Πολιτική

Πολ Τόμσεν, ο σαμποτέρ είναι πάλι εδώ και απειλεί με ολέθρια μέτρα

Πολ Τόμσεν, ο σαμποτέρ είναι πάλι εδώ και απειλεί με ολέθρια μέτρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αν χαρακτηρίζαμε τον Πολ Τόμσεν και το ΔΝΤ σαμποτέρ και νεκροθάφτες της Ελλάδας, δεν θα απείχαμε πολύ από την πραγματικότητα.

Και δεν αναφερόμαστε τόσο σε όσα καταστροφικά μέτρα επέβαλαν στη χώρα μας (εξάλλου το ομολόγησαν και οι ίδιοι λέγοντας το επιεικές έκαναν λάθη), αλλά σε εκείνα που σχεδιάζουν για την τρίτη αξιολόγηση.

Και το ωραίο της ιστορίας είναι πως ακόμα και ο Γιάννης Στουρνάρας παραδέχεται τώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», πως δεν τους χρειαζόμαστε πια κι΄ αν θέλουν ας φύγουν.

Γι΄ αυτό ας πάνε στο καλό, γιατί αν ο Πολ Τόμσεν, όπως διατείνεται, ανοίξει θέμα τραπεζών ζητώντας να γίνει εκ νέου έλεγχος και εκτίμηση κινδύνου για ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο των δανείων των τεσσάρων συστημικών ομίλων, κάτι που έγινε στο τέλος του 2015 προκειμένου να προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, θα τινάξει στον αέρα κάθε πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα.

Και δεν το λέει κανένα μέλος της κυβέρνησης, αλλά τραπεζικοί κύκλοι οι οποίοι εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη, στον βαθμό που ο αξιωματούχος του Ταμείου επιμείνει στις απόψεις που έχει εκφράσει, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην προσπάθεια ομαλοποίησης της οικονομίας. Και αυτό για τους εξής λόγους:

1) θα χαλάσει το κλίμα σταθεροποίησης που έχει διαμορφωθεί.
2) Θα ανακόψει τις εισροές καταθέσεων που άρχισαν να σημειώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες.
3) Θα δημιουργήσει πρόσθετα εμπόδια στην προσπάθεια των τραπεζών για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσω των δανείων.
4) Θα ανακόψει την πορεία των τραπεζών προς τις αγορές.
5) Θα δώσει ξανά αρνητικό σήμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ότι “εδώ κάτι συμβαίνει”.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X