Πολιτική

Η Φωτίου επιμένει στο εκτός πραγματικότητας, όσοι λένε ότι κόβονται τα επιδόματα

Η Φωτίου επιμένει στο εκτός πραγματικότητας, όσοι λένε ότι κόβονται τα επιδόματα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας στην εκπομπή «Ξυπνάμε Μαζί» στο Epsilon η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, υποστήριξε, μεταξύ άλλων ότι «όλο το προνοιακό κράτος παλαιότερα στηρίχτηκε σε πελατειακές σχέσεις» και πρόσθεσε:

«Η ιστορία ξεκινάει από την αντίληψη ότι η πρόνοια είναι για τους φτωχούς και τους εξαθλιωμένους. Όταν έχεις αυτό στο μυαλό σου σαν αφετηρία, καθώς και ότι η πρόνοια είναι χρήματα που πέφτουν στη “μαύρη τρύπα”, δηλαδή σε φτωχούς και εξαθλιωμένους, και δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη, όπως θεωρεί η νεοφιλελεύθερη αντίληψη και ιδεολογία, τότε δίνεις όσο το δυνατόν λιγότερα κονδύλια.

Εμείς θεωρούμε πως τα κονδύλια που διοχετεύονται στην πρόνοια είναι μια παραγωγική επένδυση και έχουμε μελέτες από τις οποίες γνωρίζουμε πλέον πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν[…]

Αυτή η κυβέρνηση πιστεύει ότι κάθε ευρώ που πηγαίνει στην κοινωνική προστασία είναι επένδυση, στο παιδί, τον ηλικιωμένο, την οικογένεια. Κάθε ευρώ που μπαίνει στην πρόνοια πολλαπλασιάζεται από 1,03 έως 1,068. Για αυτό δεν κόψαμε τα επιδόματα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Εννοώ των ανθρώπων που είναι ανασφάλιστοι[…] Δεν κόψαμε το Οικογενειακό Επίδομα αντίθετα το αυξήσαμε το κονδύλι από 650 εκατομμύρια που δίναν οι άλλες κυβερνήσεις σε 910 εκατομμύρια, 260 παραπάνω, τι είδους αριθμητική είναι αυτή; » .

Ταυτόχρονα η κα Φωτίου απαντώντας στις αιχμές των Ευρωπαίων που εξέφρασαν ανησυχία για τη διαδικασία επιλογής των διευθυντών και των γενικών γραμματέων των υπουργείων, υποστήριξε ότι :

«Η δική μας κυβέρνηση έκανε την υπέρβαση. Ακόμα και ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας, σήμερα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα κριθεί από τα ανώτατα όργανα».

Έφερε μάλιστα σαν παράδειγμα ότι για τη θέση του γενικού γραμματέα Πρόνοιας έχουν υποβληθεί από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα 93 υποψηφιότητες και θα κριθούν από τα όργανα… δεν θα είναι δοτός.

Η επόμενη βασική προτεραιότητά μας είναι να φέρουμε μέχρι τον Ιούνιο έναν νόμο-πλαίσιο για τη λειτουργία όλων των προνοιακών ιδρυμάτων της χώρας, που θα προβλέπει τους όρους λειτουργίας τους ανάλογα με το αν εξυπηρετούν παιδιά, ηλικιωμένους ΑΜΕΑ, τις σχέσεις ωφελούμενων προς εργαζόμενους και εθελοντές, καθώς και τις τεχνικές λεπτομέρειες διαβίωσής τους.

Ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική τους διασύνδεση το κράτος θα γνωρίζει καθημερινά τον αριθμό των ωφελούμενων, και βεβαίως τις περιουσίες τους. Με αυτές τις δύο δράσεις, δηλαδή την ηλεκτρονική πλατφόρμα και το νόμο-πλαίσιο, ολοκληρώνουμε τις μεταρρυθμίσεις μας σε σχέση με το ιδρυματικό και επιδοματικό, προνοιακό κράτος που παραλάβαμε. Ελπίζουμε ότι ανοίγουμε μια νέα εποχή για ένα κράτος κοινωνικής αλληλεγγύης για όλους με ισοτιμία, ισονομία,

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X