Διεθνή

Νέα κυβέρνηση στην Ιταλία με Πρωθυπουργό τον Κόντε

Νέα κυβέρνηση στην Ιταλία με Πρωθυπουργό τον Κόντε
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέα κυβέρνηση στην Ιταλία σχηματίζει ο Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, απαλλαγμένη αυτή την φορά από τον Ματέο Σαλβίνι.

Σημειώνεται, ότι ενενήντα μέρες μετά την παραίτησή του από την κατάρρευση της κυβέρνησης της Ιταλίας, ο Giuseppe Conte επέστρεψε ως Πρωθυπουργός για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση που θα αποκλείσει από την εξουσία τον ακροδεξιό ηγέτη.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, τόνισε σήμερα στον Τζουζέπε Κόντε, ότι άρχισε να υποχωρεί η πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες με την σύσταση της νέας κυβέρνησης.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα αποτελείται από την αντι-εγκαθίδρυση του κινήματος πέντε αστέρων (M5S) και του κεντροαριστερού αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Τα αντίπαλα κόμματα συμφώνησαν την Τετάρτη να συγκροτήσουν έναν συνασπισμό για να αποτρέψουν τις εκλογές που πιθανώς θα είχε κερδίσει το ακροδεξιό κόμμα του Σαλβίνι.

Ο Τζουζέπε Κόντε αποδέχθηκε τον ρόλο με επιφύλαξη την Πέμπτη, λέγοντας όμως ότι θα αρχίσει αμέσως να εργάζεται με όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες και ότι η Ιταλία πρέπει να επιστρέψει στην προσπάθειά της να υποστηρίξει την Ευρώπη, αλλά και να αποδείξει ότι η Ιταλία είναι «μια χώρα που είναι ανοιχτή σε όλους. Αυτή είναι μια στιγμή για τόλμη και αποφασιστικότητα – μια αποφασιστικότητα που δεν θα υποστεί εμπόδια», είπε.

«Κλοπή δημοκρατίας»

Ο προηγούμενος συνασπισμός μεταξύ του M5S και του Κόμματος του Συνδέσμου κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, επιθυμώντας να εκμεταλλευτεί την άνοδο της δημοτικότητάς του, ο Σαλβίνι ζήτησε ψήφο μη εμπιστοσύνης για τον Conte, αλλά το σχέδιο του αποτυγχάνει μετά την μη συμμετοχή του στην νέα κυβέρνηση.

Ο Σαλβίνι έγραψε στο Facebook την Πέμπτη για την επανατοποθέτηση του Conte:
«”Κλοπή δημοκρατίας” που δεν αντιπροσωπεύει τον ιταλικό λαό η κίνηση του Conte».

Στη συνέχεια κάλεσε τους υποστηρικτές του να κινητοποιηθούν σε όλη τη χώρα το Σεπτέμβριο και να συναντηθούν στις 19 Οκτωβρίου στη Ρώμη.

«Να είστε σίγουροι ότι δεν θα απαλλαγείτε από μένα», δήλωσε ο Σαλβίνι. «Δεν παραιτούμε εύκολα.»

Την Τετάρτη ο Σαλβίνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το μόνο που τους ενώνει (M5S και PD) είναι το μίσος τους για τη Λέγκα του Βορρά»και ότι «60 εκατομμύρια Ιταλοί κρατούνται όμηροι από 100 βουλευτές που φοβούνται να χάσουν την καρέκλα τους». 

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι ο Σαλβίνι είχε υποσχεθεί να εκδιώξει μισό εκατομμύριο μετανάστες από την Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Εσωτερικών, ενίσχυσε αυτή τη ρητορική.

 

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X