Οικονομία

Ποιος… κερδίζει στα κρυπτονομίσματα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ;

Ποιος… κερδίζει στα κρυπτονομίσματα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η τεχνολογία Blockchain και τα κρυπτονομίσματα πιθανότατα θα μείνουν στην ιστορία ως η καινοτομία του αιώνα ενώ παρόμοιες καινοτομίες τείνουν να ακολουθούν παρόμοιο μοτίβο. Αρχίζει με τους πρωτοπόρους και τους πρώτους υποστηρικτές και αναπτύσσεται καθώς η υπόλοιπη κοινωνία χαιρετίζει τη νέα τεχνολογία.

Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι τα κρυπτονομίσματα ακολουθούν μια παρόμοια τροχιά και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο όπου οι κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη κάνουν τα πρώτα τους βήματα προς το να αγκαλιάσουν την τεχνολογία blockchain. Ποια πλευρά του Ατλαντικού κάνει καλύτερη δουλειά: η ΕΕ ή οι ΗΠΑ;

Διόρθωση των παρερμηνειών για τα κρυπτονομίσματα

Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων αποτελείται από τρεις κύριες ομάδες: τους πρωτοπόρους, τους επενδυτές και τις κυβερνήσεις. Δεδομένου ότι οι επίσημες αρχές ήταν οι τελευταίες που συμμετείχαν, υιοθέτησαν το ρόλο του “φταίχτη” σε αυτό το τρίγωνο. Οι πρωτοπόροι κατηγορούν τις κυβερνήσεις ότι δεν κάνουν αρκετά για να αγκαλιάσουν τη νέα τεχνολογία και οι επενδυτές τις κατηγορούν ότι δεν το κάνουν αρκετά γρήγορα.

Μια πιο προσεκτική ματιά στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί προς την κατεύθυνση αυτή και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δείχνει ότι ο ρόλος των κυβερνήσεων αλλάζει σιγά σιγά αλλά σταθερά, με την ΕΕ να είναι σήμερα η πρωτοπόρος στον αγώνα για τη ρύθμιση του τοπίου των κρυπτονομισμάτων.

Στο Digital Day 2018 που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες στις 10 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διπλό στόχο: να κατανοήσει το μεταβαλλόμενο τεχνολογικό τοπίο και να κάνει βήματα προς μια νόμιμη νομοθεσία.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν υπουργοί, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι πολλών χωρών της ΕΕ και κοινωνιών των πολιτών και ο διάλογος επικεντρώθηκε στο blockchain, την τεχνητή νοημοσύνη, την ηλεκτρονική υγεία και την καινοτομία. Το σημαντικότερο σημείο της ημέρας ήταν η Ευρωπαϊκή Συνεργασία Blockchain, μία συμφωνία που υπογράφηκε από 26 ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής εταιρικής σχέσης με τεχνολογίες blockchain.

Αυτή η εταιρική σχέση θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου τα κράτη μέλη θα μπορούν να ανταλλάσσουν εμπειρίες και να προετοιμάζουν τις απαραίτητες τεχνικές και κανονιστικές προετοιμασίες για την υλοποίηση πανευρωπαϊκών εφαρμογών blockchain τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα και στόχος είναι να επενδύσουν μέχρι και €300 εκατομμύρια σε αυτό.

Το σχέδιο δράσης της ΕΕ

Αυτή η κίνηση επιβεβαιώνει το στόχο της ΕΕ να γίνει ένας παγκόσμιος κόμβος για το blockchain και το Fintech. Τον Φεβρουάριο, η ΕΕ εγκαινίασε το Παρατηρητήριο της ΕΕ για το Blockchain, ενώ ένα μήνα αργότερα, κυκλοφόρησε το πολυαναμενόμενο “Σχέδιο Δράσης”, την επίσημη οπτική της ΕΕ για τη ρύθμιση του blockchain και του fintech. Για να το θέσουμε απλά, αυτό θα δημιουργήσει ένα δοκιμαστικό περιβάλλον που θα επιτρέψει την άνθηση της καινοτομίας, διατηρώντας παράλληλα τον κίνδυνο στο ελάχιστο.

Η έλλειψη σοβαρών κανονιστικών πρωτοβουλιών κατά το παρελθόν δημιούργησε αναπόφευκτα έναν πόλεμο εντός της ΕΕ, με κράτη μέλη όπως η Μάλτα, το Γιβραλτάρ και η Λιθουανία να ανταγωνίζονται για τον τίτλο των πλέον φιλικών προς τα κρυπτονομίσματα χωρών. Εάν η ΕΕ συνεχίσει την προσπάθειά της προς ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο, η γηραιά ήπειρος θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν πραγματικά παγκόσμιο πρωτοπόρο.

Ίσως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για τη ρύθμιση των κρυπτοσυστημάτων και των projects που βασίζονται σε blockchain, αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν προς ένα συμπέρασμα: Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, η ΕΕ βρίσκεται πολύ πιο μπροστά στον αγώνα για τη ρύθμιση του τοπίου των κρυπτονομισμάτων.

Άρθρο του Naeem Aslam που δημοσιεύεται στο capital.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X