Θέμα

Αλέξης Τσίπρας: Έτσι θα κυβερνήσουμε – Όλες οι δεσμεύσεις

Αλέξης Τσίπρας: Έτσι θα κυβερνήσουμε – Όλες οι δεσμεύσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν τολμά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες του 3ου και κρισιμότατου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει ήδη φτάσει. Κάνοντας και αυτοκριτική της πρώτης διακυβέρνησής του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέγραψε επακριβώς πως θα κυβερνήσει το κόμμα του όταν επανεκλεγεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, έχει μάθει από τα λάθη του. «Είμαστε έτοιμοι. Πιο έμπειροι. Πιο ώριμοι. Πιο αποφασισμένοι. Δεν αποστρέφουμε το πρόσωπο μπροστά στις δυσκολίες. Θέλουμε, ξέρουμε πως, και μπορούμε», διεμήνυσε. Και πρόσθεσε πως «δεν ερχόμαστε να διαχειριστούμε την τραγική κατάσταση που δημιούργησε η πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Ερχόμαστε να την αλλάξουμε εκ βάθρων».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο άλμα για την πολιτική αλλαγή, στην αρχή της αντίστροφης μέτρησης για μια προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «να μετατρέψουμε την οργή σε ορμητικό ρεύμα αλλαγής. Να μετατρέψουμε την απόγνωση σε ελπίδα. Και μαζί να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα», κάνοντας λόγο για ιστορική ευθύνη και τονίζοντας πως οι εξελίξεις και οι αλλεπάλληλες κρίσεις θέτουν το δίλημμα: «Σοσιαλισμός ή βαρβατότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι «κόμμα συζύγων της εξουσίας, αλλά εραστών της δικαιοσύνης» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «σύντομα η χώρα θα έχει μια νέα ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση, με προμετωπίδα της την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη».

Στην Ελλάδα, τα τελευταία δυο χρόνια «ζούμε τις πιο σκληρές πλευρές της νεοφιλελεύθερης αγριότητας. Χρειάστηκαν μόλις τρία χρόνια εντατικής εκμετάλλευσης, συρρίκνωσης δικαιωμάτων και εξαπάτησης, για να γίνει η Ελλάδα μια χώρα παράδεισος για την ολιγαρχία της και κόλαση για την πλειοψηφία της κοινωνίας της που έχει βυθιστεί στην ανασφάλεια και σε μια αβίωτη καθημερινότητα», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ξανά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν ό,τι χειρότερο τη χειρότερη στιγμή!

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πρωθυπουργός εργολάβος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η Ελλάδα που μόλις βγήκε από τη χρεοκοπία ξανανταμώνει με τη κοινωνική κρίση, είναι η Ελλάδα που έχει την υπογραφή: Κυριάκος Μητσοτάκης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως «δεν είναι ένας άνθρωπος που προκαλεί ατυχία. Είναι ένας άνθρωπος που ασπάζεται ατυχείς πολιτικές. Πολιτικές που προκαλούν καταστροφή, που επιτάχυναν και πολλαπλασίασαν τις κρίσεις και τις επιπτώσεις τους. Είναι ο πρωθυπουργός-εργολάβος που από την πρώτη στιγμή γνώριζε απολύτως ποια δουλειά και για ποιους έπρεπε να κάνει.

Ποιοι τον ανέδειξαν, ποιοι τον στήριξαν, για ποιους ήρθε να κυβερνήσει».

Μόνο που τώρα, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «που η ακρίβεια σαρώνει εκατομμύρια νοικοκυριά, ο κ. Μητσοτάκης πέφτει θύμα των ίδιων του των επιλογών.

Η εικονική πραγματικότητα που πάσχισε να δημιουργήσει για τους πολίτες, έγινε τελικά η πολιτική του καταδίκη. Και έρχεται απότομα αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεων του. Έρχεται αντιμέτωπος με τις πραγματικές συνέπειες κάθε στρατηγικής του επιλογής».

«Είναι τραγικό, αποτελεί ίσως ιστορικό ατύχημα, ότι η χώρα βρέθηκε με τη χειρότερη κυβέρνηση, τη χειρότερη στιγμή», πρόσθεσε και διεμήνυσε πως «η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει ήδη φτάσει», γιατί «από κάθε γωνιά της ελληνικής κοινωνίας ξεπηδά η ανάγκη και η απαίτηση του τέλους για την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη».

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τώρα, ξέρουμε

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, έμαθε από τις δυσκολίες και τα λάθη του. Κάνοντας έναν απολογισμό, ίσως και αυτοκριτική, ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως «όταν αναλάβαμε η αλήθεια είναι πορευτήκαμε περισσότερο με τη δύναμη της πίστης στο δίκιο και στην ηθική μας υπεροχή, παρά με πλήρη επίγνωση των τεράστιων δυσκολιών και προκλήσεων που θα αντιμετωπίζαμε. Η μάχη ήταν έτσι κι αλλιώς άνιση.

Ο Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ των δανειστών, απέναντι στη διαπλοκή και τη διαφθορά, της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και των πρόθυμων συμμάχων της. Σήμερα όμως γνωρίζουμε ποιες είναι οι μάχες που μπορούμε να κερδίσουμε και κυρίως γνωρίζουμε πως θα τις κερδίσουμε». Άλλωστε, σημείωσε, λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν τολμά.

Αυτοκριτική

Στο πλαίσιο της αυτοκριτικής, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι «κάποια από τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε υπό τις απειλές και το διαρκή εκβιασμό της τρόικας, έθιξαν δυσανάλογα κοινωνικές ομάδες. Το αναγνωρίζουμε και στεκόμαστε με ενσυναίσθηση, χωρίς έπαρση απέναντι σε όσους αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε.

Και γνωρίζουμε καλά ότι δε μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης.

Δεν είχαμε όμως τότε άλλη επιλογή, από το να βγάλουμε το λουρί από το σβέρκο της χώρας. Αυτή ήταν η προτεραιότητα. Και όλες μας οι επιλογές έγιναν με σκοπό να υπηρετήσουν αυτόν τον εθνικό στόχο. Και όλες μα όλες, είχαν το ρίσκο μιας πολιτικής δύναμης που δε πορεύεται με αυτοσκοπό την εξουσία αλλά το κοινωνικό και πατριωτικό συμφέρον. Και ναι, σήμερα μπορώ να το πω χωρίς καμιά αλαζονεία. Είμαστε περήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε την εμπιστοσύνη του λαού».

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

5+1 δεσμεύσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε αναλυτικά το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεσμεύτηκε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί πρώτο κόμμα μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής «το πρώτο μας μέλημα θα είναι να καταργήσουμε άμεσα και αποφασιστικά το ασφυκτικό, αντιδημοκρατικό πλέγμα των νόμων με το οποίο η σημερινή κυβέρνηση έχει θωρακίσει το καθεστώς της εκμετάλλευσης των πολλών από ελάχιστους. Της διανομής των ιματίων του κράτους. Του ρουσφετιού, των golden boys, των χορηγών και χορηγούμενων, των ευεργετών και των ευεργετούμενων με χρήματα του λαού.

  • Στο χρονοντούλαπο θα στείλουμε το νόμο Χατζηδάκη που έκανε το οχτάωρο δεκάωρο, και τους εργαζόμενους είλωτες του εικοστού πρώτου αιώνα.
  • Το νόμο για την ιδιωτική ασφάλιση, που χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα τα funds για να ελέγξουν την επικουρική ασφάλιση και τις ζωές των συνταξιούχων.
  • Τον πτωχευτικό νόμο που οδηγεί με fast track διαδικασίες πολίτες, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πτώχευση και που μεριμνά μόνο για την άνευ όρων ικανοποίηση των τραπεζών.
  • Το νόμο Κεραμέως που κλείνει τα πανεπιστήμια για χιλιάδες παιδιά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και ανοίγει τις πόρτες των κολλεγίων και της ιδιωτικής παιδείας.
  • Το νόμο για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας που είναι ντροπή για τη δημοκρατία και τη χώρα.

5+1 δεσμεύσεις αφορούν:

  1. Ακρίβεια
  2. Εργασία
  3. Μικρομεσαίους – Αγρότες
  4. Κοινωνική προστασία με νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης Σύνταξης
  5. Τη νέα γενιά
  6. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις πέντε βασικές μας δεσμεύσεις για την ακρίβεια, την εργασία, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τη κοινωνική προστασία και τη νέα γενιά, συν μια για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Παρουσίασε δηλαδή τον τρόπο που θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν επανεκλεγεί.

Η πρώτη δέσμευση

«Να προστατεύσουμε άμεσα και αποτελεσματικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα μισθωτών και μικρομεσαίων από τη 3η βδομάδα του μήνα.

  • Δεσμευόμαστε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
  •  Δεσμευόμαστε για αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ και επαναφορά της εταιρείας σε στρατηγική υπεράσπισης της κοινής ωφέλειας και όχι της αύξησης των κερδών των μετόχων της.
  • Δεσμευόμαστε για αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας από τη τιμή του φυσικού αερίου, με παρεμβάσεις όπως αυτές που ξεκίνησαν οι προοδευτικές κυβερνήσεις στην Ισπανία και τη Πορτογαλία, αλλά και για πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στόχος, από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής κυβέρνησης, να καταγραφεί στα τιμολόγια του καταναλωτή μείωση τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων που έχουν δει από την έναρξη του ράλυ της ακρίβειας.

  • Δεσμευόμαστε για ανασχεδιασμό της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.

Για επιτάχυνση επενδύσεων ΑΠΕ. Για χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης και επανέναρξη αξιοποίησης των λιγνιτικών πεδίων, με στόχο την ενεργειακή επάρκεια. Για επιτάχυνση της στρατηγικής επιλογής των ενεργειακών κοινοτήτων και διάχυσή τους στις τοπικές κοινωνίες, με στόχο την ιδιοπαραγωγή και την ιδιοκατανάλωση.

  • Δεσμευόμαστε για άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για ολική επιστροφή του στους αγρότες.
  • Δεσμευόμαστε για μείωση του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στα τρόφιμα και στα βασικά προϊόντα διαβίωσης.

Τέλος, επειδή σε αυτή τη χώρα όλο μιλάνε για λεφτόδεντρα, όταν είναι να στηρίξουμε το δικαίωμα της πλειοψηφίας στην αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά καθημερινά οι ίδιοι ποτίζουν τα κλεφτόδεντρα της αισχροκέρδειας και κάνουν τους ανήξερους μπροστά στα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ενέργειας, δεσμευόμαστε να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη στην ενέργεια, που μέχρι σήμερα τα υπολογίζουμε στο 1,5 δισ. ευρώ και να τα αποδώσουμε όλα στους καταναλωτές.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Δέσμευση δεύτερη: η ανάκτηση της εργασίας

Όχι μόνο με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και με την επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά των διαπραγματεύσεων, για την επανίδρυση του ΣΕΠΕ, για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων που θα βάζουν φραγμό στην ασυδοσία των απολύσεων, του ελαστικού ωραρίου και της μαύρης εργασίας. Αλλά και για την σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Και θέλω να επισημάνω ότι η δέσμευσή μας να στηρίξουμε αποφασιστικά τον κόσμο της εργασίας δεν είναι μόνο θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι όπως έχει αποδείξει η πράξη και ισχυρός κινητήρας ανάπτυξης.

Τρίτη δέσμευση: στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και του Αγροτικού κόσμου.

Άμεση ρύθμιση των χρεών τους που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας. Με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο. Είναι μια παρέμβαση που το πιθανότερο δε θα έχει καν σοβαρή δημοσιονομική επίπτωση. Αφού και για τα δημόσια ταμεία, ιδίως μετά τη κρίση ακρίβειας, ισχύει το αρχαίο ρητό «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτικής βούλησης.

Αν επιθυμούμε μια οικονομία με τις μμε στη πλειοψηφία τους χρεοκοπημένες ή αν επιθυμούμε μια νέα αρχή με δυνατότητα να σωθούν όσες περισσότερες εξ αυτών.

Σε αυτή τη κατεύθυνση δεσμευόμαστε ταυτόχρονα για την ενεργοποίηση ισχυρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για μμε και αγρότες, και ιδιαίτερα για προγράμματα μικροπιστώσεων.

Τέλος έχουμε ήδη μελετήσει τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, προκειμένου να ενταχθεί στο σχεδιασμό χρηματοδοτήσεων τόσο η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όσο και η αγροτική παραγωγή που σήμερα απουσιάζουν από το κυβερνητικό σχεδιασμό.

Τέταρτη δέσμευση: ενίσχυση του κοινωνικού κράτους

Και κατά κύριο λόγο της υγειονομικής περίθαλψης για όλους με ένα νέο ΕΣΥ, αλλά και των απόμαχων της εργασίας, των συνταξιούχων.

Το νέο ΕΣΥ αποτελεί εμβληματική μας δέσμευση αλλά και υποχρέωση μετά τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

  • Δεσμευόμαστε να πολλαπλασιάσουμε τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα.
  • Να εδραιώσουμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού.
  • Να δημιουργήσουμε δίκτυο ολοκληρωμένης ψηφιακής παρακολούθησης  και κατ’ οίκον φροντίδας.
  • Να προχωρήσουμε σε μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ξεκινώντας από αυτούς που έδωσαν τη μάχη της πανδημία στη πρώτη γραμμή.
  • Να αναμορφώσουμε το μισθολόγιο με μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ, ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα ένταξης στο ΕΣΥ.
  • Να εξαλείψουμε την ανάγκη της αποκλειστικής νοσοκόμας, με προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Να εντάξουμε το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά
  • Να δημιουργήσουμε ένα νέος χάρτη Δημόσιας Υγείας και ένα ΕΣΥ που θα αντιμετωπίζει κάθε ασθενή σύμφωνα με τις ανάγκες του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του.

Σε ό,τι δε αφορά τους απόμαχους της εργασίας, τους εξαπατημένους από τον κ. Μητσοτάκη συνταξιούχους, δεσμευόμαστε ότι το σχετικό κονδύλι που τους στέρησε η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, θα επιστρέψει στους, θεσπίζοντας ξανά τη 13η σύνταξη.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πέμπτη βασική δέσμευση

Αφορά τη νέα γενιά. Θα αποκαταστήσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης των νέων, των παιδιών μας, στη γνώση.

Με ένα ολιστικό σχέδιο για τη Δημόσια Παιδεία που θα ενισχύσει τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις αναγκαίες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών.

Και θα απλοποιήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεσπίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν.

Δεσμευόμαστε επίσης για διπλασιασμό του αριθμού των μελών ΔΕΠ αλλά και της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια σε βάθος τετραετίας.

Για δωρεάν φοίτηση σε Μεταπτυχιακά προγράμματα και Ειδική χρηματοδότηση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων.

Και κυρίως για διαμόρφωση ενός Εθνικού σχεδίου ενίσχυσης της φοιτητικής στέγης».

Πρόγραμμα στέγασης

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για το μείζον θέμα της στέγασης για νέους και νέες, που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και μένουν ακόμη στο παιδικό τους δωμάτιο.

Στα νέα παιδιά, στα νέα ζευγάρια που δεν τολμούν να κάνουν το βήμα να οργανώσουν το δικό τους σπίτι, να ονειρευτούν τη δική τους οικογένεια.

«Δεσμευόμαστε λοιπόν για να καταπολεμήσουμε αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Για να ενισχύσουμε το δικαίωμα των νέων στη στέγη. Με ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει ισχυρή δημόσια στήριξη στα νέα ζευγάρια για τα πρώτα δύσκολα χρόνια.

Με τη δημιουργία μιας τράπεζας στέγης και συνδυασμένες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσουμε σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς διάθεση σε νέα ζευγάρια. Με μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα συνδυάζει φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες, περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, και κυμαινόμενη επιδότηση της στέγης για νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών.

Από 140 ευρώ το μήνα το άτομο έως 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά».

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κάλεσμα συνεργασίας

Αφού παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα συνεργασιών. Η μεγάλη προσπάθεια που φιλοδοξεί να αλλάξει τη χώρα, είπε, συνεπάγεται συγκρούσεις με συμφέροντα και κατεστημένες αντιλήψεις και δεν μπορεί να πετύχει χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας.

Γι’ αυτό απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης και αγώνα «για την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη», σε εργαζόμενους, αγρότες, μικρομεσαίους, νεολαία, ανθρώπους του πολιτισμού και του πνεύματος και βέβαια «στις οργανώσεις και τα κόμματα του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου».

Λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η βασική αλλά όχι μοναδική δύναμη προοδευτικού χώρου, αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί και απλώνει χείρα φιλίας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. «Να ξεπεράσουμε προβλήματα του παρελθόντος που μας χώρισαν και μας πλήγωσαν. Και να συμφωνήσουμε σε ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Να ενώσουμε δυνάμεις, να νικήσουμε και την επομένη ημέρα της κάλπης της απλής αναλογικής να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση.

Υπάρχει θέση και ρόλος για όλους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές. Και ένα κοινό πρόγραμμα προόδου θα δώσει στην υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης τη μεγάλη δύναμη που χρειάζεται για να αλλάξει την κοινωνία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε απ’ όλους ν’ ανοίξουν τα χαρτιά τους για το πως «πιο γρήγορα θα απαλλαγεί ο τόπος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Ξεκαθάρισε πάντως πως αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει κανέναν, δεν θα περιμένει και κανέναν.

«Θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη και με διαφορά στην κάλπη της απλής αναλογικής, όποτε και αν ο κος Μητσοτάκης αποφασίσει να τη στήσει. Θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε κορμός και θεμέλιο μιας κυβέρνησης που μπορεί να προκύψει από τη κάλπη της απλής αναλογικής. Θέλουμε να είμαστε και είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με βάση ένα κοινό πρόγραμμα δημοκρατίας και προόδου», ξεκαθάρισε.

Καλώντας τα στελέχη του κόμματος να στηρίξουν τις αλλαγές για την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση και τις καταστατικές αλλαγές, ο Αλέξης Τσίρας σημείωσε πως «και πάλι σε εμάς έλαχε ο κλήρος να βγάλουμε ξανά τη χώρα και το λαό από τα δύσκολα».

Δείτε όλη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X