Αθλητισμός

Τσέλσι: Σε μπελάδες μετά τις νέες αποκαλύψεις για τη δράση μέσω offshore του Αμπράμοβιτς

Τσέλσι: Σε μπελάδες μετά τις νέες αποκαλύψεις για τη δράση μέσω offshore του Αμπράμοβιτς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Τσέλσι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περαιτέρω έλεγχο από τις αρχές του ποδοσφαίρου σχετικά με αναφορές για πληρωμές που συνδέονται με τον πρώην ιδιοκτήτη του συλλόγου Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Ο Guardian ανέφερε ότι τα αρχεία που διέρρευσαν δείχνουν ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος χρησιμοποίησε υπεράκτιες εταιρείες για να πραγματοποιήσει συναλλαγές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων λιρών σε πράκτορες και συνεργάτες, οι οποίες φαίνεται ότι ήταν προς όφελος του συλλόγου και θα μπορούσαν να παραβιάσουν τους οικονομικούς κανόνες εάν δεν είχαν δηλωθεί επίσημα.

Οι αποκαλύψεις είναι πιθανό να εντείνουν τα ερωτήματα σχετικά με το πώς ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης της Τσέλσι για 19 χρόνια μέχρι να του επιβληθούν κυρώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση το 2022, χρηματοδότησε μια περίοδο πρωτοφανούς επιτυχίας.

Τόσο η ποδοσφαιρική ομοσπονδία όσο και η Premier League διερευνούν ήδη πιθανές παραβάσεις των οικονομικών κανόνων από τον σύλλογο.

Η Τσέλσι τιμωρήθηκε με πρόστιμο 8,6 εκατ. λιρών από την UEFA τον Ιούλιο στο πλαίσιο διακανονισμού για παραβίαση των κανόνων του Financial Fair Play ως αποτέλεσμα της “υποβολής ελλιπών οικονομικών πληροφοριών” μεταξύ 2012 και 2019.

Οι εν λόγω παραβάσεις αναφέρθηκαν από τη νέα ιδιοκτησία του Στάμφορντ Μπριτζ μετά την πώληση του συλλόγου σε κοινοπραξία με επικεφαλής τον Αμερικανό επενδυτή Τοντ Μπόλι και την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Clearlake Capital.

Τόσο η FA όσο και η Premier League αρνήθηκαν να σχολιάσουν όσο οι έρευνές τους βρίσκονταν σε εξέλιξη. Δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο αν οι έρευνές τους αφορούν τις πληροφορίες που ανέφερε η ίδια η Τσέλσι ή αν αυτές περιλαμβάνουν και τους νέους ισχυρισμούς που ανέφερε ο Guardian.

Εκπρόσωπος της Τσέλσι δήλωσε: “Η Τσέλσι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση: “Οι ισχυρισμοί αυτοί προϋπήρχαν της σημερινής ιδιοκτησίας του συλλόγου. Βασίζονται σε έγγραφα που δεν έχουν επιδειχθεί στον σύλλογο και δεν αφορούν κανένα άτομο που βρίσκεται σήμερα στον σύλλογο”.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της αγοράς του συλλόγου οι σημερινοί ιδιοκτήτες έλαβαν γνώση για “ενδεχομένως ελλιπή οικονομική πληροφόρηση σχετικά με ιστορικές συναλλαγές κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ιδιοκτησίας του συλλόγου”.

Πρόσθεσαν: “Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αγοράς, ο σύλλογος προληπτικά αυτοαναφέρθηκε στα θέματα αυτά σε όλες τις ισχύουσες ρυθμιστικές αρχές του ποδοσφαίρου.

“Σύμφωνα με τις βασικές αρχές της ομάδας ιδιοκτησίας του συλλόγου για πλήρη συμμόρφωση και διαφάνεια, ο σύλλογος βοήθησε προληπτικά τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στις έρευνές τους και θα συνεχίσει να το κάνει”.

Ο Αμπράμοβιτς αγόρασε την Τσέλσι το 2003 και επένδυσε εκατομμύρια επί σχεδόν δύο δεκαετίες, καθώς ο σύλλογος κατέκτησε το Champions League το 2012 και το 2021, καθώς και πέντε τίτλους στην Premier League.

Αναγκάστηκε να πουλήσει τον σύλλογο πέρυσι, αφού τα περιουσιακά του στοιχεία δεσμεύτηκαν από την κυβέρνηση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι σύλλογοι μπορούν να τιμωρούνται με πρόστιμο και αφαίρεση βαθμών, εάν κριθούν ένοχοι για παράβαση των οικονομικών κανόνων.

Η πρωταθλήτρια της Premier League Μάντσεστερ Σίτι κατηγορήθηκε για περισσότερες από 100 παραβάσεις των οικονομικών κανόνων τον Φεβρουάριο. Ο σύλλογος αρνήθηκε οικονομικές παραβάσεις.

Τον Μάιο, η Έβερτον παραπέμφθηκε σε ανεξάρτητη επιτροπή από την Premier League για υποτιθέμενη παραβίαση των κανόνων FFP. Επίσης, αρνήθηκε ότι διέπραξε αδίκημα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το BBC ανέφερε ότι έγγραφα που διέρρευσαν αποκάλυψαν μια διαδρομή χρημάτων που συνδέει τον Αμπράμοβιτς με δύο άνδρες που ονομάστηκαν “πορτοφόλια” του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το BBC Newsnight, το BBC Verify και το Panorama συνεργάστηκαν με το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας για να αποκαλύψουν τις αποκαλύψεις στο πλαίσιο του Cyprus Confidential – μιας παγκόσμιας έρευνας με επικεφαλής δημοσιογράφους της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) και της Paper Trail Media.

Ισχυρίστηκαν ότι έγγραφα που διέρρευσαν από την Κύπρο αποκαλύπτουν νέα στοιχεία που τον συνδέουν με μια μυστική συμφωνία ύψους 26 εκατομμυρίων λιρών το 2010.

Ο Αμπράμοβιτς έχει προηγουμένως αρνηθεί οποιαδήποτε οικονομική σχέση με τον Ρώσο ηγέτη. Ο ίδιος πάντως δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα του BBC για σχολιασμό.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X