Πέθανε ο πρίγκιπας της Δανίας, σύζυγος της βασίλισσας

Ο πρίγκιπας Ερρίκος της Δανίαςο σύζυγος της βασίλισσας Μαργκρέτε, έφυγε από τη ζωή στα 83 του χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο βασιλικός οίκος της χώρας.

Ο γαλλικής καταγωγής σύζυγος της βασίλισσας Μαργαρίτας, πρίγκιπας Ερρίκος, νοσηλευόταν από τις 28 Ιανουαρίου πάσχοντας από καρκίνο στον αριστερό πνεύμονα και πνευμονική λοίμωξη ενώ επέστρεψε στο σπίτι του «για τις τελευταίες στιγμές της ζωής του».

Στην ανακοίνωση αναφερόταν: «Η Βασιλική Υψηλότητα Πρίγκιπας Χένρικ πέθανε την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στις 23.18′ στον πύργο του Φρέντενσμποργκ».

Ο πρίγκιπας είχε δίπλα του τη σύζυγό του και τους δυο γιους τους.

Ο Ανρί Μαρί Αντρέ ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά είχε γεννηθεί στις 11 Ιουνίου 1934 στην Ταλάνς, κοντά στην Μπορντό της Γαλλίας.

Τον Ιούνιο του 1967 παντρεύτηκε τη διάδοχο του θρόνου της Δανίας Μαργκρέτε, η οποία ενθρονίστηκε τον Ιανουάριο του 1972, αλλά δεν έλαβε ποτέ τον τίτλο του βασιλιά.

Είχε αποχωρήσει από τα επίσημα βασιλικά καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2016, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ανακοινώθηκε ότι έπασχε από άνοια.

Πέρυσι τα Ανάκτορα έκαναν γνωστό ότι ο πρίγκιπας Ερρίκος αρνείτο μετά το θάνατό του να ταφεί δίπλα στη σύζυγό του στη βασιλική νεκρόπολη του Καθεδρικού Ναού του Ροσκίλντε, όπως κατά παράδοση κάνουν τα βασιλικά ζευγάρια.

Στην αναγγελία του θανάτου του, τα Ανάκτορα δεν ανέφεραν που θα ταφεί ο εκλιπών.

Εμανουέλ Μακρόν

O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής σήμερα στον πρίγκιπα Ερρίκο της Δανίας, που πέθανε χθες βράδυ, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση αυτού του Γάλλου αριστοκράτη, λάτρη του κρασιού και της ποίησης, στη «μακρά και αναλλοίωτη φιλία μεταξύ της Γαλλίας και της Δανίας».

«Γάλλος, γεννημένος στην Ταλάνς, διπλωμάτης καριέρας, λάτρης των ταξιδιών, εξαίρετος γνώστης της ‘Απω Ανατολής, ο Ανρί ντε Μονπεζά έγινε Πρίγκιπας Χένρικ της Δανίας μετά τον γάμο του με τη βασίλισσα Μαργκρέτε το 1967, προσηλωμένος πάντα στην προώθηση της μακράς και αναλλοίωτης φιλίας μεταξύ της Γαλλίας και της Δανίας, δύο χώρες των οποίων η συμμαχία ουδέποτε διερράγη», αναφέρει το Μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωση.

«Μεριμνούσε κυρίως ώστε η γαλλική γλώσσα να χρησιμοποιείται στα Ανάκτορα και να συνεχίζει να διδάσκεται στη Δανία, κυρίως στο Λύκειο Prince Henri, το μεγαλύτερο γαλλικό Λύκειο στη βόρεια Ευρώπη, με 950 μαθητές.

Λάτρης των γραμμάτων και της τέχνης του ζην, ο πρίγκιπας είχε εκδώσει ποιητικές συλλογές στα γαλλικά και στα δανέζικα, κυρίως το Cantabile (2000), αλλά και απομνημονεύματα που γράφτηκαν με χιούμορ (Destin oblige, 1996), ακόμη και βιβλίο μαγειρικής, υπενθυμίζει το Μέγαρο των Ηλυσίων, υπογραμμίζοντας επιπλέον ότι ο πρίγκιπας φρόντιζε με πολλή αγάπη τον αμπελώνα του στο Chateau de Cayx, στην περιοχή Λοτ», της νότιας Γαλλίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, που με θλίψη πληροφορήθηκε τον θάνατο του πρίγκιπα, και η σύζυγός του Μπριζίτ Μακρόν απέστειλαν «τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στη βασίλισσα Μαργκρέτε Β΄, στους γιους του Φρέντερικ και Γιόακιμ, στα εγγόνια του και στον λαό της Δανίας», τονίζει το προεδρικό μέγαρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ