Πολιτική

Ανδρέας Πάτσης: Ποιος είναι ο βουλευτής που διεγράφη από τη ΝΔ

Ανδρέας Πάτσης: Ποιος είναι ο βουλευτής που διεγράφη από τη ΝΔ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ανδρέας Πάτσης: Η εμπλοκή του σε «κόκκινα δάνεια», η αμοιβή από τα ΕΛΤΑ και οι εταιρίες στο εξωτερικό οδήγησαν στη διαγραφή του βουλευτή Γρεβενών από την ΚΟ της ΝΔ – Πολλά ερωτήματα για τους διάτρητους ελέγχους της Επιτροπής «Πόθεν Έσχες».

Ποιος είναι ο Ανδρέας Πάτσης

Δικηγόρος, νομικός σύμβουλος, ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας, βουλευτής και «αγοραστής» κόκκινων δανείων από τράπεζα ο Ανδρέας Πάτσης, ο οποίος διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία μετά την αποκάλυψη ότι διαχειρίζεται «κόκκινα» δάνεια.

Προερχόμενος από ένα μικρό αλλά απαράμιλλης ομορφιάς χωριό –στο οποίο γυρίστηκε ο «Μεγαλέξαντρος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου- το Δοτσικό Γρεβενών, ο Ανδρέας Πάτσης απασχόλησε αρκετές φορές τα μέσα ενημέρωσης πριν τις αποκαλύψεις που οδήγησαν στη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία.

Όπως αναφέρει στο βιογραφικό του, ξεκίνησε μόνος του τη δικηγορία «με αγάπη και θέληση για προσφορά προς τον συνάνθρωπό» και κατόρθωσε να δημιουργήσει επιχειρήσεις νομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρηματικό και επενδυτικό επίπεδο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι διατηρεί γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κύπρο και Κωνσταντινούπολη.

Η πρώτη φορά που βρέθηκε στα φώτα της δημοσιότητας ο Ανδρέας Πάτσης ήταν όταν ασχολήθηκε ενεργά με το ποδόσφαιρο.

Το φιάσκο με τη Νίκη Βόλου Η αλήθεια είναι ότι ο Ανδρέας Πάτσης έγινε ευρέως γνωστός στις μεγάλες μάζες από την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο. Αναλαμβάνοντας την Νίκη Βόλου ως ιδιοκτήτης, την οδήγησε στα σαλόνια της Super League τη σεζόν 2014-2015 μετά από 48 ολόκληρα χρόνια απουσίας.

Η σεζόν όμως στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου εξελίχθηκε σε μεγαλειώδες φιάσκο. Μόλις στις 10 Δεκεμβρίου του 2014 η ΠΑΕ Νίκη Βόλου του Ανδρέα Πάτση δήλωσε αδυναμία, οικονομικής φύσης, να συνεχίσει στο πρωτάθλημα και διαλύθηκε.

Είχε προηγηθεί και ενασχόληση του Ελληνα δικηγόρου με την ποδοσφαιρική ομάδα της Ελασσόνας η οποία διακόπηκε αιφνιδίως τους πρώτους μήνες του 2012. Συνέχισε πάντως να παρακολουθεί ποδόσφαιρο και να εκφράζει κατά καιρούς απόψεις γι’ αυτό και κυρίως για το επίπεδο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα σε διοικητικό επίπεδο.

Ηταν άλλωστε συχνή η παρουσία του σε σχετικές τηλεοπτικές εκπομπές. Ο δικηγόρος και σύμβουλος Πάτσης

Η κύρια ασχολία όλα αυτά τα χρόνια για τον Ανδρέα Πάτση παρέμεινε η δικηγορία. Ας δούμε τι λέει ο ίδιος στο site της εταιρίας του:

“Ο κ. Πάτσης ξεκίνησε την καριέρα του το 1989 ως καθηγητής Αστικού Δικαίου ενώ μετέπειτα διετέλεσε Νομικός Σύμβουλος ξένων και ελληνικών πολυεθνικών όπως η Saint Communication στις Βρυξέλλες, η BARCLEY’S INTERNATIONAL-VISA στο Λονδίνο και στον ΣΕΒ Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Το 2016 και για δύο χρόνια ήταν Επίτιμος Διδάκτωρ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Στα τέλη της δεκαετίας του 80, είχε τη διορατικότητα να βλέπει την αλλαγή που θα συνέβαινε στις νομικές υπηρεσίες. Έτσι το 1992 πήρε την απόφαση να ιδρύσει τη νομική εταιρεία Ανδρέας Πάτσης και συνεργάτες. Αυτό το όραμα σφραγίστηκε από την 30ετή αδιάκοπη διαδρομή και εξέλιξή του, που έφερε την επιτυχία και τη δημιουργία μιας leader της αγοράς στις νομικές υπηρεσίες, της JPA Lawfirm. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή επιχειρηματικά συνέδρια ως ομιλητής σε Βαλκανικές, Ευρωπαϊκές, Αφρικανικές, Αραβικές και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λονδίνο η Ελβετία, το Λουξεμβούργο, οι Βρυξέλλες, η Ιταλία, η Τουρκία, η Κύπρος, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, το Ντουμπάι, η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον, η Βοστώνη, το Long-Island, το Las Vegas, η Γεωργία, το Καζακστάν, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Κροατία, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο. Επιπλέον, έχει οριστεί ως ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Δικηγορικής Εταιρείας DLA PIPER για διεθνή και εγχώρια project. Είναι μέτοχος στην Παγκρήτια Τράπεζα”. Οπως ο ίδιος ο κ. Πάτσης αναφέρει, η εταιρία συνεργάζεται με την ‘Hemsinlioglu Law Firm’ της Κωνσταντινούπολης, υπό τον Οκάν Χεμσινλίογλου το οποίο “μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε ανάγκη σας στην επιχειρηματική και νομική αγορά της Τουρκίας”. Η δικηγορική εταιρία του Ανδρέα Πάτση έφτασε πρόσφατα μέχρι το Κόσοβο.

Οπως ενημερωνόμαστε από την τοπική ειδησεογραφική σελίδα των Γρεβενών greveniotisa.gr “ένα ακόμα άνοιγμα της δικηγορικής εταιρίας στα Βαλκάνια έρχεται μετά από χρόνια επαφών-συνεργασιών και εργασιών στα Βαλκάνια αυτή τη φορά στο Κόσοβο.

Πριν από 2 εβδομάδες ο Διευθύνων Εταίρος Ανδρέας Πάτσης μαζί με την General Manager της δικηγορικής Βίκυ Παπαλουκά και την Business Development Κατερίνα Ξυνογάλου κατά την επίσκεψη τους στο Κόσοβο είχαν πολύ στενές επαφές με την Υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων Ροζέτα Χαζντάρι και τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Μπλερίμ Σαλάχου. Σε ένα πολύ θετικό κλίμα έβαλαν τις βάσεις και με την σφραγίδα αφού ενημερώθηκαν -από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους του Κοσόβου, για μια συνεργασία ακόμα στενότερη για μεγάλα πρότζεκτ”.

Ο γιος του Πάρης και ο ρόλος του στη Νέα Δημοκρατία

Η συμβουλευτική του ομάδα ακούει στο όνομα Nexus και έχει ως επικεφαλής της τον Πάρι Πάτση, γιο του Ανδρέα Πάτση. “Η συνεργασία με την NEXUS παρέχει εξειδικευμένες λύσεις, καινοτόμες ιδέες για τη βελτίωση των δεικτών ανταγωνιστικότητας και επιτυχίας στους επιχειρηματικούς στόχους. Εμπνευστής και επικεφαλής της Nexus είναι ο Πάρις Πάτσης. Απόφοιτος του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικ. Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Master’s Degree στα Χρηματοοικονομικά, Ναυτιλιακά και Εμπόριο από το Cass Business School, City University of London. Επιπλέον, είναι διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα διατριβής τη διαχείριση κόκκινων δανείων, ενώ παράλληλα παρακολουθεί το executive MBA στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών” μαθαίνουμε από την επίσκεψη στο επίσημο site.

Ο κ. Πάρις Πάτσης όμως είναι παράλληλα και συντονιστής θεματικής ενότητας “Μη Εξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών Δανείων” στη Νέα Δημοκρατία όπως προέκυπτε μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης από το επίσημο site του κυβερνώντος κόμματος. Λέμε “προέκυπτε” γιατί η εν λόγω σελίδα κατέβηκε από την ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας λίγο μετά τη διαγραφή του πατέρα του κ. Πάτση.

Από τη Νέα Δημοκρατία τονιζόταν το εξής: Ήταν μέλος της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων στην προηγούμενη διοίκηση. Δεν υπάρχει πλέον καν αυτή η θέση στο οργανόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Eδώ απλά θυμίζουμε ότι η διαγραφή του Ανδρέα Πάτση την Τρίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έλαβε χώρα λόγω των καταγγελιών ότι ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες αγόρασαν κόκκινα δάνεια 63 εκ. για μόλις 4,3 εκ. ευρώ. Το πολιτικό προφίλ του

Ο Ανδρέας Πάτσης, αν και δεν είχε υπουργοποιηθεί, υμνούσε, για την ποιότητα και την ποσότητα του, το κυβερνητικό έργο. Είναι άλλωστε πολλές φορές που φωτογραφίζεται με κυβερνητικά στελέχη όπως πρόσφατα με το νέο στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού (και αντικαταστάτη του Γρηγόρη Δημητριάδη) στο Μαξίμου, τον Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό Ιωάννη Μπρατάκο.

Χαρακτηριστικά γράφει στο facebook στις 30 Σεπτεμβρίου:

“Επισκέφτηκα τον νέο Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό κ. Ιωάννη Μπρατάκο , για να τον συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων του και να του ευχηθώ καλή δύναμη στο απαιτητικό και δύσκολο έργο του . Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε το σπουδαίο Κυβερνητικό έργο που επιτελείται στα Γρεβενά μας και τους στόχους για τα επόμενα. Συζητήσαμε για τη νέα σελίδα στο χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας με τα Γρεβενά στα κέντρα των αποφάσεων καρφιτσωμένα στην πρώτη σελίδα με συγκριτικά πλεονεκτήματα για επενδύσεις αγροτικές και κτηνοτροφικές στις ήδη υπάρχουσες αλλά και το brand μας ως το ποιοτικότερο στα αγαθά που παράγουμε. Παράλληλα μιλήσαμε για τα Γρεβενά ως πόλο έλξης 12μηνου Τουρισμού λόγω όχι μόνο του φυσικού κάλλους αλλά και των πολλών ιστορικών πολιτισμικών θρησκευτικών και παραδοσιακών αξιοθέατων! Με εμβληματικό έργο την ιδιωτικοποίηση του Χιονοδρομικού Βασιλιτσας .Ο κ. Υφυπουργός επανέλαβε τη σταθερή θέση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα των Γρεβενών”. Μία ημέρα νωρίτερα ο κ. Πάτσης φωτογραφήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα ο οποίος όμως είναι κουμπάρος του. Τον ευχαρίστησε μάλιστα δημοσίως για τον εξής λόγο: “Θερμά ευχαριστώ τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών Στελιο Πέτσα που με κάθε ευκαιρία ενδυναμώνει τις λειτουργίες και ενισχύει τους Δήμους της ΠΕ Γρεβενών Σήμερα για τον Δήμο Γρεβενών και για τον Δήμο Δεσκάτης κάλυψη για τις ανάγκες των σχολείων αλλά και έξτρα επιχορήγηση ύψους συνολικά 285χιλιαδων ευρω”.

Είναι γνωστό, βέβαια, ότι ο Στέλιος Πέτσας πάντρεψε στις αρχές του 2020 τον Ανδρέα Πάτση με τη δημοσιογράφο Βίκυ Παπαλουκά.

Ο Ανδρέας Πάτσης φέρεται επίσης να υιοθετεί την ατζέντα περί “λαθρομεταναστών” (άλλωστε χρησιμοποιεί τον όρο) και να θεωρεί ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών “πουλήθηκε η Μακεδόνια”. Ιδού τι γράφει στον Παύλο Πολάκη στις 23 Οκτωβρίου (πάλι μέσα από το facebook): Αγαπητέ Π.Πολάκη, Καλημέρα από τα όμορφα Γρεβενά. Είναι λυπηρό που ταυτίζεις τον πολιτικό σου βίο με το ψέμμα και την χυδαιότητα. Είναι όμως επιλογή σου.Αντί να παριστάνεις τον τιμητή και τον δήθεν αγωνιστή θα ήταν προτιμότερο να απολογηθείς για τα έργα και τις ημερες της κοινοβουλευτικής σου θητείας. Γιατί με την ψήφο σου, Συγκυβέρνησες με την Ακροδεξιά, Γέμισες την χώρα μας με λαθρομετανάστες, Εκλεισες τις Τράπεζες, Επικύρωσες δυσβάσταχτα μνημόνια για τον λαό μας, Μείωσες μισθούς,

Εκοψες συντάξεις, Νομιμοποίησες την αγορά κόκκινων δανείων από ξένα funds, Επιβαρυνες την οικονομία, Διέλυσες την μεσαία τάξη αφού την στραγγάλισες οικονομικά, Εξαπάτησες ακόμα και τους δικούς σου αφού βάφτισες το ΟΧΙ σε ΝΑΙ, Διέλυσες τα ελληνικά Πανεπιστήμια, Πούλησες την Μακεδονία μας στις Πρέσπες . Αντίθετα με μας Βουλευτές και Κυβέρνηση της ΝΔ που παράγουμε θετικό έργο και είμαστε δίπλα στον Ελληνα πολίτη. Σε κάθε Νομό σε κάθε Περιφέρεια. Αγαπητέ Συνάδελφε, Δεν μας πτοείς, ούτε μας φοβίζεις. Μπορείς ανέξοδα να γράφεις και να λες ότι θες. Στις προσεχείς εκλογές, μόλις ξυπνήσεις θα τα δεις και πάλι όλα ΜΠΛΕ. Και πάλι Καλημέρα και Καλή Κυριακή! Δύο ημέρες μετά ο Ανδρέας Πάτσης διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία λόγω και των καταγγελιών Πολάκη…

Ο γάμος ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου

Η επόμενη στιγμή που ο Ανδρέας Πάτσης βρέθηκε στο επίκεντρο, ήταν ο γάμος του με τη δημοσιογράφο Βίκυ Παπαλουκά, που έγινε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας της Κηφισιάς στις 14 Φεβρουαρίου του 2020, με κουμπάρους τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τη σύζυγό του, στενή φίλη της νύφης, Βασιλική Τσόγκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο τους γνωρίστηκαν το 2018 όταν ο Ανδρέας Πάτσης ετοιμαζόταν να κατέβει για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής διεκδικώντας την έδρα της εκλογικής περιφέρειας των Γρεβενών και εκείνη παρουσιάστρια δελτίων ειδήσεων και εκπομπών.

Η Βίκυ Παπαλουκά παρουσίασε στο παρελθόν την εκπομπή των Ενόπλων Δυνάμεων «Με αρετή και τόλμη», δελτία ειδήσεων σε Blue Sky, Εxtra Channel και Epsilon, καθώς και ενημερωτική εκπομπή στο Τηλεάστυ.

Όπως έλεγαν τότε, η Βίκυ Παπαλουκά έγινε αμέσως το «δεξί χέρι» του υποψήφιου βουλευτή, με τον έρωτά τους να δυναμώνει παράλληλα με την εκλογή του στις βουλευτικές του 2019.

Η ιδιαίτερη σχέση του ζευγαριού με τον Στέλιο Πέτσα ήταν εκείνη που προκάλεσε αντιδράσεις για τη χρηματοδότηση του site που διατηρεί η κυρία Παπαλουκά, του pointmedia.gr, από την περίφημη Λίστα Πέτσα.

Οι δυο τους θα δώσουν τότε κοινή συνέντευξη όπου θα μιλήσουν για τα κοινά τους σχέδια.

Τότε ο Ανδρέας Πάτσης χαρακτήρισε «πεπρωµένο ή αλλιώς κάρµα» τη συνάντησή του με τη γυναίκα του σε ένα τραπέζι. Οπως αφηγήθηκε τη γνωριμία του: «Σε µια µεγάλη παρέα, πιο αργά από τις 12 τα µεσάνυχτα το 2018, µία ηµέρα µετά τα γενέθλια της Βίκυς τον Αύγουστο, ένας φίλος από την παρέα, ο Στέλιος Πέτσας, µου ζήτησε την ενίσχυση ενός δικηγόρου, για να πείσω κάποιους από την παρέα ότι αυτή τη φορά θα πρέπει σύσσωµοι να συµπορευτούν µε τη Ν.∆. και να επηρεάσουν όσους µπορούν περισσότερους υπέρ. Πήγα, αν και ήταν πολύ αργά, και έπειτα από µακρά συζήτηση ζήτησα τη συνδροµή της Βίκυς, ως επικοινωνιολόγου και δηµοσιογράφου, για να µε βοηθήσει στον προεκλογικό µου αγώνα ως πρώτη φορά και ως νέος υποψήφιος µε τη Νέα ∆ηµοκρατία στον Νοµό Γρεβενών, στα πατρικά µου εδάφη. Γι’ αυτό και κάναµε κουµπάρο τον Στέλιο Πέτσα, αφού εκείνος µας γνώρισε».

Στην ερώτηση της Σάσας Σταμάτης πώς έγινε η πρόταση γάμου είχε πει: «Σε οικογενειακό τραπέζι, σε κάλεσµα Κυριακής, χωρίς να ξέρουν κάτι, τους αιφνιδίασα κάνοντας πρόταση γάµου µε την ηµεροµηνία και του αρραβώνα και του γάµου. Ναι, από την πρώτη φορά που της ζήτησα να βγούµε οι δυο µας, το κατάλαβα… Ηταν η γυναίκα της ζωής µου. Απόλυτα κεραυνοβόλος έρωτας».

Ακολούθησαν αρκετές κοινές εμφανίσεις σε διάφορα μέρη της χώρας και το εξωτερικό. Ακόμα και στο Μονακό είχε βρεθεί το ζευγάρι, δίνοντας το «παρών» σε κοινωνική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο πριγκιπάτο και μην ξεχνώντας να βγάλουν τις απαραίτητες φωτογραφίες με τον πρίγκιπα Αλβέρτο.

Διεγράφη από την ΚΟ της ΝΔ ο Πάτση: «Δυο χρόνια ήξερε ο Μητσοτάκης, τώρα θυμήθηκε να τον διαγράψει»

 

Η διαγραφή και η «απάντηση»

Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της εξαγοράς «κόκκινων δανείων» ύψους 62 εκατ. ευρώ με μόλις 4,3 εκ. ευρώ οδήγησαν στη διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο βουλευτής Γρεβενών κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές του ασχολίες στα αρμόδια όργανα της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία τις έκριναν ως ανεπαρκείς.

«Οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ» ανέφερε ανακοίνωση του Μαξίμου.

Ωστόσο, ο Ανδρέας Πάτσης δήλωσε πως δεν θα επιστρέψει την έδρα στη Νέα Δημοκρατία και θα παραμείνει ως ανεξάρτητος στο Κοινοβούλιο.

«Αγαπητοί Γρεβενιώτες και Γρεβενιώτισσες παραμένω βουλευτής σας, ανεξάρτητος, σε λίγη ώρα θα ανεβεί δελτίο Τύπου από εμένα και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με τις λεπτομέρειες», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ανδρέας Πάτσης και καταλήγει χαρακτηριστικά: «Μέχρι τελευταίας στιγμής θα είμαι ο Ανδρέας που ξέρετε. Σας ευχαριστώ θερμά».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X