Οικονομία

Τράπεζες: Ο…. μεσάζων για την «σύνδεση» των πολιτών με το Δημόσιο

Τράπεζες: Ο…. μεσάζων για την «σύνδεση» των πολιτών με το Δημόσιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει ζητήσει τη συνδρομή των τραπεζών στην ηλεκτρονική ταυτοποίηση των πολιτών σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Πηγές του τραπεζικού κλάδου αποκαλύπτουν στο insider.gr ότι ο κ. Πιερρακάκης έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών προκειμένου να διευκολύνουν έναν στόχο που παραμένει άπιαστος για το Δημόσιο: την ψηφιακή ταυτοποίηση. Αυτό που ζητά ο υπουργός είναι να μπορούν οι πολίτες να διεκπεραιώσουν βασικές γραφειοκρατικές εργασίες χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη σε δημόσιες υπηρεσίες.

Οι τράπεζες και οι στόχοι

Η αρχή θα γίνει με την υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986, την οποία οι πολίτες θα μπορούν να υπογράφουν από τον υπολογιστή του σπιτιού ή το κινητό τους, χωρίς να απαιτείται η επίσκεψή τους σε ΚΕΠ ή άλλη υπηρεσία για το γνήσιο της υπογραφής. Η ταυτότητά τους θα πιστοποιείται μέσω των κωδικών (credentials) του internet banking, το οποίο σημαίνει ότι οι τράπεζες θα λειτουργούν ως φορείς ταυτοποίησης των ιδιωτών ή των επιχειρήσεων.

«Στα κάγκελα»! 8/10 που πήραν κοινωνικό μέρισμα πέρυσι… το χάνουν φέτος!

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι ο υπουργός δεν άφησε περιθώρια άρνησης στις τράπεζες, αλλά ούτε άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει τίμημα για την υπηρεσία που θα παρέχουν στο Δημόσιο. Αναγνωρίζουν, πάντως, ότι η ψηφιοποίηση των συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο είναι ένα θεμελιώδες βήμα για την ψηφιοποίηση της ζωής των πολιτών και θα διευκολύνει και τις εργασίες των τραπεζών.

Το… υπερ-όπλο που έχουν οι τράπεζες

Αρωγός στην προσπάθεια του κ. Πιερρακάκη να αξιοποιήσει ένα βασικό «ατού» των τραπεζών που είναι οι αξιόπιστες διαδικασίες ταυτοποίησης, αλλά και η εδραιωμένη σχέση με τους πολίτες, είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Αρμόδιες πηγές διατυπώνουν «ενθουσιασμό» για την πρωτοβουλία του υπουργού και έχουν ήδη προβεί σε ενέργειες προκειμένου να συντονίσουν αυτή την προσπάθεια.

Ο τρόπος με τον οποίο ουσιαστικά θα λειτουργεί η σύμπραξη τραπεζών-Δημοσίου είναι όταν ο πολίτης επιχειρεί να πραγματοποιήσει μία εργασία, όπως η συμπλήρωση μίας αίτησης ή εξουσιοδότησης, για παράδειγμα, η ταυτότητά του να πιστοποιείται μέσω των κωδικών ηλεκτρονικής τραπεζικής με ειδικό παράθυρο που θα αναδύεται κατά τη συμπλήρωση του εντύπου.

Ήδη, από τον Σεπτέμβριο που εφαρμόστηκε η ευρωπαϊκή οδηγία PSD2, τα μέτρα ταυτοποίησης όσων χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες έχουν ισχυροποιηθεί και για οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω web ή mobile banking απαιτούνται τουλάχιστον δύο βήματα ταυτοποίησης μέσω του κινητού τηλεφώνου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X