Οικονομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν και μετά την κάλπη και οι προεκλογικές υποσχέσεις…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν και μετά την κάλπη και οι προεκλογικές υποσχέσεις…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση μέσου μισθού πάνω από 25% στην τετραετία 2023-2027, έτσι ώστε να διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ. Αύξηση κατώτατου μισθού πάνω από τα 950 ευρώ από τα 780 ευρώ στα οποία διαμορφώθηκε την 1η Απριλίου 2023. Μείωση της ανεργίας κάτω από το 8% έως το 2027. Αυτό σημαίνει ότι θα «επιστρέψει» το επίδομα των τριετιών στις κατώτατες αμοιβές το οποίο – σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς – επανέρχεται με την πτώση της ανεργίας ε ποσοστό κάτω από το 10%. Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση μισθολογίου τους από 1.1.2024.”

Αυτά ήταν που έταζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Μετά τις πρώτες εκλογές και πριν τις επόμενες της 25ης Ιουνίου, αλλάζει το προεκλογικό τροπάρι. Αν μπορεί ας κάνει κι αλλιώς!

Στη σημερινή του συνέντευξη στο Mega, μίλησε γενικά και αόριστα για «βελτίωση διαθέσιμου εισοδήματος», για «καλύτερους μισθούς από το πλεόνασμα της ανάπτυξης”, διευκρινίζοντας ότι «δεν θα ξοδεύουμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τους δημοσιονομικούς κανόνες».  Το πιάσατε το υπονοούμενο ε; Από το πλεόνασμα της ανάπτυξης. Εφόσον βεβαίως υπάρχει.

Αυτό ξέρετε τί σημαίνει; Σημαίνει ότι αφού θα έχει ξεζουμιστεί ο κόπος του λαού μέχρι και την τελευταία σταγόνα αίματος για να φτιαχτεί “το πλεόνασμα της ανάπτυξης”, το οποίο πλεόνασμα θα είναι προσεκτικά φυλαγμένο στις τραπεζοθυρίδες των επενδυτών, τότε θα επιστραφεί στο λαό ένα ψίχουλο από όσα καρβέλια του έκλεψαν. Περί αυτού μιλάει ο τέως πρωθυπουργός που αναμένει να γίνει και ο επόμενος.

Τί μεσολάβησε;  Αμέσως μετά τις εκλογές μίλησε και η Κομισιόν: ούτε αυξήσεις, ούτε τριετίες (αύξηση δαπανών μόλις 2,6%)  και τέρμα τα μέτρα στήριξης ακόμα κι΄ αν το ρεύμα ξαναπάει στα ύψη.

Το μήνυμα ελήφθη ολόκληρο και ακέραιο και μεταφέρεται με τον δέοντα κυνισμό. Διότι, θέλει κυνισμό να μπορεί κάποιος να ζητάει “ισχυρή κυβέρνηση” και “ισχυρή πλειοψηφία” για να υλοποιήσει  φανερά, δηλωμένα και απροκάλυπτα, τις προτροπές του τραπεζίτη έτσι όπως τις λαμβάνει μέσω εντολών της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία μεταφέρει αυτούσιες τις επιθυμίες των αφεντικών.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X