Πολιτική

Η κυβέρνηση αποκλείει από τις εκλογές 220.000 νέους

Η κυβέρνηση αποκλείει από τις εκλογές 220.000 νέους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εκτός συμμετοχής στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά και στις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου, σε περίπτωση που χρειαστούν, μένουν χιλιάδες νέοι με “κυβερνητική υπογραφή”. Πρόκειται για τους νεαρούς εποχικά εργαζομένους στους τουριστικούς προορισμούς που μεταβαίνουν εκτός “έδρας” τους για να εργαστούν σε τουριστικά επαγγέλματα (εστίαση και άλλες επιχειρήσεις) χωρίς ρεπό και άδειες, και θα βρεθούν εκτός άσκησης του εκλογικού δικαιώματός τους.

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους αυτούς αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα υπέρογκα έξοδα μετακίνησης για να μεταβούν στον τόπο κατοικίας τους προκειμένου να ψηφίσουν ενώ σε ουκ ολίγες περιπτώσεις αντιμετωπίζουν εργασιακό εκφοβισμό (χωρίς ουσιαστική παρέμβαση από την Πολιτεία εδώ και χρόνια).

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας με καταγγελία της επισημαίνει ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσε να βρει τρόπους ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους, πάνω από 220.000 πολίτες εποχικά εργαζόμενοι. Σημειώνει δε πως θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση, όμοια με αυτή που εφαρμόστηκε για τους εμβολιασμούς.

Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών και ο αρμόδιος υπουργός Μ. Βορίδης έχουν απορρίψει τις σχετικές τροπολογίες του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ενώ μέχρι το κλείσιμο της Βουλής δεν ενδιαφέρθηκαν να βρουν κάποια λύση.

Κυβερνητική υποκρισία

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει λόγο “για λαϊκισμό και υποκρισία της αριστερής αντιπολίτευσης” παραπέμποντας τους εποχικά εργαζόμενους στον θεσμό του ετεροδημότη, με την προθεσμία όμως να έχει κλείσει από τις 28 Φεβρουαρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι άλλωστε σαφές πως μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ουδείς γνώριζε επισήμως πότε θα γίνουν οι εκλογές, δεύτερες ή πρώτες, ενώ οι νεαροί εποχικοί εργαζόμενοι δεν είχαν “κλείσει” ακόμη τις δουλειές τους για να ξέρουν πού θα βρίσκονται το καλοκαίρι. Το όλο θέμα μάλιστα ήταν πρωτοσέλιδο την Πέμπτη στην Εφημερίδα των Συντακτών, αλλά δεν “έπαιξε” στα τηλεοπτικά δελτία. Παράλληλα, η όλη μόχλευση εξηγείται εν πολλοίς από το γεγονός πως η κυβέρνηση της ΝΔ χάνει στους νέους, όπως αποκαλύφθηκε από τις δημοσκοπήσεις.

Φυσικά και στις 21 Μαΐου θα “τρέχουμε” σε τουριστική περίοδο, με τη “σεζόν” να είναι ανοιχτή εργασιακά. Επίσης, ανάλογη πρόβλεψη – τροπολογία δεν υπήρξε ούτε για τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, κάτι που δείχνει πως το όλο θέμα τείνει να γίνει πλέον, διαχρονικό. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει βέβαια το αίτημα να καταστεί υποχρεωτική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων η οποία θα μπορούσε να ρυθμίσει μερικώς το εργασιακό πλαίσιο “ζούγκλας” του κλάδου, ώστε να υπάρχει μια κάποια εποπτεία στο ζήτημα των προβλεπόμενων αδειών.

Σημειώνεται πως φέτος αναμένονται να προστεθούν περίπου 420.000 νέοι ψηφοφόροι, σε ηλικίες που είναι είτε φοιτητές – και πιθανά εν μέσω εξεταστικής – είτε δυνητικά εργαζόμενοι.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X