Πολιτική

Μητσοτάκης: Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο

Μητσοτάκης: Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην τελετή ονοματοδοσίας της νέας πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» και έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του και μιλώντας για την κατασκευή της πυραυλακάτου, η οποία έγινε από ελληνικά χέρια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η ΤΠΚ «Βλαχάκος» φέρει το όνομα του ήρωα που έπεσε στα Ιμια και πλέον το πολεμικό πλοίο με το όνομά του θα υπενθυμίζει σε όλους πως τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο. Η ιστορία έχει δείξει πως όποιος παραβιάζει τα σύνορα τιμωρείται. Στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα. Δεν έχουν θέση επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί. Τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το διεθνές δίκαιο», τονισε ο πρωθυπουργός.

«Η πυραυλάκατος θα ταξιδεύει παντού την αλήθεια της ιστορίας, ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο σε μια ιερή αποστολή στην οποία θα ενταχθούν τρεις φρεγάτες Belh@rra και 4 ανανεωμένες ΜΕΚΟ. Το Πολεμικό Ναυτικό γίνεται πιο ισχυρό όπως και η Πολεμική Αεροπορία με τα Rafale και τα αναβαθισμένα F-16 Viper όπως και ο Στρατός εκσυγχρονίζει με σχέδιο το δυναμικό του», ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

Κλείνοντας ο κ.Μητσοτάκης πρόσθεσε πως η πυραυλάκατος «Βλαχάκος» Πρεσβευτής ειρήνης και ως ακρίτας στα σύνορά μας.

Η 7η πυραυλάκατος Super Vita του Πολεμικού Ναυτικού, «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος», εντάσσεται και επίσημα στον ελληνικό Στόλο και πιο συγκεκριμένα στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών, επεκτείνοντας τις δυνατότητες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για ένα από τα Ταχέα Σκάφη Κατευθυνομένων Βλημάτων, σημαντικά οπλισμένο που αποτελεί σημαντική δύναμη σε κάθε μορφή ναυτικού πολέμου, λόγω των δυνατοτήτων που έχει.

Τα χαρακτηριστικά της ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ
Μήκος: 61.9m
Πλάτος: 9.5m
Βύθισμα: 2.8m
Εκτόπισμα: 670 tn
Μέγιστη Ταχύτητα: 34.5knots
Αυτονομία: Πάνω από  1000 ν.μ.
Οπλισμός:

Οκτώ (8) Κ/Β EXOCETMM40 BLK2 / Blk3
Ένα πυροβόλο 76mm / 62 SRGM OTO-MELARA
Δύο (2) ΠΒ 30mmOTOBREDA
Αντιβληματικό (CIWS) Σύστημα: GMLSRAM με 21 Κ/Β
Πρόωση: Τέσσερις κύριες μηχανές MTU με μέγιστη ιπποδύναμη 5790HPανα μηχανή.
Πλήρωμα: 45 άτομα
Η ΤΠΚ «Βλαχάκος» φέρει το όνομα του υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, ο οποίος μαζί με τον υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση και μαζί με τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό «έπεσαν» το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 1996, στα Ιμια.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X