Επιλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ… στέλνει στην τακτική Δικαιοσύνη Γεωργιάδη-Λοβέρδο

Ο ΣΥΡΙΖΑ… στέλνει στην τακτική Δικαιοσύνη Γεωργιάδη-Λοβέρδο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικές και όχι ποινικές ευθύνες καταλογίζει στους πέντε πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το πόρισμα της Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υγεία.

Αυτό σημαίνει πως δεν θα προταθεί η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, καθώς τα πιθανά αδικήματα δεν καλύπτονται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών κι έτσι ο φάκελος της υπόθεσης θα πρέπει να επιστρέψει στην τακτική Δικαιοσύνη, για ν’ αποφασίσουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς εάν τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να παραπεμφθούν σε τακτική δίκη.

Όταν όλοι μιλούν για την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τους διατελέσαντες υπουργούς Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Μάκη Βορίδη. Το πόρισμα, εξάλλου, που διέρρευσε αφορά μόνο την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν» και όχι άλλες υποθέσεις (π.χ. του ΚΕΕΛΠΝΟ), εξ ου και καταλογίζει πολιτικές ευθύνες σε Αβραμόπουλο, Γεωργιάδη, Λοβέρδο και Βορίδη και προτείνει την παραπομπή του φακέλου στην τακτική Δικαιοσύνη μόνο για Γεωργιάδη-Λοβέρδο.

Συγκεκριμένα, το πόρισμα αναφέρει:

«Η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι οι πολιτικές ευθύνες των Κυβερνήσεων των ετών 1992 – 2014 (και κυρίως των ετών 2006 – 2014) και των Υπουργών Υγείας, οι οποίοι παρενέβησαν είτε νομοθετικώς, είτε με άλλους τρόπους (Δ. Αβραμόπουλος, Α. Λοβέρδος, Α. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης), εκ του επιδιωχθέντος και εν τέλει επιτευχθέντος αποτελέσματος (εκποίηση δια πλειστηριασμού του Νοσοκομείου «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ») είναι σαφείς και μεγάλες, αφορώσες τόσον την παραβίαση του Συντάγματος και του νόμου, όσον και την μη ορθή υπηρέτηση του εν ευρεία εννοία δημοσίου συμφέροντος, που επλήγη από τη μεταβολή του περιεχομένου και των όρων της δωρεάς του Ε.Ε.Σ. προς το Κ.Ι.Ε.Ν. ως προς τις διατάξεις του Οργανισμού του υπέρ του κοινωφελούς σκοπού, που αυτό ετάχθη να εξυπηρετεί».

Από την πλευρά της ΝΔ, πηγές της επισημαίνουν πως «το γεγονός ότι η Εξεταστική δεν οδήγησε σε Προανακριτική σημαίνει ότι δεν βρέθηκαν ούτε καν ενδείξεις που να στοιχειοθετούν κατηγορίες εναντίον υπουργών». Κάνουν επίσης λόγο για  «φανταστικές κατηγορίες που φτιάχνονται στο μυαλό των κυβερνώντων και στα πρωτοσέλιδα των Μέσων Ενημέρωσης που ελέγχουν». Και καταλήγουν: «Η λάσπη αυτή θα επιστρέψει στην κυβέρνηση, για τα πραγματικά της σκάνδαλα».

Από τη δική του πλευρά ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλά για φιάσκο, πολιτική μηχανορραφία, πολιτική κατάντια και εξαχρείωση: «Η έλλειψη συγκεκριμένων αναφορών, το φιάσκο αυτό, αποδεικνύει και την έκταση της πολιτικής μηχανορραφίας. Επιβεβαιώνομαι σε αυτό που δήλωσα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πλειοψηφία έχουν φτάσει στο έσχατο σημείο πολιτικής κατάντιας και εξαχρείωσης», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής ότι το πόρισμα «είναι για τα σκουπίδια, όπως όλος ο ΣΥΡΙΖΑ» και  ανέφερε ότι επί των ημερών της ΝΔ, το Ερρίκος Ντυνάν πωλήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς έναντι 115 εκατ. ευρώ ενώ είχε χρέη 230 εκατ. ευρώ, και πως το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε 40 εκατ. ευρώ «όσα ακριβώς του χρωστούσαν».

«Και τώρα το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί μέσω του Ωνασείου ιδρύματος όπως είπε ο κ. πρωθυπουργός να αγοράσει το Ερρίκος Ντινάν πίσω στο ελληνικό δημόσιο με περίπου 70 εκατ. ευρώ. Κοινώς αιτούμαι μετά από αυτή την επιτυχία που είχαμε, από τον κ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να μας καλέσει να μας δώσει και βραβείο για την επιτυχημένη πώληση του Ερρίκος Ντινάν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X