφενός οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε ποσοστό 84,5% διατήρησαν το προσωπικό που απασχολούν και σε ποσοστό 86,1% προβλέπουν ότι θα συνεχίσουν να το διατηρούν. Αυτή την «με νύχια και δόντια» αντοχή εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη που συνεχίζει μεθοδικά να ενισχύει την μεγάλη επιχειρηματικότητα.

Ωστόσο, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Ελλάδας βαρύνονται ήδη από ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν μπορούν ούτε να πληρώσουν χωρίς ρευστό ούτε να περιμένουν άμεσα ότι θα καλύψουν από αύξηση τζίρου στο εγγύς μέλλον. Και όπως καταγράφει η έκθεση, 1 στις 3 δεν θα μπορέσει ως το τέλος του 2021 να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αυτές, ενώ το ίδιο ισχύει σχεδόν για 1 στις 2 ως προς την πληρωμή υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.

Η απειλή της πανδημίας «λουκέτων» και όσων αυτά συνεπάγονται για τον τζίρο στην αγορά, τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, την άνοδο της ανεργίας, αυξάνεται δραματικά, όπως καταγράφεται στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Από το 24,1% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που αφορούσε τον Ιούλιο του 2019, τον Ιούλιο του 2020 απειλούσε πλέον το 32,7%. Και τον Φεβρουάριο του 2021, το ποσοστό είχε φτάσει ήδη στο 38,2%

Η έρευνα τονίζει τις σοβαρές διαφοροποιήσεις μεταξύ επιχειρήσεων, καθώς ιδιαίτερα αυτές που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.

Σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα μέχρι την επιστροφή στην «κανονικότητα» η επιβάρυνση είναι εκθετική, υπογραμμίζει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και ζητά συνεκτικό σχέδιο υποστήριξης των επιχειρήσεων το διάστημα της σταδιακής επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, που θα εξυπηρετεί 2 δέσμες μέτρων:

  • Επαρκής ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων για την επανεκκίνηση (κάλυψη οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας με επιδότηση)
  • Επιδότηση του μη μισθολογικού ή/και του μισθολογικού κόστους για την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Δυστυχώς, όμως δεν μπορούν να υπολογίζουν στην κυβέρνηση, ούτε στο Ταμείο Ανάκαμψης, αφού, όπως φάνηκε τα κονδύλια θα κατευθυνθούν προς τις 30.000 επιχειρήσεις, που μπορούν να δανειστούν με τραπεζικά κριτήρια και από αυτές κυρίως στις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Οπότε ο αργός ή ο απότομος θάνατος του μικρού και μεσαίου επιχειρηματία είανι στην ημερήσια διάταξη εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.

ΓΡΑΦΗΜΑ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X