Οικονομία

ΟΤΕ: Καλό τρίμηνο λόγω των επιδόσεων στην Ελλάδα

ΟΤΕ: Καλό τρίμηνο λόγω των επιδόσεων στην Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν αμετάβλητα έσοδα και αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 4,7%, κυρίως λόγω των επιδόσεων στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ για το γ’ τρίμηνο του 2018.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, τα προσαρμοσμένα κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 40,5% και ανήλθαν σε 107,5 εκατ. ευρώ στο γ? τρίμηνο του 2018, σε σύγκριση με  76,5 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις ανήλθαν σε 150,1 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, σημειώνοντας μείωση κατά 14,8%. Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν σε 132,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 160,6 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, λόγω βελτίωσης των λειτουργικών ταμειακών ροών και χαμηλότερων επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία κατά το τρίμηνο. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 ήταν 0,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 0,6 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην Ελλάδα, ο Όμιλος σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 1,9% και προσαρμοσμένου EBITDA κατά 5,7%, γεγονός που αποδίδεται στην ενίσχυση των επιδόσεων στις ευρυζωνικές υπηρεσίες σταθερής, στα ισχυρά έσοδα της κινητής από data και περιαγωγή και στο συνεχή εξορθολογισμό του κόστους. Το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 42,5%, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 150 μονάδες βάσης σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Το γ? τρίμηνο του 2018, οι ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας της εταιρείας συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο, προσελκύοντας 34.000 συνδρομητές στο τρίμηνο, υποστηριζόμενες από την επέκταση του δικτύου. Στο τέλος του τριμήνου, το 26% της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής του ΟΤΕ είχε επιλέξει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Κατά το τρίμηνο, ο ΟΤΕ ξεκίνησε την ανάπτυξη του δικτύου FTTH, η οποία θα επιταχυνθεί τα επόμενα τρίμηνα, στο πλαίσιο του ανακοινωμένου πλάνου επενδύσεων.

Η COSMOTE TV σημείωσε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση,  αύξηση 8 χιλιάδων συνδρομητών το γ? τρίμηνο, με την συνδρομητική της βάση να ανέρχεται πλέον σε 534.000. Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας κατά το τρίμηνο παρουσίασαν μείωση 0,7%, αντικατοπτρίζοντας την υιοθέτηση των ΔΠΧΑ 15. Εξαιρώντας τον συγκεκριμένο παράγοντα, τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής αυξήθηκαν κατά 1,9%. Η αύξηση τροφοδοτήθηκε από τη χρήση data, τα οποία στο γ? τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 21%, ενώ τα έσοδα περιαγωγής από την εισροή τουριστών παρουσίασαν ισχυρή αύξηση.
Στην Ρουμανία, το δύσκολο περιβάλλον εξακολουθεί να επηρεάζει τις επιδόσεις της εταιρείας. Ως αποτέλεσμα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA στη Ρουμανία μειώθηκε κατά 4,2%. Στην Αλβανία, η κερδοφορία συνεχίζει την ανοδική πορεία.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του γ? τριμήνου 2018, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε «στην Ελλάδα η οποία ανακάμπτει οικονομικά, είχαμε ένα καλό τρίμηνο, με τις υπηρεσίες λιανικής σταθερής, αλλά και την κινητή τηλεφωνία, να καταγράφουν αύξηση εσόδων. Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, καταγράψαμε υψηλότερα έσοδα από υπηρεσίες, κυρίως ευρυζωνικές, ενώ η κινητή τηλεφωνία επωφελήθηκε από τη συνεχιζόμενη αύξηση των εσόδων από δεδομένα και την επιτυχημένη τουριστική περίοδο, που ενίσχυσε τα έσοδα περιαγωγής. Ως αποτέλεσμα αυτών των επιδόσεων, αλλά και της συνεχούς προσπάθειας περιορισμού του κόστους, τα συνολικά έσοδα, η κερδοφορία και το περιθώριο EBITDA στην Ελλάδα ενισχύθηκαν. Η δυναμική στη σταθερή τηλεφωνία αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ στην κινητή τηλεφωνία αναμένουμε  μεγαλύτερες προκλήσεις κατά τα επόμενα τρίμηνα. Στη Ρουμανία, οι λειτουργικές επιδόσεις παρέμειναν υπό πίεση, τόσο στις υπηρεσίες σταθερής όσο και κινητής”.

Και πρόσθεσε: «η εμπειρία εξυπηρέτησης που προσφέρουμε είναι για εμάς το κύριο όχημα για να κερδίζουμε και να διατηρούμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας. Ωστόσο, τις ισχυρές μας επιδόσεις στην Ελλάδα τις οφείλουμε, κατά κύριο λόγο, στην τεχνολογική υπεροχή που έχουμε κτίσει εδώ και χρόνια και στην οποία συνεχίζουμε να επενδύουμε. Για το σύνολο του έτους, θα κινηθούμε εντός των εκτιμήσεών μας για το ύψος του επενδυτικού μας πλάνου. Αυτό θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε τους στόχους που είχαμε θέσει για το έτος, όσον αφορά στις ταμειακές ροές και την ανταμοιβή των μετόχων”.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X