Οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης- Φυσικό αέριο: Ποιο καύσιμο συμφέρει φέτος

Πετρέλαιο θέρμανσης- Φυσικό αέριο: Ποιο καύσιμο συμφέρει φέτος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο θέρμανσης:Το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να «σκαρφαλώσει» σε τιμές άνω του 1,5 ευρώ, προκαλώντας ήδη «πονοκέφαλο» στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πότε ξεκινά η διάθεση των καυσίμων και τι ισχύει για το επίδομα θέρμανσης.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Το ράλι ανόδου στην τιμή του «μαύρου χρυσού» στην παγκόσμια αγορά, φέρνει αλυσιδωτές εξελίξεις σε όλες τις χώρες, με την Ελλάδα προφανώς να μην αποτελεί εξαίρεση. Επαγγελματίες στον κλάδο διανομής καυσίμων εκτιμούν ότι η τιμή εκκίνησης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεπεράσει το 1,5 ευρώ, γεγονός που ήδη προκαλεί… ίλιγγο στους καταναλωτές.

Ειδικότερα, από τη στιγμή που φέτος δεν υπάρχει επιδότηση στην αντλία, όσοι δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ή θα πάρουν μικρότερα ποσά, από τώρα έχουν αρχίσει να σκέφτονται το μεγάλο κόστος για τη θέρμανση τον φετινό χειμώνα. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, σε κάθε περίπτωση, θα ξεκινήσει από τις 15 Οκτωβρίου και μένει να δούμε την τιμή στην οποία θα «κλειδώσει» το καύσιμο.

Πέρσι, όσοι εγκατέλειψαν το φυσικό αέριο και έβαλαν καυστήρα πετρελαίου δικαιούνταν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης. Φέτος, αυτό δεν ισχύει. Και όχι μόνο, φαίνεται ότι το φυσικό αέριο θα διατεθεί φέτος σε τιμή πολύ πιο φτηνή από το πετρέλαιο θέρμανσης.

Με την ακρίβεια να «εξανεμίζει» το οικογενειακό εισόδημα, πολλά είναι τα νοικοκυριά που αναζητούν απάντηση στο ποιο είναι φέτος το πιο φτηνό καύσιμο για να ζεστάνουν το σπίτι ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά σε περίπου 20 μέρες και οι πρατηριούχοι τοποθετούν την τιμή κοντά στο 1,50 ευρώ, ακόμα και 1,55 ευρώ. Η τιμή εκκίνησης το 2022 ήταν 1,41 ευρώ, αλλά έπεσε κατά 0,2 ευρώ ανά λίτρο με την κρατική, οριζόντια επιδότηση, αλλά και την πρόσθετη επιδότηση 7,5 σεντ ανά λίτρο από τα δυιλιστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση του πετρελαίου ξεκινά κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, όμως επειδή φέτος πέφτει Κυριακή, η διάθεση του πετρελαίου θα ξεκινήσει την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου.

«Η τιμή αυτή είναι απαγορευτική για τους περισσότερους καταναλωτές, δεν θα υπάρχουν παραγγελίες» εκτίμησε πρόσφατα ο πρόεδρος των πρατηριούχων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα «ΝΕΑ», τα σημερινά δεδομένα των τιμών δείχνουν ότι η συμφέρουσα επιλογή θέρμανσης φέτος είναι το φυσικό αέριο, καθώς μέχρι στιγμής το πετρέλαιο θέρμανσης είναι σημαντικά ακριβότερο.

Πιο αναλυτικά, αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μια μέση τιμή στο 1,50 ευρώ ανά λίτρο, ή 0,14 ευρώ ανά κιλοβατώρα, οι εταιρίες ενέργειας αναφέρουν ότι τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, θα είχαν ένα όφελος 43% έως και 53%!

Πόσο κόστισε σε νοικοκυριά και κυβερνήσεις η ενεργειακή κρίση

Ο μέσος λογαριασμός των νοικοκυριών στις 27 χώρες της ΕΕ αυξήθηκε, μεταξύ 2021-2022 κατά 14,5 %, ενώ οι λιανικές τιμές για νέα συμβόλαια ενέργειας στις πρωτεύουσες της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 76% την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με την έκθεση της Eurelectric, την ίδια ώρα οι κυβερνήσεις της Ευρώπης διέθεσαν 646 δις ευρώ για να προστατέψουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της κρίσης. Σε ότι αφορά τη βιομηχανία η παραγωγή αλουμινίου, ψευδαργύρου και πυριτίου της ΕΕ μειώθηκε κατά 35-45% με κίνδυνο οριστικού κλεισίματος μεταλλουργείων, το 2022.

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου καρπώθηκαν τεράστια κέρδη. Συγκεκριμένα το 2022 τα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήλθαν σε 195 δις ευρώ αυξημένα κατά 268% σε σχέση με τα μέσα κέρδη της περιόδου 2017-2021 που ήταν 53 δις ευρώ. Αυξημένα αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό ήταν τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών κοινής ωφέλειας αν και κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η EDF και η Uniper κατέγραψαν πολύ μεγάλες ζημιές.

Σύμφωνα με την έκθεση της Eurelectric σήμερα τα σημάδια ανακούφισης από την κρίση είναι εμφανή. Οι τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν και ακολουθούν οι τιμές χονδρικής του ρεύματος. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ακολούθησαν τα θεμελιώδη της αγοράς, ωστόσο εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από το 2019.

Συγκεκριμένα η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές επόμενης ημέρας διαμορφώνεται σήμερα στα 100 ευρώ/MWh, όταν το 2019 ήταν στα 46ευρώ/MWh, ενώ η μέση τιμή του φυσικού αερίου είναι στα 40,9 ευρώ/MWh, ενώ το 2019 ήταν στα 14,6 ευρώ/MWh.

Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα θέρμανσης θα αποτελέσει μία βασική «ανάσα» για πολλά νοικοκυριά τον επερχόμενο χειμώνα. Μεγάλες αλλαγές δεν θα υπάρξουν, όπως ανακοινώθηκε στην παρουσίαση του υπουργείου Οικονομικών την Τρίτη, καθώς τόσο τα ποσά που θα δοθούν όσο και η διεύρυνση στους δικαιούχους που έγινε από πέρσι, θα παραμείνουν σταθερά.

Αυτό που αλλάζει είναι ότι δεν θα υπάρξει διπλή επιδότηση για κανέναν δικαιούχο. Πέρσι, όσοι επέστρεφαν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο είχαν διπλή επιδότηση, κάτι που δεν θα ισχύει για τη φετινή περίοδο. Επιπλέον, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι αυξάνεται το εισοδηματικό όριο για τις οικογένειες με παιδιά.

Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά όρια ανέρχονται: για τον άγαμο στα 16.000 ευρώ και για τον έγγαμο στα 23.000 ευρώ, αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο στα 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Παράλληλα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός, Θάνος Πετραλιάς, το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί με το περυσινό μοντέλο, με βάση υπολογισμού τα 350 ευρώ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X