Πολιτική

Κατσίκης: Προτείνω ανταλλαγή των Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Κατσίκης: Προτείνω ανταλλαγή των Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί της Τετάρτης έντονη αντίδραση προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη περί ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία με τους «οκτώ».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, μίλησε για την ανταλλαγή των δυο Ελλήνων που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία, με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στη γείτονα χώρα.

Μάλιστα, σε ερώτηση εάν έχει συζητήσει το ενδεχόμενο της ανταλλαγής με τον Πάνο Καμμένο ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Δεν το έχω συζητήσει με τον υπουργό Άμυνας, Όταν όμως θέτει θέμα ομηρίας, τι σημαίνει όμηρος; Ότι θέλω ανταλλαγή».

  • Ο κ. Κατσίκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Από τη μια λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη, από την άλλη δεν ξέρω, αν θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε και οι δυο χώρες την ελληνική Δικαιοσύνη και να βρούμε συμφωνία ανταλλαγής.

Αν αποφασίσουν οι ηγεσίες των δυο χωρών ότι μπορούν να παρακάμψουν την ελληνική και την τουρκική δικαιοσύνη και να προβούν σε μια τέτοια ανταλλαγή, πιστεύω ότι θα μπορούσε να τελειώσει το θέμα» δήλωσε ο κ. Κατσίκης.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, εκεί το πάει ο Ερντογάν», είπε για το ενδεχόμενο ανταλλαγής ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, στον απόηχο των όσων δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος για τις συνομιλίες που είχε με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βάρνα.

Ο κ. Κατσίκης όταν ρωτήθηκε αν το ενδεχόμενο ανταλλαγής το έχει συζητήσει με τον Πρόεδρο του κόμματός του, Πάνο Καμμένο, είπε:

«Δεν το έχω συζητήσει με τον υπουργό Άμυνας, όταν όμως θέτει θέμα ομηρίας, τι σημαίνει όμηρος; Ότι θέλω ανταλλαγή».

  • Οι αντιδράσεις από βουλευτές των ΑΝΕΛ

«Είναι προσωπική η άποψη του κ. Κατσίκη. Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών, που είναι σαν να τους λέει ότι τα παιδιά τους είναι προϊόν ανταλλαγής… Δεν είναι προϊόν ανταλλαγής οι δύο Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται παράνομα από το καθεστώς», ήταν η δήλωση – αντίδραση του αντιπροέδρου τη Βουλής και βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου.

Από την πλευρά του ο έτερος βουλευτής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, σημειώσει: «Δεν μπορεί να σταθεί ζήτημα ανταλλαγής. Ήταν μια προσωπική άποψη αυτή που διατυπώθηκε. Ο καθένας από εμάς κρίνεται από τον κόσμο που τον ακούει».

  • Τι απαντά ο Κ. Κατσίκης

«Αναφέρθηκα σε ένα υποθετικό και μόνο σενάριο, βάσει του οποίου αναρωτήθηκα εάν θα μπορούσαμε υπό την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα με τη δικαιοσύνη να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ανταλλαγής, εφόσον έχει περισσότερα οφέλη από ό,τι κόστος για τη χώρα» απάντησε ο Κ. Κατσίκης.

Και πρόσθεσε στο «Πρώτο πρόγραμμα»:

«Σε κάθε περίπτωση, σέβομαι τη Δικαιοσύνη και εκφράζω προσωπική άποψη, ούτε του προέδρου μου, ούτε του κόμματός μου[…]άλλωστε ούτε να ανταλλάξουμε, ούτε να παραγκωνίσουμε είπα».

  • ΝΔ: Ο κ. Κατσίκης ξεχνά ότι η διάκριση των εξουσιών είναι θεμελιώδης αρχή του Συντάγματος

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης παραβλέπει, προφανώς, ότι η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η διάκριση των εξουσιών θεμελιώδης αρχή που προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Δεν μας εκπλήσσουν αυτές οι απόψεις, που αποτυπώνουν τις γενικότερες αντιλήψεις της Κυβέρνησης. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα, πιστοποιούν ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει το κύρος και τη σοβαρότητα για να διαχειριστεί την υπόθεση των κρατούμενων Ελλήνων Στρατιωτικών και υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου».

  • Το ΚΚΕ για την δήλωση ανέφερε:

Υπαινιγμούς ότι ο Κώστας Κατσίκης ενδέχεται να έκανε τη δήλωση περί ανταλλαγής των Ελλήνων με τους Τούρκους στρατιωτικούς προκειμένου να «τεστάρει τα νερά» εκ μέρους της κυβέρνησης, αφήνει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του.

«Η προσπάθεια να συσχετιστεί η υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, με αυτή των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Τουρκία και πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν, πέρα από επικίνδυνη, στρώνει το έδαφος για να αναβαθμιστούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν σχετικά με το θέμα» επισημαίνει ο Περισσός, και καταλήγει με νόημα στην ανακοίνωσή του: «Αν δεν λειτουργεί ως “λαγός”….»

  •  Ενώ το ΠΑΣΟΚ αναφέρει χαρακτηριστικά:

Να τοποθετηθεί επίσημα για τις δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κατσίκη στον ΣΚΑΪ περί ανταλλαγής των δύο Ελλήνων με τους Τούρκους στρατιωτικούς καλεί την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.

«Αδιανόητη και απαράδεκτη η σπουδή του βουλευτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν. Συμφωνεί, άραγε, η Κυβέρνηση με τις θέσεις του κ. Κατσικη; Οφείλει να τοποθετηθεί» αναφέρει στο λογαριασμό του στο Twitter.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε αφήσει να εννοηθεί σε δηλώσεις του τον Ιανουάριο του 2017 ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον ίδιον την επιστροφή των πραξικοπηματιών αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Είχε μάλιστα δηλώσει τα εξής:

«Η Ελλάδα δεν επιστρέφει τους 8 προδότες που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Το πρώτο βράδυ (μετά το πραξικόπημα) τηλεφώνησα στον ίδιον. Μου είπε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί εντός 15-20 ημερών».

Πηγές: ΣΚΑΪ/«Πρώτο πρόγραμμα»/twitter

Ελένη Νιζάμη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X