Ελλάδα

Καλλιτσάντσης σε Τσίπρα και Μακρόν: Επενδύσαμε 2,5 δισ. ευρώ στην ενέργεια και αντιμετωπίζουμε εχθρικό περιβάλλον

Καλλιτσάντσης σε Τσίπρα και Μακρόν: Επενδύσαμε 2,5 δισ. ευρώ στην ενέργεια και αντιμετωπίζουμε εχθρικό περιβάλλον
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

“Επενδύσαμε 2,5 δισ. ευρώ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μαζί και με τις γαλλικές εταιρίες EDF και ENGIE αλλά αντιμετωπίζουμε εχθρικό πλαίσιο”.

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) Αναστάσιος Καλλιτσάντσης περιέγραψε στους Αλέξη Τσίπρα και Εμμανουέλ Μακρόν τα εμπόδια που συναντούν οι έξι ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο στην εγχώρια αγορά ρεύματος.

Ο κ. Καλλιτσάντσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού τόνισε τη σημασία των επενδύσεων των επιχειρήσεων – μελών του ΕΣΑΗ περιέγραψε τα προβλήματα που είναι η αναβολή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην ομαλή μετάβαση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ έφερε ως παράδειγμα «τη δημιουργία μίας αγοράς που θα αμείβει τους παραγωγούς ηλεκτρισμού για την διαθεσιμότητα και την ευελιξία ισχύος που προσφέρουν όχι μόνο στις πιο δύσκολες στιγμές, αλλά καθημερινά και αδιάλειπτα».

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι ελληνικές και ξένες εταιρίες, όπως οι EdF και ENGIE, προχώρησαν σε υπεύθυνες επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες συνέβαλαν στην ασφάλεια εφοδιασμού με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά και στην προσφορά χαμηλότερων τιμολογίων ενέργειας για τους καταναλωτές». Ο κ. Καλλιτσάντσης επισήμανε ότι οι ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος δίνουν μάχη για να μην απαξιωθούν απέναντι σε ένα ευμετάβλητο έως και πολλές φορές εχθρικό πλαίσιο.

Απευθυνόμενος κυρίως στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Γάλλο πρόεδρο ρώτησε Πόσο αποφασισμένοι είστε να προωθήσετε ενεργά τη διατήρηση των υπαρχουσών αλλά και την ενθάρρυνση νέων ελληνογαλλικών επιχειρηματικών συνεργασιών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, και με ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες;»

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης «να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες και τις προϋποθέσεις ώστε να βγούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από αυτή την κρίση, εξυγιαίνοντας το πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ενέργειας, ταυτόχρονα όμως διασφαλίζοντας – γιατί αυτός είναι ένας μεγάλος αν θέλετε καημός δικός μας, έγνοια δική μας – τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός απάντησε και για το σχέδιο πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και το πεδίο συνεργασίας κι επενδύσεων που ανοίγεται με αυτά τα δεδομένα. Έκανε λόγο για «υποχρεώσεις» που έχει η χώρα απέναντι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού: «Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του 40% των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής και στη δυνατότητα η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να έχει παρόμοιο ποσοστό με αυτό που έχει στην παραγωγή και στην αγορά. Είναι μια δύσκολη εξίσωση και μια δύσκολη προσπάθεια».

Έκανε λόγο για «δύσκολη εξίσωση», αλλά με τους καλύτερους δυνατούς όρους τόσο σε ό,τι αφορά στη βιωσιμότητα της ΔΕΗ αλλά και στην εξυγίανση της αγοράς ενέργειας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε τη συνεργασία και τη συνεννόηση που υπάρχει με
« τις κυβερνήσεις που στηρίζουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ελλάδα και την ανάκαμψη της οικονομίας».

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον κ. Καλλιτσάντση υπογράμμισε πως «είμαστε ανοιχτοί στην ενίσχυση της συνεργασίας σε επιχειρηματικό επίπεδο ανάμεσα σε γαλλικές επιχειρήσεις ενέργειας, είτε τη δημόσια είτε ιδιωτικές, στη ΔΕΗ και σε άλλα σχήματα που μπορούν να δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X