Πολιτική

Κατρούγκαλος – Κομοτηνή: «Το τουρκικό προξενείο παραβιάζει την Συνθήκη της Βιέννης» (vid)

Κατρούγκαλος – Κομοτηνή: «Το τουρκικό προξενείο παραβιάζει την Συνθήκη της Βιέννης» (vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Είναι προφανές οτι το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής προσπαθεί να έχει ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας και αυτό είναι αντίθετο στο άρθρο 41 της Συνθήκης της Βιέννης», τόνισε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, Γιώργος Κατρούγκαλος, από την Κομοτηνή,

Απαντώντας σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με τη συστηματική προβολή μειονοτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό του προξένου (το άρθρο 41 της Συνθήκης της Βιέννης προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι διπλωμάτες οφείλουν να σέβονται τους νόμους και τους κανονισμούς της χώρας στην οποία βρίσκονται και να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της).

Στον αντίποδα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αναγκαίας ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή και την ανάγκη να υπάρχει ένα γενικότερο μήνυμα φιλίας μεταξύ των λαών Ελλάδας και Τουρκίας, επεσήμανε τη συμβολή του «Φεστιβάλ Ειρήνης» του Δήμου Ιάσμου.

Όχι στην άμεση εκλογή μουφτή – Ναι στα 12 μίλια

Χαρακτηρίζοντας «εθνικό θέμα», αυτό της ανάδειξης των μουφτήδων στη Θράκη, ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, και αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογράμμισε από την Κομοτηνή την οποία επισκέπτεται από το πρωί, οτι η θέση του κόμματός του, με την οποία υπήρξε και σύγκλιση/συμφωνία στο προεδρείο της Διακομματικής, είναι η επιλογή προσώπων γενικής αποδοχής από την «ιστορική μουσουλμανική μειονότητα» όπως είπε, και εξήγησε: «Η ιδέα στην οποία υπήρξε η σύγκλιση απόψεων, ήταν να υπάρχει ένα ευρύτερο σώμα που θα έχει και την αποδοχή της μειονότητας, το οποίο θα προτείνει τρεις προτάσεις (σ.σ. τρία πρόσωπα) για την επιλογή του μουφτή, και ο Υπουργός Παιδείας θα έχει την ευθύνη της τελικής επιλογής ανάμεσα στις τρεις αυτές προτάσεις που θα δεχτεί». Εξάλλου, όπως εμφατικά τόνισε, «δεν διατυπώθηκε ποτέ (σ.σ. στη Διακομματική) η άποψη για άμεση εκλογή από τη βάση».

Ακόμη, ερωτηθείς για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων της Ελλάδος στην Κρήτη και στα νησιά της ανατολικής Μεσογείου, υπενθύμισε πως ήταν δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η οποία είχε υποστηριχθεί εμπράκτως τόσο από τον ίδιο ως Υπουργό Εξωτερικών όσο και από τον Αλέξη Τσίπρα ως Πρωθυπουργό. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος, επέκρινε τη σημερινή κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, εντοπίζοντας «συνολικό έλλειμμα κυβερνητικής πολιτικής» και «αναβλητική διπλωματία».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X