Χωρίς Κατηγορία

Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση στη μεταμνημονιακή εποχή

Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση στη μεταμνημονιακή εποχή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε πλαίσιο μεταπρογραμματικής εποπτείας θα βρεθεί η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, που λήγει τον ερχόμενο Αύγουστο. Η… μεταμνημονιακή αξιολόγηση μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, εφόσον η χώρα δεν παραμείνει στο δρόμο της διατήρησης υγιών δημοσιονομικών μεγεθών και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Η ενισχυμένη εποπτεία θα εφαρμοστεί τουλάχιστον ενάμισι με δύο χρόνια, κατά τα οποία θα πραγματοποιούνται αξιολογήσεις κάθε τρίμηνο και θα συντάσσονται σχετικές εκθέσεις προς το Eurogroup και την ευρωβουλή. Παράλληλα, οι δανειστές θα αποφασίζουν κάθε έξι μήνες αν χρειάζεται ή όχι ανανέωση το πλαίσιο «ενισχυμένης» εποπτείας. Όμως, το πότε θα ολοκληρωθεί το διάστημα της ενισχυμένης εποπτείας είναι δύσκολο να καθοριστεί. Το σίγουρο είναι ότι εφόσον ολοκληρωθεί θα αντικατασταθεί από το πλαίσιο μεταπρογραμματικής εποπτείας, που εφαρμόστηκε στις περιπτώσεις των άλλων χωρών, μέχρι η Ελλάδα να αποπληρώσει το 75% των δανείων.

Στις Βρυξέλλες ξακαθαρίζουν, μάλιστα, ότι στην μεταπρογραμματική περίοδο θα συμμετέχουν όλοι οι θεσμοί (EKT, ESM, ΔΝΤ και Κομισιόν). Επίσης, κατά την περίοδο της αυστηρής εποπτείας οι πιστωτές θα έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης και απαίτησης εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων, ώστε να διασφαλίζεται ότι θα υπάρξει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, που θα ικανοποιεί τις αγορές και τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Τι θα γίνει αν η αξιολόγηση είναι… κόκκινη

Σε περίπτωση σύνταξης αρνητικής έκθεσης οι πιστωτές θα προχωρούν σε αναστολή της επιστροφής των εσόδων από SMPs και ANFA (κέρδη κεντρικών τραπεζών από τον ελληνικό δανεισμό), η οποία περιλαμβάνεται στις προτάσεις, που βρίσκονται στο τραπέζι για την ελάφρυνση του χρέους. Η πρόταση αφορά στην επιστροφή των κερδών σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, ύψους ενός δις. το χρόνο, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα, τα περιθώρια παρέμβασης των πιστωτών μπορεί να κλιμακώνονται, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, φτάνοντας ακόμη και στο να ζητήσουν από την Ελλάδα την είσοδό της εκ νέου σε πρόγραμμα στήριξης.

Το χρέος κι η ανάπτυξη

Παράλληλα, θα υπάρχει τρόπος διασύνδεσης του μηχανισμού, που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη, με όρους προκειμένου η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις. Ο τρόπος ελέγχου και επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας στην μεταπρογραμματική περίοδο θα περιλαμβάνεται στη συμφωνία, που θα αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου

Η εικόνα του Τσίπρα που αναβαθμίζεται και το Σκοπιανό

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2020, την ελάφρυνση του χρέους και το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Για τη δημιουργία του μαξιλαριού των 20 δις. ευρώ εκτιμάται από η τελευταία δόση του ESM θα κινείται τουλάχιστον γύρω στα 11 δις. ευρώ.

Η ελάφρυνση

Όσον αφορά στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται υπό συζήτηση, περιλαμβάνονται εμπροσθοβαρή μέτρα, όπως είναι η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM, που φτάνουν τα 27 δισ. ευρώ, για την αγορά των δανείων του ΔΝΤ, ύψους 11 δις. και των δανείων της ΕΚΤ (ευρωπαϊκού συστήματος) ύψους 12 δισ. ευρώ περίπου. Επίσης, η επιμήκυνση ορισμένων δανείων του EFSF και η αναβολή πληρωμής τόκων. Πάντως, εκτιμάται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι αρκετά περιορισμένες μέχρι το 2030, αλλά η ευάλωτη κατάσταση στις αγορές, λόγω Ιταλίας, προκαλεί ανησυχία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του insider.gr, η ανησυχία των Βρυξελλών ως προς την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια αφορά κυρίως στην διασφάλιση ότι η χώρα θα συνεχίσει μακροπρόθεσμα να στέκεται στα πόδια της, καθώς εκτιμάται ότι χρειάζονται ακόμη αρκετά χρόνια δουλειάς, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και δέκα έτη, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η προοπτική χαλάρωσης από την πλευρά του Δημοσίου και επιστροφής σε παλαιότερες πρακτικές, αλλά και η χαλάρωση σε προεκλογικές περιόδους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X