Αναλύσεις

Αιτωλοακαρνανία – Ο δικός μας τόπος 

Αιτωλοακαρνανία – Ο δικός μας τόπος 
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Γρηγόρη Θεοδωράκη

Υποψήφιου βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η ειδική σχέση που μας συνδέει με την ιδιαίτερη πατρίδα μας είναι, συνήθως, κάτι κοινό σε όλους. Είναι η αγάπη μας για τον τόπο, για τις εικόνες του, τους ανθρώπους του, τα ήθη και τα έθιμά του, τα βιώματα, το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον του. Από την άποψη αυτή ίσως να φαντάζει σε κάποιον πολύ κοινότυπο ο θαυμασμός για την Αιτωλοακαρνανία εκ μέρους κάποιου που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε αυτή. 

Στο σταυροδρόμι βορά και νότου, ανατολής και δύσης, βρίσκεται σε σημείο κομβικό: αντικρίζει το Ιόνιο Πέλαγος, βρέχεται από τον Κορινθιακό Κόλπο και ακουμπά την Πελοπόννησο και την Ήπειρο. 

Με μια εναλλαγή τοπίων και οικοσυστημάτων μοναδική και ιδιαίτερη. Βουνά και ορεινά μέρη, άγριοι βράχοι και απάτητες κορυφές, πεδιάδες, παραλίες, ποτάμια, λίμνες, βιότοποι, χωριά, πόλεις, μνημεία, κάστρα, ιστορικοί και ιεροί τόποι, όλα μαζί τόσο διαφορετικά μα και τόσο ενταγμένα σε ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα. 

H ανεπανάληπτης ομορφιάς Τριχωνίδα, o υγροβιότοπος του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού, η Ορεινή Ναυπακτία, ο Αμβρακικός κόλπος, ο Αχελώος, οι μοναδικές παραλίες του Ξηρομέρου στο Ιόνιο, η Λίμνη Κρεμαστών και το απίστευτο τοπίο στον Ορεινό Βάλτο, τα πανέμορφα χωριά του Θέρμου και της ορεινής Τριχωνίδας και άλλα πολλά…

Επιπλέον ο νομός Αιτωλοακαρνανίας διαθέτει αρχαία θέατρα, αρχαίες πόλεις, μοναδικά μνημεία της σύγχρονης ιστορίας, βυζαντινά μοναστήρια  και εκκλησίες, ένα ανεπανάληπτο μωσαϊκό που διατρέχει το σύνολο της αρχαίας και σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. 

Και μαζί με τον τόπο, οι άνθρωποι. Οι Αιτωλοακαρνάνες, φορείς του δικού τους, ισχυρού και πλούσιου μακραίωνου πολιτισμού, είναι οι άνθρωποι που ζουν, μοχθούν, καλλιεργούν και τιμούν τον τόπο μας με τον κόπο τους, τις ιδέες τους, τα όνειρά τους. Αλλά και όσοι μένουν μακριά, ξεχωρίζουν και διακρίνονται σε ό,τι κάνουν, τιμώντας και αυτοί με τη σειρά τους την Αιτωλοακαρνανία. 

Αυτός είναι ο τόπος μας. Ξέρουμε όσα μας δένουν, ξέρουμε ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι αυτά και άλλα πολλά, για τα οποία είμαστε περήφανοι και πάντα θα ανατρέχουμε σε αυτήν, στις καταβολές μας, στις αναμνήσεις μας, αλλά και θα προσβλέπουμε στο μέλλον της. Το μέλλον της, που μόνο λαμπρό μπορεί να είναι γιατί έτσι αξίζει και έτσι πρέπει σε ένα τέτοιο προικισμένο από τη φύση και την ιστορία νομό. 

Είναι στο δικό μας χέρι να το πετύχουμε. 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X