Παρασκήνιο

Η ιστορία για το Μαξίμου που στοιχειώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η ιστορία για το Μαξίμου που στοιχειώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει μια ιστορία που επαναλαμβάνεται σε κάθε κυβέρνηση, σαν παράδοξο που κρύβει μέσα του τις ανεπάρκειες και τις ανασφάλειες κάθε ηγέτη. Είναι η ιστορία των τριών επιστολών που βρίσκει κάθε πρωθυπουργός στο γραφείο του όταν αναλαμβάνει καθήκοντα στο Μαξίμου από τον προηγούμενο.

Η πρώτη επιστολή, φέρει τον τίτλο “Φταίει ο προηγούμενος“. Είναι ο εύκολος δρόμος για τον νεοφερμένο ηγέτη να αποφύγει την ευθύνη, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση για τα προβλήματα που κληρονόμησε.

 

Η δεύτερη επιστολή, λένε, φέρει τη φράση “Φταίνε οι υπουργοί σου“. Εδώ ο πρωθυπουργός επιλέγει να ρίξει το βάρος της ευθύνης στους συνεργάτες του, ενώ παράλληλα μπορεί να κατηγορήσει τις διαπλεκόμενες δυνάμεις και τα οικονομικά συμφέροντα για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει.

Και τέλος, η τρίτη επιστολή, σύμφωνα με τον μύθο, αναφέρει “Ετοίμασε τις δικές σου“. Εδώ ο πρωθυπουργός κατανοεί ότι η ευθύνη πέφτει στους ίδιους τους ώμους του, και πρέπει να προετοιμαστεί για τις επόμενες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει.

Αν και αυτή η ιστορία είναι περιττή σε εποχές κρίσεων και προβλημάτων, φαίνεται να επαναλαμβάνεται σε κάθε κυβέρνηση, σαν ένα ανέκδοτο που ποτέ δεν χάνει την αξία του. Αλλά όσο αστεία και απίστευτα φαίνονται αυτά τα γράμματα, τόσο πιο σοβαρή γίνεται η κατάσταση όταν η κυβέρνηση εμμένει σε να αποφεύγει την πραγματική δράση και ανάληψη ευθυνών.

Είναι καιρός να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την πραγματικότητα με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, αντί να κρύβεται πίσω από τις σκιές των παλιών ανέκδοτων.

 

ΥΓ Άρθρο για τις επιστολές είχε γράψει το 2003 ο Σταύρος Ψυχάρης για τον Κώστα Σημίτη, αλλά επανέρχεται όταν κάθε κυβέρνηση και κάθε πρωθυπουργός βρίσκονται στριμωγμένοι στη γωνία

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X