Αναλύσεις

Η «συγγνώμη» του Μητσοτάκη… οι νεοδημοκράτες Ταλιμπάν και οι μαχητές του «ΠΑΣΟΚιστάν

Η «συγγνώμη» του Μητσοτάκη… οι νεοδημοκράτες Ταλιμπάν και οι μαχητές του «ΠΑΣΟΚιστάν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το βλέμμα στην επόμενη ημέρα στρέφει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που καλείται να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών.

Η συγγνώμη, οι fast track ενισχύσεις και οι πολιτικές «φωτιές» που δεν θα σβήσουν εύκολα

Ενώ, σήμερα Τρίτη 10 Αυγούστου συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για να οριστικοποιήσει το πακέτο μέτρων για τους πυρόπληκτους, με   fast track διαδικασίες που συνοψίζονται στη λογική «μία αίτηση σε μία πλατφόρμα», για να μη κωλυσιεργήσουν προκαλώντας και άλλες εντάσεις της οργής.

Το συγγνώμη του πρωθυπουργού, έστω και με μισόλογα αφού είπε ότι βασικά έφταιξε ο «κακός μας» ο καιρός, μπορεί να λειτουργήσει επικοινωνιακά,  για τον κατευνασμό της οργής.

Οι πυρκαγιές  χάλασαν την εικόνα της κυβέρνησης αποκαλύπτοντας την ανικανότητά της

Δεδομένο είναι πως στην πολιτική σκηνή η επόμενη ημέρα δεν θα είναι η ίδια, καθώς οι χειρισμοί που έγιναν όσον αφορά στις πυρκαγιές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τον πυρόπληκτο λαό και σύσσωμη την αντιπολίτευση .

Όλο το προηγούμενο διάστημα «γαλάζια» στελέχη υπογράμμιζαν πως ακόμα και αιφνίδια γεγονότα – όπως η κρίση στον Έβρο και το πρώτο κύμα της πανδημίας – αντιμετωπίστηκαν αποφασιστικά.

Ωστόσο η έκταση των πυρκαγιών αλλά και η διάρκεια τους (κυρίως στην Εύβοια) δείχνουν πως στο θέμα αυτό ο δρόμος είναι μακρύς και καθόλου εύκολος.
Στην πολιτική σκηνή επιχειρείται μία κυβερνητική αντεπίθεση, καθώς τις τελευταίες ημέρες ήταν σφοδρά τα πυρά από την αντιπολίτευση για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ενημέρωση.

Το γεγονός πως δεν πραγματοποιείται briefing από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κάνει ενημέρωση χωρίς ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε ένα μπαράζ ανακοινώσεων με μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων. Όσον αφορά στα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο κυβερνητικό στρατόπεδο τονίζεται ότι με τις εκκενώσεις σώθηκαν άνθρωποι, ωστόσο παράλληλα αναγνωρίζεται πως πολλοί οικισμοί σώθηκαν χάρη στην αυτοθυσία πυροσβεστών , εθελοντών και των κατοίκων.

«Τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν»

Την Πέμπτη  στις 12:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει συνέντευξη τύπου, ενώ χθες σε τηλεοπτικό του μήνυμα ζήτησε συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν και σημείωσε πως «τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν» και οι ευθύνες θα αποδοθούν «όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει» .

Σήμερα αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή και θα υπάρξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Θα υιοθετηθεί το μοντέλο που είχε εφαρμόσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις καταστροφές από τον «Ιανό», προκειμένου να υπάρξουν fast track διαδικασίες. Για να μην υπάρξουν γραφειοκρατικά εμπόδια θα εφαρμοστεί η τακτική της υποβολής μιας αίτησης σε μια πλατφόρμα (με χρήση κωδικών του taxisnet).

Σύμφωνα με πληροφορίες ειδικές ρυθμίσεις θα μπουν σε εφαρμογή για την Εύβοια, όπου θα εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα για τον πληθυσμό́. Στόχος είναι να στηριχτούν αγρότες, κτηνοτρόφοι και ρητινοσυλλέκτες , ενώ το πλέγμα μέτρων θα επεκτείνεται ακόμα και σε όσους δεν είδαν μεν την περιουσία τους να καταστρέφεται αλλά πλήττονται (π.χ. όσων δραστηριοποιούνται στον τουρισμό).

Κατέφυγαν στο σπορ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέφυγε στο σπορ -διάγγελμα που ξέρει καλά να επικοινωνεί, οι σύμβουλοι του λένε ότι ενισχύει το προφίλ του και το προωθούν .

Δύο διαγγέλματα σε πέντε ημέρες είναι μάλλον ομολογία αποτυχίας για αυτούς που γνωρίζουν, για τον απλό λαό όμως πιστεύουν ότι είναι πανάκεια.

Η περιγραφή, στην πρώτη σελίδα της χθεσινής Εστίας από τον «Καραμανλικό» Μ. Κοττάκη, είναι από τις πρώτες μαχαιριές στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Διαφάνεια

Η σπόντα για τις διαφάνειες μάλλον αφορά τον υφυπουργό Άκη Σκέρτσο, που με τρικ δημιουργικής λογιστικής προσπάθησε ματαίως να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, στην τραγωδία των πυρκαγιών.

Αλλά για τους νεοδημοκράτες-Ταλιμπάν η παταγώδης διαχειριστική αποτυχία και οι καταστροφικές της συνέπειες είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να μπουν στο στόχαστρο και άλλοι «ΠΑΣΟΚογενείς», πέρα από τον Άκη Σκέρτσου όπως  ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδη, αλλά και τον Νίκο Χαρδαλιά, που μπορεί να μην προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά είναι από τους «ξένους», τους οποίους έφερε μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος  Μητσοτάκης.

Για τον τελευταίο, πέρα από τα διαγγέλματα, η θυσία της Ιφιγένειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της κυβέρνησης. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ με την προσεγμένη στάση του δεν δίνει δικαίωμα στο Μαξίμου να αλλάξει την ατζέντα, πρέπει να βρεθούν κάποια πρόσωπα να φορτωθούν την ευθύνη και να παίξουν το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου.

Βασικά νεοδημοκρατικά στελέχη δεν παρουσιάζονται ζωντανά για να υπερασπίσουν τα κυβερνητικά πεπραγμένα, έστω και αν προκαλούνται να παίξουν εντός έδρας, στα κανάλια.

«Σαν να συλλαμβάνεσαι στις ΗΠΑ»

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι είναι κάτι σαν να συλλαμβάνεσαι στις ΗΠΑ: ότι και να πουν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον της κυβέρνησης

Το ίδιο ισχύει και στην έλλειψη ενημέρωσης από την Α. Πελώνη, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και της ΕΣΗΕΑ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος χρησιμοποίησε ως δικαιολογία την -δεν δέχομαι ερωτήσεις- ενημέρωση από τον κ. Χαρδαλιά, που βεβαίως είναι μια τελείως διαφορετική διαδικασία από αυτήν των πολιτικών συντακτών.

Έτσι παραμένει το ερώτημα γιατί επέστρεψε η κυρία Πελώνη από τις διακοπές της, για τις οποίες είχε άλλωστε σταματήσει την ενημέρωση…

Προς το παρόν πάντως, το διάγγελμα Μητσοτάκη με τις μισές παραδοχές ήταν η μόνη κίνηση τακτικής που απέμενε. Είναι τέτοια η αγανάκτηση της κοινής γνώμης για την ανικανότητα και την κοροϊδία, που ακραιφνείς φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, όπως ο «Ελεύθερος Τύπος» και τα «Νέα», έκαναν για πρώτη φορά κριτική στις αδυναμίες διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση.

Τα Νέα απαριθμούσαν μάλιστα, χθες Δευτέρα, μια σειρά από σοβαρές αδυναμίες:

Στην αρχική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη υπήρχε σχετικός αιφνιδιασμός της Πυροσβεστικής αφού εκείνη την ημέρα δεν φυσούσαν άνεμοι και δόθηκε η εντύπωση ότι κι αν εκδηλωνόταν πυρκαγιά θα ήταν «στατική» και συνεπώς αντιμετωπίσιμη. Όλοι περίμεναν μεγάλες φωτιές όταν έληγε ο καύσωνας.

H πυροσβεστική ειδοποιήθηκε από κάτοικο της περιοχής που είδε τον καπνό, άρα δεν δούλεψαν τα συστήματα ειδοποίησης.
ήταν προβληματικό την πρώτη ημέρα το πρόγραμμα εναέριων περιπολιών για τον εντοπισμό εστιών πυρκαγιών και άμεσης ρίψης νερού.

Τα περισσότερα Canadair καθηλώθηκαν από μηχανική βλάβη ή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σε περιφερειακά αεροδρόμια αφού δεν μπορούν να απογειωθούν με θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου. Ενώ αν ορισμένα ήταν από το πρωί σε περιπολίες στον αέρα ίσως υπήρχε καλύτερη αρχική αντίδραση. Στην αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη, που προκάλεσε τον πύρινο όλεθρο στην Αττική υπήρξε νέα καθυστέρηση στην κατάσβεση της.

H παραπάνω απαρίθμηση μόνο μερικών από αυτές τις τεχνικές αιτίες, δίνει και το εύρος των ερωτημάτων που δεν μπορεί να απαντήσει το κυβερνητικό επιτελείο και ο κ. Μητσοτάκης, παρά μόνο να παρακάμψει, κόβοντας κεφάλια.

Η αλαζονεία, η ανικανότητα

Οι πολιτικές αιτίες, η έλλειψη εγρήγορσης, η αυταρέσκεια, η αλαζονεία, η ανικανότητα των περισσότερων κυβερνητικών στελεχών, οι παλαιοκομματικές μέθοδοι και διορισμοί ανάξιων ημετέρων- εδώ έφτασαν να ζητούν «πολιτικό μέσο» για να γίνει επέμβαση στη φωτιά- δεν πρόκειται φυσικά να θιχτούν.

Για αυτά τα θέματα, στην Καμπούλ του Μαξίμου, νεοδημοκράτες Ταλιμπάν και μαχητές του «Πασοκιστάν» δεν πρόκειται να τσακωθούν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X