Πολιτική

Φίλης: Κακώς υποτίμησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον Μητσοτάκη

Φίλης: Κακώς υποτίμησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον Μητσοτάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Νίκος Φίλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Παιδείας και προβεβλημένο στέλεχος της εσωκομματικής τάσης «Ομπρέλα», εξ αριστερών του Αλέξη Τσίπρα, τόσο για την ηγεσία του κόμματος όσο και για τη φυσιογνωμία του, σε συνεντευξή του εμφανίστηκε αιχμηρός.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», ο Νίκος Φίλης, δια της επίθεσης στη Ν.Δ , εμφανίστηκε όμως αιχμηρός και για τα τεκταινόμενα στον συριζαικό «οίκο», μέρος των οποίων είχε στηλιτεύσει και κατά την παρέμβασή του στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ , στις αρχές του Ιουλίου.

Ερωτηθείς για  τη Ν.Δ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Φίλης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ οικοδομεί μια νέα Μεταπολίτευση αλλά προς τα πίσω. Αυτό είναι το πρόσημο, το πρόγραμμα και ο στόχος της. Με παραδοσιακούς όρους θα λέγαμε ότι επιχειρεί ένα βαθύ κοινωνικό μετασχηματισμό: να εμπεδώσει μια νεοσυντηρητική δεξιά και νεοφιλελεύθερη ηγεμονία στους θεσμούς και στους αρμούς της εξουσίας. Τη μάχη αυτή τη δίνει με ιδεολογικούς όρους, προσπαθώντας να εγκαταστήσει στο συλλογικό φαντασιακό παλιούς ιδρυτικούς αλλά και νέους μύθους της συντηρητικής παράταξης. Είναι παλιά δεξιά, βαθιά συντηρητική, αλλά ανακαινισμένη υπό τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελείο του (που κακώς υποτίμησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ)».

Στα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος και στη δημοσκοπική εικόνα του κόμματος , επέκρινε τον τρόπο που έγινε η «αναγκαία» όπως τη χαρακτήρισε διεύρυνση , μιλώντας για προσχωρήσεις προσώπων που «είχαν ταυτιστεί με τα μνημόνια και τον παλαιοκομματισμό» αλλά και τρόπο που «δημιούργησε συγχύσεις» , δια της συνθηματολογίας περί στροφής προς το Κέντρο.

Η στροφή προς το Κέντρο

«Η αναγκαία διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ έγινε με τρόπο που δημιούργησε συγχύσεις. Η συνθηματολογία για στροφή προς το Κέντρο, σε μια περίοδο μάλιστα που η κρίση διαμορφώνει δύο αντίπαλα ιδεολογικά και πολιτικά στρατόπεδα, τη Δεξιά και την Αριστερά, από πολλούς πολίτες εκλήφθηκε ως ιδεολογικοπολιτική ταλάντευση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό μάλιστα συνέβαλε και η εικόνα των προσχωρήσεων προσώπων που είχαν ταυτιστεί με τα μνημόνια και τον παλαιοκομματισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων, επακριβώς, στη συνέντευξή του.

Ως τομεάρχης Παιδείας, είπε σχετικά με το τελευταίο νομοσχέδιο Κεραμέως – Μητσοτάκη:

«Τίποτα απ’ ό,τι ψηφίζει η ΝΔ δεν εξυπακούεται ότι θα εφαρμοστεί στην πράξη. Πολλές φορές νόμοι άδικοι για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τη νεολαία, έχουν ακυρωθεί (…) Οι αντιθέσεις και οι αγώνες στο χώρο της εκπαίδευσης είναι ένα πολιτικό και κοινωνικό εργαστήριο και τα αποτελέσματά τους επηρεάζουν καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Δεν το ομολογεί, αλλά το συνυπολογίζει αυτό η κυβέρνηση, καθώς επιχειρεί να πλήξει, όπως λέει, την “αριστερή ηγεμονία”, με τις κατά προτεραιότητα προωθούμενες αντικοινωνικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της εκπαίδευσης».

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την κριτική για «λαικισμό»

«Λαϊκισμός είναι να λες “ναι σε όλους για όλα τα αιτήματα”. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση που ρωτάτε. Δεν υποσχόμαστε “όλοι στο πανεπιστήμιο”. Ζητάμε, να μην μείνει καμιά θέση κενή λόγω της Ελάχιστης Βάσης, αφού μόλις προ δύο μηνών η Πολιτεία προκήρυξε 77.415 θέσεις εισακτέων. Γιατί το έκανε; Προφανώς, επειδή κρίνει ότι τόσες χρειάζεται η κοινωνία και η οικονομία και τόσες μπορούν να στηρίξουν τα πανεπιστήμια. Αλλιώς, απλώς κοροϊδεύει τους νέους. Έχουμε λοιπόν καθήκον, να αποκαταστήσουμε την αδικία σε βάρος πολλών χιλιάδων αποφοίτων λυκείου.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αν του χρόνου υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι φετινοί κομμένοι λόγω της ΕΒΕ θα έχουν δικαίωμα να καταλάβουν τις θέσεις που δεν κατελήφθησαν φέτος (και ουσιαστικά τους ανήκουν), χωρίς να ανταγωνίζονται τους υποψηφίους που θα δίνουν πρώτη φορά. Νομίζω δεν υπάρχει πιο δίκαιη και λογική διακήρυξη αρχών. Είναι ευνόητο από την άλλη, ότι αν η ΕΒΕ εφαρμοστεί περισσότερες από μια χρονιά, θα χρειαστεί να υπάρξει προσαρμογή στην αντιμετώπιση του θέματος».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X