Οικονομία

Πληθωρισμός: Φαρμάκι οι τιμές στα τρόφιμα – Αλμα 31% στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πληθωρισμός: Φαρμάκι οι τιμές στα τρόφιμα – Αλμα 31% στα ράφια των σούπερ μάρκετ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στη μεγαλύτερη πληγή για τα νοικοκυριά αναδεικνύεται ο πληθωρισμός στη χώρα μας. Το λένε οι ίδιοι οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις και αποδεικνύεται καθημερινά στο ράφι. Τον Μάρτιο μετά από μια προσωρινή -όπως φαίνεται- αποκλιμάκωση που καταγράφηκε το πρώτο δίμηνο του έτους πήρε και πάλι την ανιούσα. Μάλιστα οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτιναχθεί κατά περισσότερο από 30% την τελευταία τριετία.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για τον Μάρτιο που ανακοίνωσε η Eurostat την Τετάρτη, στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή καταγράφει άνοδο 3,4% από 3,1% τον Φεβρουάριο, 3,2% τον Ιανουάριο αλλά και 3,7% τον Δεκέμβριο, όταν στα κράτη της Ευρωζώνης που έδωσαν στοιχεία η άνοδος είναι 2,4%. Μια πρώτη εικόνα δείχνει πως η νέα πίεση προέρχεται από τα βιομηχανικά αγαθά (με άνοδο 3,4% από 3% έναν μήνα πριν), αλλά και από τις υπηρεσίες (άνοδος 3,9% από 3,5% τον Φεβρουάριο).

Μια πιο σαφή εικόνα για τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη θα έχουμε την Τετάρτη 10 Απριλίου που θα ανακοινωθούν τα οριστικά στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, όμως όπως φαίνεται από τις μετρήσεις των προσδοκιών επιχειρήσεων και καταναλωτών δεν αναμένεται σοβαρή αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα.

Πιο ψηλά οι τιμές των τροφίμων

Υψηλότερη αύξηση τιμών από τον γενικό πληθωρισμό καταγράφουν για έναν ακόμη μήνα τα τρόφιμα. Ειδικότερα οι τιμές των τροφίμων κατέγραψαν άνοδο 4,8% τον Μάρτιο. Πρόκειται για μια αύξηση χαμηλότερη μεν από αυτή που είχαμε τον Φεβρουάριο, αλλά και πολύ υψηλότερη από αυτή της Ευρωζώνης που διαμορφώθηκε στο 2,7%.

Οι συνεχόμενες ανατιμήσεις έχουν οδηγήσει στα ύψη τις τιμές βασικών τροφίμων την τελευταία τριετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι τιμές των τροφίμων τα τελευταία τρία χρόνια (Φεβρουάριο 2021 – Φεβρουάριος 2024) έχουν αυξηθεί κατά 31%, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στα λαχανικά (33% στην τριετία), τα γαλακτοκομικά-τυριά (32%) και το κρέας (31%). Στα φρούτα οι αυξήσεις τιμών στην τριετία φτάνουν το 22%, ενώ στα ψάρια το 17%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο ελαιόλαδο οι τιμές του οποίου την τελευταία τριετία έχουν εκτιναχθεί κατά 139%.

Δεν πέφτουν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό

Με τις τιμές σε τρόφιμα και άλλα βασικά είδη για τα νοικοκυριά να συνεχίζουν να αυξάνονται, οι πιέσεις που δέχονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί εντείνονται και έτσι η επίπτωση του πληθωρισμού όπως την μετρούν οι ίδιοι οι καταναλωτές είναι πολύ πιο έντονη από αυτή που καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X