Πολιτική

Μητσοτάκης -Ερντογάν: Δύσκολο το τετ α τετ στην Πράγα

Μητσοτάκης -Ερντογάν: Δύσκολο το τετ α τετ στην Πράγα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μητσοτάκης -Ερντογάν: Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει την τακτική της τουρκικής ηγεσίας, πράγμα ομολογουμένως πολύ δύσκολο με πιο κρίσιμη μεταβλητή αυτό που προσδιορίζουν διπλωματικές πηγές ως «ένα πιθανό επαναπροσανατολισμό της Τουρκίας προς την Ασία». Εξ ου και η επιμονή στην πολεμική ρητορική, παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης, προκαλεί ανησυχία για την τελική στόχευση της τουρκικής ηγεσίας.
Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα στέλνει εκ νέου ένα μήνυμα αποφασιστικότητας της ελληνικής πλευράς ότι είναι «έτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε πρόκληση, σε όποιο πεδίο και αν εκδηλωθεί». Άλλωστε, από τη Νέα Υόρκη έθεσε μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή: «την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ελλάδας».

Το κλίμα αυτό, όπως είναι φυσικό, κάνει ένα ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα να μοιάζει σχεδόν αδύνατο. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ανοιχτός σε μια τέτοια συνάντηση, όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τη σκιά απειλών και υβριστικών επιθέσεων από την πλευρά του Τούρκου προέδρου. Μέχρι την Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην τσεχική πρωτεύουσα μεσολαβούν περίπου δέκα ημέρες, αν σε αυτό το διάστημα και υπό την επιθυμία διεθνών παραγόντων για μια τέτοια συνάντηση ο κ. Ερντογάν κάνει μια στροφή 180 μοιρών, τότε τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Παράλληλα το μήνυμα της Ουάσιγκτον αμέσως μετά τις νέες απειλές του Τούρκου προέδρου ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται» και η θέση ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται», δεν δίνει πολλά περιθώρια παρερμηνείας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Χθες η τουρκική πλευρά έριξε λάδι στη φωτιά και εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, καθώς σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης «ζητήθηκε από την Ελλάδα να βάλει τέλος στις παραβιάσεις της στα νησιά». Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε ενώπιον της Ελλάδας αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων στα ελληνικά νησιά, δείχνοντας αποφασισμένη να συνεχίσει να πορεύεται στον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων.
Τους τόνους φρόντισε να ανεβάσει εκ νέου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα δεν είναι στο επίπεδό μας καθώς δεν είναι ισότιμη πολιτικά, οικονομικά ή στρατιωτικά». Μάλιστα ξαναθυμήθηκε τις κατηγορίες του κατά της Αθήνας για το μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ ισχυρίστηκε πως «αν χρειαστεί δεν θα παραλείψουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Ενδεικτικό πάντως του παραλογισμού της Άγκυρας είναι πως την ίδια στιγμή που επιχειρεί να εμφανιστεί ως αδικημένη στη διεθνή σκηνή, συνεχίζει το μπαράζ παραβιάσεων πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Με ένα κύκλο προκλητικών δηλώσεων από την γειτονική χώρα να είναι σε πλήρη εξέλιξη και ανυπόστατες κατηγορίες να εκτοξεύονται.

O υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μίλησε για «δικαίωμα αυτοάμυνας της Τουρκίας», ενώ απείλησε εμμέσως λέγοντας πως «αν οι Έλληνες συνεχίσουν να έχουν την ίδια νοοτροπία, φαίνεται ότι θα τους βοηθήσει πολύ το να ξέρουν κολύμπι». Τη σκυτάλη πήρε χθες ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ που μεταξύ άλλων έκανε αναφορά και στην «Γαλάζια Πατρίδα».

Σε μία σειρά κρίσιμων συναντήσεων το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση σκοπεύει να αναφερθεί στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, που βαίνει επιδεινούμενη. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το πως θα τοποθετηθεί σήμερα το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και το απόγευμα στην ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη.
To πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας είναι πυκνό, καθώς στην Αθήνα θα βρίσκεται την Πέμπτη, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που θα εκφωνήσει ομιλία στο Athens Democracy Forum. Θα ακολουθήσει την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα φιλοξενηθεί στην Ισπανία.

Πάντως το κρισιμότερο διήμερο είναι στις 6 και 7 Οκτωβρίου, καθώς στην Πράγα θα πραγματοποιηθεί άτυπη Σύνοδος των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις ίδιες ημέρες στην τσέχικη πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία έχει προσκληθεί και η Τουρκία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X