Οικονομία

Η πρόταση της Κομισιόν για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Η πρόταση της Κομισιόν για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε.
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπέρβαση της κρίσης που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, παρουσίασε σήμερα (Τετάρτη) η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της Ε.Ε.

Σημειώνεται πως η διαπραγμάτευση για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό μόλις τώρα ξεκίνησε και τα παζάρια αναμένονται να είναι σκληρά. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρξει η έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο για να προχωρήσει η διαδικασία. Το ΠΔΠ πρόκειται να ξεκινήσει το 2021 και ισοδυναμεί με περίπου 1% της παραγωγής της Ε.Ε. ή 140 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία ενός «εργαλείου φερεγγυότητας» για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των επιχειρήσεων. Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε επίσης πως το πακέτο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα περιλαμβάνει και επιχορηγήσεις και θα αποτελείται από δύο σκέλη:

  • τον πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. (ή MFF που αφορά την περίοδο 2021-2027)
  • ένα εργαλείο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί με τα ποσά που μπορεί να δανεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις κεφαλαιαγορές με την εγγύηση των κρατών – μελών.

Η φον ντερ Λάιεν σημείωσε επίσης, ότι το σύνολο των κεφαλαίων για την ανάκαμψη θα διοχετευθεί μέσω προγραμμάτων της Ε.Ε.

Στήριξη κρατών, συνδρομή για ιδιωτικές επενδύσεις

Για το πού θα διατεθούν τα κεφάλαια αυτά, η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι θα υπάρχουν τρεις πυλώνες:

  1. ► Ο πρώτος πυλώνας θα εστιάσει στη στήριξη των κρατών – μελών για να ανακάμψουν και να εξέλθουν ισχυρότερα από την κρίση. Ο κύριος όγκος των χρημάτων θα διατεθεί στο πλαίσιο αυτού του πυλώνα για τη χρηματοδότηση βασικών δημόσιων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα είναι εναρμονισμένες με την προτεραιότητα της μετάβασης σε μία κλιματικά ουδέτερη, ψηφιοποιημένη και ανθεκτική Ευρώπη.
  2. ► Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και στην παροχή βοήθειας για να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις. Όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά ένα νέο Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο «θα βοηθήσει τις επενδύσεις σε κρίσιμες αλυσίδες αξίας για τη μελλοντική ανθεκτικότητα και στρατηγική αυτονομία μας, όπως ο φαρμακευτικός τομέας».
  3. ► Ο τρίτος πυλώνας αφορά στην ενίσχυση προγραμμάτων που απέδειξαν την αξία τους στην κρίση, όπως το RescEU ή το Horizon Europe, ενώ θα δημιουργηθεί ένα νέο ειδικό Πρόγραμμα Υγείας.

Προειδοποιεί το Ευρωκοινοβούλιο

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σχετικό σχέδιο ψηφίσματος, απειλεί να αρνηθεί την έγκριση του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε., εκτός εάν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών προχωρήσουν σε νέες πηγές χρηματοδότησης.

«Το Κοινοβούλιο καλεί τους ηγέτες της Ε.Ε. και την Επιτροπή να λάβουν τολμηρές αποφάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συστήματος ιδίων πόρων της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ενός “καλαθιού” νέων ιδίων πόρων», αναφέρει μεταξύ άλλων το ψήφισμα.

Ο κατάλογος των πιθανών νέων εσόδων –πρόκειται ουσιαστικά για έναν νέο φόρο της Ε.Ε.– θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών, τη φορολόγηση ψηφιακών υπηρεσιών, τον φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, τα έσοδα από το σύστημα εμπορίας εκπομπών ρύπων, μια εισφορά στα πλαστικά και τα προϊόντα που εισάγονται στην Ε.Ε. που παρήχθησαν με χαμηλότερα πρότυπα εκπομπών CO2 από ό,τι στην Ευρώπη.

Οι διαπραγματεύσεις για το ακριβές μέγεθος της συνεισφοράς από τα κράτη μέλη ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο και έχουν γίνει ακόμα πιο δύσκολες δύσκολες λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας (η οποία είχε σημαντική συνεισφορά στον προϋπολογισμό).

Το σχέδιο ψηφίσματος καλεί επίσης την Κομισιόν να δανειστεί χρήματα, χρησιμοποιώντας την πιστοληπτική του αξιολόγηση του «τριπλού Α» που έχει, υποστηριζόμενου από τις κυβερνητικές εγγυήσεις. Ακολούθως, θα πρέπει να εκταμιεύσει χρήματα από το ταμείο, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων αλλά και μακροπρόθεσμων δανείων.

Δείτε ακόμη:

Τοπαλούδη: Ο πατέρας της έδωσε τριαντάφυλλο στην εισαγγελέα- Τι είπε για την συγκινητική ομιλία της

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X