Γυναίκα

Προτάσεις για το γιορτινό τραπέζι της παραμονής πρωτοχρονιάς

Προτάσεις για το γιορτινό τραπέζι της παραμονής πρωτοχρονιάς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Έφτασε το τέλος αυτής της δύσκολης χρονιάς και για το μόνο που μπορούμε να χαρούμε είναι ότι είμαστε ευλογημένοι και τυχεροί εφ’όσον είμαστε ακόμα υγιείς και ζωντανοί.
Δεν ήταν η χρονιά που αποκτήσαμε όσα θέλαμε, στερηθήκαμε δικούς μας ανθρώπους, χάσαμε πολλά. Ένα εύχομαι όμως να ήταν η χρονιά που εκτιμήσαμε αυτά που έχουμε.
Ας γιορτάσουμε λοιπόν με ένα ποτήρι κρασί και μεζεδάκια και να υποδεχτούμε το νέο έτος με μια ευχή.
Ας πάρουμε μερικές ιδέες

Καπνιστός σολομός με *μπλίνις

200 γρ. σολομό καπνιστό,
1 κ.γ. σάλτσα horseradish,
3 κ.σ. μαγιονέζα,
1κ.γ. μουστάρδα,
μαύρο πιπέρι,
άνηθο ή σχοινόπρασο (για το γαρνίρισμα)
και έτοιμα μπλίνις (στα σούπερ μάρκετ)

Κόβετε σε λεπτές λωρίδες τον σολομό. Αναμειγνύετε τις σάλτσες και το πιπέρι. Αραδιάζετε στην πιατέλα τα μπλίνις (τα προετοιμάζετε σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία), και με μαχαίρι απλώνετε λίγη από τη σάλτσα. Από πάνω βάζετε σε ρολάκι τη λωρίδα σολομό και γαρνίρετε με άνηθο ή σχοινόπρασο.

*Μπλινίς είναι οι ρωσικές τηγανίτες με τις οποίες τρώνε παραδοσιακά το χαβιάρι. Είναι αφράτες αν και όχι πολύ χοντρές, τρυφερές και με σχετικά ουδέτερη γεύση που δεν κοντράρει το υλικό της επικαλύψεως: χαβιάρι, μπρικ, μους πέστροφας και σολομού και διάφορα άλλα «δυνατά» γιορτινά υλικά. Την περίοδο των εορτών τις βρίσκουμε συσκευασμένες στα ψυγεία μεγάλων σούπερ μάρκετ.

Μίνι ταρτάκια με μπρι

12 ταρτάκια (έτοιμα από το σούπερ μάρκετ),
200 γρ. μπρι τυρί
μαρμελάδα από κεράσια ή σάλτσα από βατόμουρα

Ψήνετε τα ταρτάκια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα αφήνετε να κρυώσουν. Κόβετε σε ίσα κυβάκια το τυρί και τοποθετείτε κάθε κυβάκι σε ένα ταρτάκι.

Ψήνετε στους 180° C για 15 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί. Τα βγάζετε από τον φούρνο και γαρνίρετε με λίγη μαρμελάδα ή τζέλι. Σερβίρετε.

Κατσικίσιο τυρί τυλιγμένο σε φύλλο κρούστας
1 κ.σ. βούτυρο,

2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
1 κ.γ. ζάχαρη,
½ φλ. του τσαγιού βαλσαμικό ξίδι,
1/3 φλ. του τσαγιού μέλι,
1 κ.σ. θυμάρι,
4 φύλλα κρούστας,
200 γρ. κατσικίσιο τυρί

Λιώνετε σε μέτρια θερμοκρασία το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια με τη ζάχαρη, μέχρι να καραμελώσουν.

Προσθέτετε το ξίδι και το μέλι και μαγειρεύετε σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Προσθέτετε το θυμάρι και αποσύρετε από τη φωτιά.
Κόβετε το φύλλο σε φαρδιές λωρίδες και μοιράζετε τη σάλτσα και τυρί. Τα δένετε σαν πουγκάκια.
Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10-12 λεπτά.

Ξηρά βερίκοκα με τυρί

Ξηρά βερίκοκα με τυρί
300 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα,

1 φλ. του τσαγιού γκοργκοντζόλα,
200 γρ. κρεμώδες τυρί,
φουντούκια ή πέκαν (περίπου 100 γρ.),
½ φλ. του τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο,
μαύρο πιπέρι

Καβουρδίζετε τα φουντούκια (κομμένα στη μέση) ή τα πεκάν σε αντικολλητικό τηγάνι για περίπου 4 λεπτά. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Χτυπάτε στο multi το τυρί με λίγο πιπέρι να γίνει σαν σάλτσα.
Τοποθετείτε τα αποξηράμενα βερίκοκα σε πιατέλα και μοιράζετε το τυρί. Γαρνίρετε με τους ξηρούς καρπούς και λίγο μαϊντανό.

Τορτίγιας με φέτα και πιπεριές

Τορτίγιας με φέτα και πιπεριές
1 φλ. του τσαγιού φέτα τριμμένη,

2 κ.σ. άνηθο,
2 κ.σ. ξίδι,
4 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης,
2 κίτρινες πιπεριές,
2 πορτοκαλί πιπεριές,
8 φύλλα μαρούλι,
8 τορτίγιας,
μαύρο πιπέρι

Ψιλοκόβετε όλα τα λαχανικά και τα αναμειγνύετε με τη φέτα. Προσθέτετε και λίγο πιπέρι. Μοιράζετε σε κάθε τορτίγια από μία φέτα μαρουλιού και το μείγμα. Τυλίγετε και κόβετε σε κομμάτια ρολά.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τορτίγιας και με γέμιση γαλοπούλας δείτε την συνταγή  Τορτίγια με τυρί, γαλοπούλα και πάστα ελιάς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X