Πολιτική

Κυβερνητικό έγκλημα κατά των φτωχών παιδιών

Κυβερνητικό έγκλημα κατά των φτωχών παιδιών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η παιδική φτώχεια αυξάνεται, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με χαρακτηριστική ανευθυνότητα άφησε να περάσει η ημερομηνία υποβολής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Παιδί, χωρίς να υποβάλει σχέδιο για να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους του Child Guarantee-Εγγύηση για το Παιδί κατά της παιδικής φτώχειας και αποκλεισμού.

Το θέμα αναδεικνύουν στη Βουλή με ερώτησή τους 48 βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής την Αναπληρωτή Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο Θ. Φωτίου.

Όπως επισημαίνουν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο εκπρόσωπος της Unicef, εταίρου της κυβέρνησης στο αντίστοιχο πιλοτικό, δηλώνει ότι «η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη για να είσαι παιδί» διότι, «.. είναι τρίτη σε παιδική φτώχεια στην ΕΕ και πρώτη σε παιδική παχυσαρκία…», «Τα σχέδια δράσης δεν έχουν οριοθετημένους στόχους και χρονικά πλαίσια, ούτε κοστολογήσεις» και «…ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η εθνική ατζέντα για τα παιδιά και ποιος είναι υπεύθυνος».

Είναι απορίας άξιο ότι υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ότι «παρά τις επικοινωνιακές της δηλώσεις, η ΝΔ δεν έκανε τίποτε για τα φτωχά παιδιά μέσα σε 30 μήνες. Στον αντίστοιχο χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διπλασιάσει τις δαπάνες και παροχές για το παιδί (επίδομα παιδιού από 650 εκ. το 2015 σε 1,1 δις το 2017, vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, από 160 εκ. το 2014-15 από τα οποία μόνον 12 εκ. εθνικοί πόροι, σε 285 εκ. το 2019, τα 225 από τον κρατικό π/υ). Εφάρμοσε το πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, το ΤΕΒΑ, το ΚΕΑ (νυν ΕΕΕ), την ελεύθερη πρόσβαση ανασφάλιστων παιδιών σε δωρεάν παιδιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη και τα σχολικά γεύματα κατά της παιδικής παχυσαρκίας σε 185.000 παιδιά το 2019 με υπόσχεση το 2023 να καλύψουν όλα τα παιδιά του δημοτικού. Έτσι, η παιδική φτώχεια μειώθηκε από 26,6% το 2015 σε 21,1% το 2019 ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας και αποκλεισμού από 37,8% το 2015 σε 30,5% το 2019».

«Η ΝΔ κόβει όπου μπορεί, με διάφορες τακτικές, το ΚΕΑ (νυν ΕΕΕ) από τις ακραία φτωχές οικογένειες, δεν έδωσε επί 8 μήνες ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας ούτε 300 kwh το μήνα δωρεάν ρεύμα, ούτε προπληρωμένη κάρτα αλληλεγγύης για τρόφιμα, απορρίπτοντας τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εξαιρεί τα ανασφάλιστα φτωχά παιδιά από το ενιαίο σύστημα δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης» προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Αντί να δράσει για τα παιδιά σε ιδρύματα, παιδιά Ρομά και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που ζουν σε κοινωνικό αποκλεισμό, καθυστερεί την πλήρη εφαρμογή του νόμου της αναδοχής και υιοθεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, μείωσε, αντί να αυξήσει όπως έλεγε, τα επιδόματα αναδοχής ανάπηρων παιδιών, κατήργησε ή πάγωσε τα εγκεκριμένα επί ΣΥΡΙΖΑ προγράμματα της Ειδικής Γραμματείας Ρομά, εξαίρεσε τα ασυνόδευτα ανήλικα από την παιδική προστασία και δεν έχει ξεκινήσει την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Αποϊδρυματοποίησης» συμπληρώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως παρατηρούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση Μητσοτάκη «αντίθετα, έθεσε πρόσφατα σε διαβούλευση σχέδιο ΚΥΑ για προδιαγραφές λειτουργίας ΝΠΙΔ παιδικής προστασίας που δημιουργούν νέα ιδρύματα».

Με αφορμή τα παραπάνω οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τον Υπουργό:

Πότε θα ανακοινώσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Παιδί και τις λεπτομέρειες της «Εγγύησης για το Παιδί» κατά της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού,

Αν θα αυξήσει δραστικά τις δαπάνες για παροχές και δωρεάν υπηρεσίες στα παιδιά και τις οικογένειές τους που κινδυνεύουν σήμερα από νέα ανθρωπιστική κρίση λόγω της ενεργειακής φτώχειας και της γενικής ακρίβειας και

Πόσα ακριβώς χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν σε κάθε επιμέρους δράση για το παιδί από αυτές που έχουν ομαδικά ενταχθεί στα σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση

«Δεν υπέβαλε η κυβέρνηση σχέδιο απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για τα φτωχά παιδιά (Child Guarantee) ενώ η Unicef, εταίρος της στο αντίστοιχο πιλοτικό, χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «τη χειρότερη χώρα στην Ευρώπη για να είσαι παιδί»

Ενώ η παιδική φτώχεια αυξάνεται, η κυβέρνηση άφησε να περάσει η ημερομηνία υποβολής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Παιδί, η 22α/3/22, χωρίς να υποβάλει σχέδιο για να απορροφήσει τα Ευρωπαϊκά κονδύλια για τα φτωχά παιδιά της χώρας από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Πρόκειται το πρόγραμμα «Child Guarantee – Εγγύηση για το παιδί» που αφορά το δικαίωμα των φτωχών παιδιών στα πεδία της προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας, της εκπαίδευσης και σχολικών δραστηριοτήτων, της υγειονομικής περίθαλψης, της τροφής και της στέγης, προς άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.
Η Unicef, εταίρος της κυβέρνησης στο πιλοτικό πρόγραμμα «Εγγύηση για το Παιδί» δηλώνει μέσω του επισήμου εκπροσώπου της στην Ελλάδα ότι «Η Ελλάδα.. είναι τρίτη σε παιδική φτώχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρώτη σε παιδική παχυσαρκία… Τα σχέδια δράσης δεν έχουν οριοθετημένους στόχους και χρονικά πλαίσια, ούτε κοστολογήσεις». «…ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η εθνική ατζέντα για τα παιδιά και ποιος είναι υπεύθυνος».
Η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί κατά διαστήματα παρεμβάσεις που υποτίθεται ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «εγγύηση για το Παιδί», αλλά δεν το παρουσιάζει ολοκληρωμένο, ούτε βάζει σε διαβούλευση τη δομή του, τους πόρους που θα διατεθούν από την ΕΕ και τα πεδία που θα καλύψουν. Δεν επιβεβαιώνει αλλά ούτε διαψεύδει φήμες ότι δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-20 (βρεφονηπιακοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΑμεΑ, κ.λ.π) θα ενταχθούν εκεί. Επιμέρους Σχέδια Δράσης (αποϊδρυματοποίηση, αναπηρία, ασυνόδευτα, Ρομά) που αφορούν και τα φτωχά παιδιά δημοσιεύονται χωρίς χρονοδιάγραμμα και κοστολόγηση. Ασαφής και ο καταμερισμός χρηματοδοτήσεων στις δράσεις για το παιδί  που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τι συμβαίνει λοιπόν με την κυβέρνηση των υποκριτικών εξαγγελιών, των ψευδών υποσχέσεων και των μεγάλων διακηρύξεων για το παιδί το οποίο δήθεν «βρίσκεται στο κέντρο της πολιτικής της»;
Η ΝΔ, παρά τις δηλώσεις της, άφησε να περάσουν 30 μήνες και δεν φρόντισε ούτε καν τα φτωχά παιδιά. Χωρίς δημοσιοποιημένο ενιαίο Σχέδιο Δράσης για το παιδί, ή Σχέδιο για την «Εγγύηση για το Παιδί» νομοθετεί αποσπασματικά μέτρα που, πλαγιοκοπούν την υλοποίηση των θεσμοθετημένων πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, τις ανατρέπουν, τις παγώνουν ή τις μειώνουν.
Όλες οι παροχές και δαπάνες για το παιδί, επί 30 μήνες κυβέρνησης ΝΔ,  όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά μειώνονται εντέχνως και παγώνουν μέχρι το 2025.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διπλασίασε τις δαπάνες και παροχές για το παιδί στον αντίστοιχο χρόνο:
α)  επίδομα παιδιού από 650 εκατομμύρια το 2015 σε 1,1 δις το 2017
β) δωρεάν vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ  με ένταξη και των άνεργων μητέρων σε 155.000 παιδιά το 2019, με κόστος 285 εκ. €, εκ των οποίων 225.000.000 € από  εθνικούς πόρους, έναντι 79.000 vouchers το 2014-15, αξίας 160 εκ. εκ των οποίων μόνον 12 εκ. εθνικοί πόροι.
Η ΝΔ, όχι μόνο δεν αυξάνει τις δαπάνες, αλλά υπονομεύει την προσχολική αγωγή (οργανωμένοι βρεφονηπιακοί σταθμοί) με τις Νταντάδες της γειτονιάς και το πρόγραμμα ΚΥΨΕΛΗ που προωθεί για βρέφη για νήπια το οποίο έχει κριθεί από τους ειδικούς βλαπτικό για τα παιδιά, παρωχημένο και εκτός ελληνικής πραγματικότητας
Τι έχει κάνει η ΝΔ, 30 μήνες τώρα, για την παιδική φτώχεια που ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το 2015 στο 26,6% και τη μείωσε το 2019 σε 21,1% και τον κίνδυνο παιδικής φτώχειας και αποκλεισμού που μειώθηκε από 37,8% το 2015 σε 30,5% το 2019;
Αυτές οι μειώσεις επιτεύχθηκαν για τα φτωχά και ανασφάλιστα παιδιά με το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, το ΤΕΒΑ, το ΚΕΑ (νυν ΕΕΕ), την ελεύθερη πρόσβαση ανασφάλιστων παιδιών σε δωρεάν παιδιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη και τα σχολικά γεύματα που σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίσουν και την παιδική παχυσαρκία. Δόθηκαν σε 185.000 παιδιά με υπόσχεση το 2023 να καλύψουν όλα τα παιδιά του δημοτικού. Στους 30 μήνες ΝΔ, ούτε τα 185.000 γεύματα δεν διανεμήθηκαν κανονικά.
Τι έκανε επί 30 μήνες τώρα η ΝΔ για την παιδική φτώχεια; Κόβει όπου μπορεί με διάφορες τακτικές το ΚΕΑ από τις ακραία φτωχές οικογένειες, όπως πρόσφατα με τα λάθη της ΗΔΙΚΑ και την εφαρμογή του νόμου ότι αν ένα παιδί χάσει την τάξη λόγω απουσιών χάνει το ΚΕΑ όλη η οικογένεια. Δεν δίνει ούτε 300 kwh το μήνα δωρεάν ρεύμα ούτε προπληρωμένη κάρτα αλληλεγγύης για τρόφιμα, εδώ και οκτώ μήνες ενεργειακής κρίσης, απορρίπτοντας τη σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εξαιρεί τα ανασφάλιστα φτωχά παιδιά από το ενιαίο σύστημα δωρεάν παιδιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης.
Τι κάνει η ΝΔ για τα φτωχά παιδιά που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό (παιδιά σε ιδρύματα, παιδιά Ρομά, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα);
Καθυστερεί την πλήρη εφαρμογή του νόμου της αναδοχής και υιοθεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, μείωσε, αντί να αυξήσει, τα επιδόματα αναδοχής ανάπηρων παιδιών, κατήργησε ή πάγωσε τα εγκεκριμένα προγράμματα επί ΣΥΡΙΖΑ της Ειδικής Γραμματείας Ρομά, Εξαίρεσε τα ασυνόδευτα ανήλικα από την παιδική προστασία, δεν έχει ξεκινήσει την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Αποϊδρυματοποίησης. Αντίθετα, έθεσε πρόσφατα σε διαβούλευση σχέδιο ΚΥΑ για προδιαγραφές λειτουργίας ΝΠΙΔ παιδικής προστασίας που δημιουργούν νέα ιδρύματα .
Επειδή οι πολιτικές του κράτους για την ενίσχυση των παιδιών και των οικογενειών τους δεν βελτιώνουν απλώς το υφιστάμενο επίπεδο διαβίωσης, αλλά διαμορφώνουν τις συνθήκες για τη ζωή, τη δουλειά και την εξέλιξη των μελλοντικών ενήλικων πολιτών και της ίδιας της χώρας.
Επειδή η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει ακόμη το  Σχέδιο Δράσης για το Παιδί που εντάσσει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Εγγύηση για το Παιδί – Child Guarantee» στους θεσμικούς παράγοντες, τους φορείς και την κοινωνία,
Επειδή στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί ποσά για ασαφή σύνολα δράσεων για το παιδί, χωρίς συγκεκριμένο καταμερισμό,
Επειδή οι δείκτες της κατάστασης των παιδιών στη χώρα μας αρχίζουν πάλι να επιδεινώνονται μετά την ανάκαμψη της τετραετίας 2015-19, και αναμένεται περαιτέρω αρνητική εξέλιξη στις σημερινές συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής φτώχειας
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1.    Πότε θα ανακοινώσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Παιδί και τις λεπτομέρειες του προγράμματος «Εγγύηση για το Παιδί» κατά της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (δομή, στόχοι, πεδία παρέμβασης, χρηματοδότηση, χρονοδιάγραμμα);
2.    Θα αυξήσει δραστικά τις δαπάνες για παροχές και δωρεάν υπηρεσίες στα παιδιά και τις οικογένειές τους που κινδυνεύουν σήμερα από νέα ανθρωπιστική κρίση λόγω της ενεργειακής φτώχειας και της γενικής ακρίβειας;
3.    Πόσα ακριβώς χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν σε κάθε επιμέρους δράση για το παιδί από την κάθε ομάδα παρεμβάσεων που έχει ενταχθεί στα σχέδιο «Ελλάδα 2.0»;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Φωτίου ΘεανώΑγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αμανατίδης Ιωάννης (Γιάννης)
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Βαγενά – Κηλαηδόνη Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βασιλικός Βασίλειος (Βασίλης)
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος (Κώστας)
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων (Σπύρος)
Μάλαμα Κυριακή
Mαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Ξανθός Ανδρέας
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέττυ)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος  Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X