Οικονομία

Γιατί οι επενδυτές φοβούνται ακόμη τα ελληνικά ομόλογα;

Γιατί οι επενδυτές φοβούνται ακόμη τα ελληνικά ομόλογα;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η άνοδος των αποδόσεων στα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτυπώνει το επιφυλακτικό κλίμα που ακόμα κυριαρχεί στις αγορές απέναντι στην Ελλάδα.

Την βαρύτητα που έχει για τους επενδυτές η θέση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. Αλλά φυσικά και το πόσο επηρεάζεται η χώρα μας από τις εξελίξεις στην Ιταλία και την ευρωπαϊκή Περιφέρεια.

Οι κινήσεις στα ελληνικά ομόλογα

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έσπασε το φράγμα του 4% έπειτα από έναν μήνα και σκαρφάλωσε ακόμα και στο 4,040%, με άνοδο της τάξης του 2,02% από προχθές, ενώ πάνω από το 3% και στο 3,130% βρέθηκε η απόδοση του 5ετούς, με άνοδο 3,71% από την προηγούμενη ημέρα.

Το ελληνικό spread στο δεκαετές διαμορφώνεται στις 359 μονάδες βάσης και το spread στο επταετές στις 347 μονάδες βάσης.

Ανοδικά οι ευρωαγορές – Όλοι κοιτούν τα αποτελέσματα

Το γεγονός πάντως ότι το κόστος δανεισμού του Δημοσίου επανήλθε πάνω από το επίπεδο του 4% προκαλεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τη λήξη του προγράμματος τα ελληνικά ομόλογα αποδεικνύουν ότι είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε οποιαδήποτε αναταραχή, πόσω μάλλον αν συμβεί κάποιο απρόσμενο περιστατικό που θα επηρεάζει ευθέως την ελληνική οικονομία.

Το ΔΝΤ κάνει την… δουλειά του με το χρέος

Η πίεση στα ελληνικά ομόλογα δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό και από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και συγκεκριμένα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ αναφέρει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν εγκλωβισμένες σε επίπεδα μεταξύ 5% και 6% για τις επόμενες δεκαετίες.

Όπως είναι λογικό, προκάλεσε αντιδράσεις. Οι ελληνικές Αρχές, όμως, έχουν πλέον συνηθίσει τις υπερβολικές, πολλές φορές, εκτιμήσεις του.

Διατηρούνται οι πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Σε υψηλό πέντε εβδομάδων κινήθηκε χθες η απόδοση των ιταλικών τίτλων καθώς φαίνεται να επανέρχονται οι ανησυχίες για εντάσεις στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας. Όμως, σύμφωνα με το insider.gr, την ίδια ώρα, η απόδοση του γερμανικού ομολόγου υποχωρούσε καθώς οι επενδυτές αναζητούν και πάλι ασφαλή καταφύγια λόγω της κλιμάκωσης της εμπορικής έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X