Οικονομία

Μπόνους στους καταναλωτές για να “καρφώνουν” τους φοροφυγάδες

Μπόνους στους καταναλωτές για να “καρφώνουν”  τους φοροφυγάδες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κίνητρα γα τη χρησιμοποίηση της εφαρμογής appodixi από τους καταναλωτές, όπως πίστωση ποσού ή έκπτωση φόρου, προβλέπει το νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που θα συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Το ΥΠΟΙΚ αναβαθμίζει-ενισχύει την ήδη επιτυχημένη εφαρμογή appodixi,που δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να «τσεκάρουν» τη γνησιότητα της απόδειξης που λαμβάνουν και εφόσον εντοπίσουν παρανομία, να την καταγγείλουν στις αρμόδιες αρχές. Κατά την πρώτη φάση της λειτουργίας του, το συγκεκριμένο εργαλείο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποδείχθηκε άκρως επιτυχημένο. Χιλιάδες καταναλωτές, χωρίς μάλιστα να κερδίζουν κάποιο χρηματικό ποσό και μπόνους, προχώρησαν σε καταγγελίες, ενισχύοντας το ελεγκτικό έργο των αρχών.

Το επόμενο βήμα, πέραν της αναβάθμισης της ίδιας της εφαρμογής, προβλέπει την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος ή την έκπτωση φόρου, σε όσους καταγγέλλουν πλαστές αποδείξεις μέσω της εφαρμογής appodixi.  Στην πρώτη περίπτωση τo μπόνους θα φτάνει έως 2.000 ευρώ και θα καθορίζεται αναλόγως με την περίπτωση φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το μικρότερο ποσό που θα κερδίζει ο φορολογούμενος θα είναι το τριπλάσιο της αξίας της απόδειξης,

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, οι καταναλωτές μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή.
Κατόπιν, όπως περιγράφεται στη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου.
Εφόσον προκύψει παράβαση τότε ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ.

Ψηφιακή πλατφόρμα για «κάρφωμα» φοροφυγάδων

Η αναβαθμισμένη εφαρμογή appodixi δεν είναι το μόνο εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής που ρίχνει στη μάχη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η τελευταία επιστρατεύει μια νέα ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» και του λαθρεμπορίου και τις καταγγελίες των πολιτών. Η πλατφόρμα θα δέχεται  επί 24ώρου βάσεως καταγγελίες και αναφορές πολιτών για φορολογικές παραβάσεις. Με τη χρήση ειδικού λογισμικού που ενσωματώνεται στην πλατφόρμα, όλες οι καταγγελίες και οι πληροφορίες θα αξιολογούνται μέσα σε λίγες ώρες. Τη συνέχεια θα αναλαμβάνουν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ

Με βάση αυτές τις καταγγελίες -που μπορεί να είναι τόσο επώνυμες όσο και ανώνυμες- το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.

Αναλυτικότερα, στην ειδική φόρμα, οι πολίτες θα αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης καθώς και για την ταυτότητα του παραβάτη είτε αφορά πληροφορίες από άλλους είτε από τη δική τους εμπειρία.

Τα στοιχεία αυτά θα αξιολογούνται από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να βαθμολογηθεί η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ανάλογα με το βαθμό αξιολόγησης οι ελεγκτές θα προχωρούν σε εξονυχιστικό έλεγχο του συγκεκριμένου επαγγελματία ή της επιχείρησης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X