Σινεμά

Όσκαρ 2024: Έξι ταινίες με ελληνικό ενδιαφέρον διεκδικούν Όσκαρ καλύτερης ταινίας

Όσκαρ 2024: Έξι ταινίες με ελληνικό ενδιαφέρον διεκδικούν Όσκαρ καλύτερης ταινίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Από τις ταινίες που αξιολογήθηκαν για τα Οσκαρ κρίθηκαν ότι οι 265 ταινίες έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν μία υποψηφιότητα στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας στα Όσκαρ 2024. Έξι από αυτές τις ταινίες έχουν ελληνικό ενδιαφέρον. Ας τις δούμε αναλυτικότερα.

Fingernails

Η νέα αγγλόφωνη ταινία του Χρήστου Νίκου, που λίγα χρόνια νωρίτερα είχε εκπροσωπήσει τη χώρα μας με την ταινία του «Μήλα», έκανε ένα εντυπωσιακό φεστιβαλικό ταξίδι -δυστυχώς- ενόσω έτρεχε η απεργία των ηθοποιών. Με τη λήξη της απεργίας, η ταινία είχε ήδη διανεμηθεί σε γνωστή πλατφόρμα.

 

Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας κοπέλας που αμφισβητεί την ποσοστικοποίηση ή στατιστική απόδοση συμβατότητας του έρωτα και για να επιβεβαιώσει την πεποίθηση της, πιάνει δουλειά σε εταιρία που έχει πατεντάρει μέθοδο μελέτης συμβατότητας. Στο σενάριο της ταινίας υπάρχει και ένας ακόμα Έλληνας, ο Σταύρος Ράπτης.

 

The Holdovers (Τα Παιδιά του Χειμώνα)

Με δύο Χρυσές Σφαίρες [από τις 3 συνολικά υποψηφιότητές της] έφυγε η ταινία «Τα Παιδιά του Χειμώνα» από την φετινή απονομή. Ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Αλεξάντερ Πέιν βάζει πλώρη για τα Όσκαρ. Στα «Παιδιά του Χειμώνα» συγκεκριμένα έχει πολλές αναφορές στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Η ταινία του κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες καλύτερης πρώτης ανδρικής ερμηνείας στην κατηγορία Κωμωδίας και δεύτερου γυναικείου ρόλου. Ο Πολ Τζιαμάτι μάλιστα τον αποκάλεσε επί σκηνής, όταν παραλάμβανε το βραβείο, «Μεγάλο Αλέξανδρο [της σκηνοθεσίας]».

Η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στις 22 του μήνα θα γίνει προβολή στην Αθήνα (λίγο πριν το επίσημο άνοιγμά της) παρουσία πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη. Αξίζει να αναφέρουμε για τον σκηνοθέτη ότι πρόσφατα πήρε και την Ελληνική υπηκοότητα, την οποία θέλει να αξιοποιήσει γυρίζοντας μια ταινία με Έλληνες, στην Ελλάδα. Στο δεύτερο του Όσκαρ μάλιστα μίλησε στα ελληνικά απευθυνόμενος στη μητέρα του. (Δείτε τον εδώ στο 2.32).

My Big Fat Greek Wedding 3 (Γάμος αλά Ελληνικά 3)

Μπορεί να μη μάζεψε τα περισσότερα αστεράκια, κατάφερε όμως να έχει μια αρκετά ικανοποιητική εισπρακτική πορεία. Το τρίτο μέρος του «Γάμος Αλά Ελληνικά» γυρίστηκε σε ελληνικό έδαφος και μάλιστα σκηνοθετήθηκε από τη Νία Βαρντάλος. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ίδια παίζει σε ταινία σε ελληνικό έδαφος, καθώς χρόνια πριν γύριζε -πάλι με τον Αλέξη Γεωργούλη στο πλευρό της- το «Έρωτας αλά Ελληνικά».

Για τις ανάγκες της ταινίας, η παραγωγός της ταινίας και σύζυγος του Τομ Χανκς Ρίτα Γουίλσον, τραγούδησε με τον Χρήστο Μάστορα ένα τραγούδι με ελληνικούς και αγγλικούς στίχους, που επίσης κρίθηκε ικανό να διαγωνιστεί στα Όσκαρ στην κατηγορία καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού.

 

Poor Things

Δεν χρειάζεται να κάνουμε εκτεταμένες αναφορές. Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου κερδίζει 2 Χρυσές Σφαίρες και πάει σούμπιτη για τα Όσκαρ.

Στο μοντάζ για ακόμα μια φορά ο Γιώργος Μαυροψαρίδης ενώ η Ελληνο-βρετανίδα Κάθριν Χάντερ έχει έναν σημαντικό ρόλο. Η πλήρης φιλμογραφία μεγάλου μήκους του Ελληνα σκηνοθέτη προβάλλεται από γνωστή πλατφόρμα, ενώ μεγάλο μέρος αυτής υπάρχει και στο Cinobo.

The Promised Land (Γη της Επαγγελίας)

Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, αλλά ο Nikolaj Arcel είναι ελληνικής καταγωγής και μιλάει μάλιστα και τη γλώσσα μας. Η επίσημη πρόταση της Δανίας για τα Όσκαρ εμφανίζει τον Μαντς Μίκκελσεν σε ένα έπος με ιστορική αξία.

Ο σκηνοθέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε δηλώσει ότι επιθυμεί διακαώς να γυρίσει ταινία και σε ελληνικό έδαφος. Η ταινία συνεχίζει να προβάλλεται σε ειδικές προβολές στους Ελληνικούς κινηματογράφους.

 

 

Talk to Me (Μίλα μου)

Τα αδέλφια Danny & Michael Philippou είναι δεύτερης γενιάς Έλληνες της Αυστραλίας. Η ταινία τους «Μίλα μου» έσπασε κάθε ρεκόρ εισπράξεων για μη αμερικάνικη παραγωγή του είδους τρόμου, αγοράστηκε από μεγάλο στούντιο και ετοιμάζεται ήδη remake. Στο τέλος της ταινίας μάλιστα ακούμε και μερικούς από τους χαρακτήρες (που στην πραγματικότητά είναι φίλοι και συγγενείς των σκηνοθετών), να μιλάνε ελληνικά.

Φήμες θέλουν δε, το δεύτερο μέρος να ξεκινάει κάπου στην Ελλάδα, καθώς, όπως μας είχε αποκαλύψει ο Ντάνυ στην αποκλειστική του συνέντευξη, γράφουν ταυτόχρονα δύο διαφορετικά σενάρια, το ένα να ξεκινάει εκεί που τελείωσε το πρώτο μέρος.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X