Οικονομία

Λιτότητα: Τέλος οι αυξήσεις μισθών, συντάξεων, τα επιδόματα και τα pass – Το ξερό όχι του Μητσοτάκη στο επίδομα

Λιτότητα: Τέλος οι αυξήσεις μισθών,  συντάξεων, τα επιδόματα και τα pass – Το ξερό όχι του Μητσοτάκη στο επίδομα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Λιτότητα επιβάλλει το Eurogroup και μάλιστα χωρίς αντίσταση από την ελληνική κυβέρνηση. Το αντίθετο μάλλον οι κυβερνώντες τη θεωρούν καλοδεχούμενη γιατί ενδεχομένως  νομίζουν ότι ίσως τους εξυπηρετεί. Αυτό σημαίνει ότι το Eurogroup κόβει  αυξήσεις μισθών και συντάξεων και βάζει τέλος στα επιδόματα και τα «pass».

Η οικονομική πολιτική θα είναι προσαρμοσμένη στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, όπως συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Και σε αυτούς θα συντονίζεται η δημοσιονομική πολιτική και για τον επόμενο χρόνο, όπως συζητήθηκε για πρώτη φορά στο Eurogroup.

Ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλόνι θύμισε τη Δευτέρα (11/3) ότι με τους νέους κανόνες, η διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής θα είναι εξειδικευμένη για κάθε χώρα, όπως προβλέπει το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Τόνισε ότι οι υπερχρεωμένες χώρες, θα πρέπει να κάνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να μειώσουν το χρέος τους και να δημιουργήσουν δημοσιονομικά αποθέματα. Εντύπωση προκάλεσε πάντως η δήλωσή του ότι εκτός από το νέο πλαίσιο, οι επιδόσεις των κρατών θα κριθούν από τις νέες προβλέψεις της επιτροπής για την γήρανση του πληθυσμού, και άρα, τις δαπάνες του ασφαλιστικού.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM κ. Πιέρ Γκραμένια τόνισε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει αντιπληθωριστική. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει θα αποσυρθούν όσα μέσα στήριξης ισχύουν ακόμη και ειδικά οι επιδοτήσεις στην ενέργεια.

«Λιτότητα» το 2024 και το 2025

Η αντιπληθωριστική πολιτική που θα συνεχιστεί τόσο το 2024 όσο και το 2025, έχει ως βασική κρίσιμη παράμετρο την εξέλιξη των μισθών. Μάλιστα, η ΕΚΤ δια στόματος της προέδρου της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της ότι η πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει όταν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη «βιωσιμότητα» του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα.

Έχει τονιστεί δε ιδιαίτερα ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να εξεταστεί η επίδραση που θα έχουν οι φετινές μισθολογικές αυξήσεις στην πορεία του πληθωρισμού πριν ληφθούν τελικές αποφάσεις. Στις αυξήσεις των μισθών, η Κομισιόν προσθέτει στην εξίσωση για το 2025 και τις δαπάνες για τις συντάξεις, με δεδομένο ότι οι διαδοχικές κρίσεις έχουν αλλάξει τις συντεταγμένες για πολλά ασφαλιστικά συστήματα εντός της ΕΕ.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Ελλάδα, η οποία παρά τις προσπάθειες έχει ακόμη με διαφορά το υψηλότερο χρέος της ΕΕ μαζί με την Ιταλία, θα είναι στην ομάδα των χωρών οι οποίες θα πρέπει να προσπαθήσουν για τη μείωση του χρέους τους.

Στο 4ετές πρόγραμμα που θα πρέπει να συμφωνηθεί μετά την Επιτροπή μέχρι και το φθινόπωρο, οπότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο σε μισθούς και συντάξεις για τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να είναι “συνετές” και σύμφωνο με την αντιπληθωριστική πολιτική και το ρυθμό αύξησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, διαφορετικά θα πρέπει να προσαρμόσει ανάλογα το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό της πλάνο. Το σχέδιο που θα πρέπει να σταλεί στις Βρυξέλες μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να είναι συμβατό με την ελαφρά περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που συζητήθηκε πρώτη φορά χθες.

Πιο θετική για την Ελλάδα είναι η απόφαση του Eurogroup για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και μάλιστα πέρα από το χρήματα που έχουν εξασφαλίσει το κάθε ένα κράτος – μέλος από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε το εύρημα της έρευνας του Μάριο Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ ότι για να κλείσει το κενό που εντοπίζεται με την Κίνα και τις ΗΠΑ θα πρέπει τα κράτη – μέλη να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις ύψους 500 εκ ευρώ.

Τέλος το έκτακτο «Δώρο Πάσχα 2024»

Σε αυτό πλαίσιο, ο Κ. Μητσοτάκης με δηλώσεις του, έδωσε και επισήμως τέλος στα σενάρια για έκτακτο «Δώρο Πάσχα 2024». Μάλιστα, όπως ακούγεται στο βίντεο με κυνικό και ξερό τρόπο είπε όχι. Η συζήτηση είχε ανοίξει από τα Χριστούγεννα, με τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού να αναμένουν το επίδομα, το οποίο θα δώσει μία μικρή ανάσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, «δεν θα δώσουμε επίδομα Πάσχα. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο προϋπολογισμό. Πρέπει να ξέρουμε αν θα υλοποιηθεί», με τους δικαιούχους να απογοητεύονται και πάλι, μετά το σημερινό δημοσίευμα των Νέων πως η απόφαση για το «δώρο» θα κλείδωνε μέσα στον Απρίλιο.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς το τέλος του χρόνου.



 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X