Οικονομία

Ευρωαγορές σε… πράσινα μονοπάτια και το βλέμμα στο πετρέλαιο

Ευρωαγορές σε… πράσινα μονοπάτια και το βλέμμα στο πετρέλαιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με ως επί το πλείστον θετικά πρόσημα κινούνται την Τρίτη τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από μια αναζήτηση κατεύθυνσης στην αρχή της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να παρακολουθούν και να αξιολογούν τόσο την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου, όσο και τα εταιρικά αποτελέσματα, που πλέον “πυκνώνουν”, αποτυπώνοντας μέρος των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Πώς κινούνται οι ευρωαγορές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτη Stoxx 600 κινείται με άνοδο 0,71%, με τον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών να κινείται ισχυρά ανοδικά κατά 2,1%, ενώ οι περισσότεροι κλάδοι και χρηματιστήρια εισήλθαν τελικώς σε θετικό έδαφος. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της Ευρωζώνης, σημειώνει κέρδη 0,60%.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,53%, ο γαλλικός CAC καταγράφει άνοδο κατά 0,23% και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,27%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 1,43%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει απώλειες 0,22%.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου υποχωρούσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος κατά 20%, στα 10,21 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι φόβοι για την κατάρρευση της ζήτησης και την εξάντληση των αποθηκευτικών χωρών συνεχίζουν να ασκούν συνθλιπτικές πιέσεις.

Σε επίπεδο εταιρικών αποτελεσμάτων, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη, HSBC, ανακοίνωσε την Τρίτη πτώση κερδών κατά 48% για το α’ τρίμηνο σε ετήσια βάση, στα 3,229 δισ. δολ., ενώ τα έσοδα υποχώρησαν κατά billion 5%, στα 13,686 δισ. δολ. Αυξημένα κέρδη ανακοίνωσε η ελβετική τράπεζας UBS, “βουτιά” σημείωσαν τα κέρδη της ισπανικής τράπεζας Santander, ενώ αυξημένα έσοδα και κέρδη ανακοίνωσε η ελβετική φαρμακευτική Novartis.

Ο παράγοντας… κορονοϊός

Η πανδημία του κορονοϊού και η εξέλιξη της συνεχίζουν να αποτελούν “κλειδί” για την ψυχολογία και τις κινήσεις των επενδυτών. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά τον κόσμο έχουν ξεπεράσει πλέον επισήμως τα 3 εκατομμύρια, ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 210.800, σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins University. Σε επίπεδο μακροοικονομικών στοιχείων, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία υποχώρησε από τις 103 στις 95 μονάδες τον Μάρτιο, αρκετά υψηλότερα ωστόσο των εκτιμήσεων των αναλυτών, που την ανέμεναν στις 83 μονάδες.

Ασιατικές αγορές: Όλα… στο περίπου με φόντο την πτώση του πετρελαίου

Η ανεργία στην Ισπανία διαμορφώθηκε το α’ τρίμηνο του 2020 στο 14,41%, έναντι εκτιμήσεων για 15,6%. Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, εκείνη της Lufthansa σημειώνει άλμα άνω του 7,5%, μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών ότι το γερμανικό κράτος συμφώνησε μαζί της για χορήγηση πακέτου διάσωσης της τάξης των 9 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της Games Workshop κερδίζει 7%, μετά την εκτίμησή της ότι τα προ φόρων κέρδη στο λογιστικό έτος που ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου 2020 δεν θα είναι λιγότερα από 70 εκατ. στερλίνες (87 εκατ. δολ.). Στο άλλο άκρο του Stoxx 600, η γερμανική εταιρεία του τομέα των πληρωμών Wirecard υποχωρεί άνω του 16%, μετά την αναφορά της KPMG για τις λογιστικές πρακτικές της, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κάποιου είδους ύποπτης δραστηριότητας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X