Παρασκήνιο

Τεράστια πρόκληση: Η κυβέρνηση θεσπίζει ακαταδίωκτο για τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ

Τεράστια πρόκληση: Η κυβέρνηση θεσπίζει ακαταδίωκτο για τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

H κυβέρνηση θεσπίζει νέο ακαταδίωκτο σε σχέση με τυχόν αστικές ευθύνες των μελών του ΤΑΙΠΕΔ, εξαιρώντας τις συναλλαγές τους από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Με τροπολογία που πήγε να περάσει «στα κρυφά» για να συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για τους servicers, τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ απαλλάσσονται από αστικές ευθύνες έναντι τρίτων σε σχέση με τις συναλλαγές που πραγματοποιεί ο οργανισμός.

 

Επί της ουσίας, η ρύθμιση εξαιρεί τις συναλλαγές του ΤΑΙΠΕΔ από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου.

Η τροπολογία υπογράφεται από τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Κώστα Σκρέκα, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιώργο Φλωρίδη.

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει: «ως προς τις συναλλαγές των παρ. 11 και 12, που λαμβάνουν χώρα σε Ρυθμιζόμενη Αγορά του ν. 4514/2018, εφαρμόζεται η Περ. (γ) της Παρ. Ι του άρθρου 325 του ν. 4700/2020 (Α 127), περί εξαιρέσεων από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι συναφείς αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου, εφόσον λαμβάνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και κατ’ εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, θεωρούνται σύμφωνες με τους σκοπούς του Ταμείου, όπως αυτοί ορίζονται στην Περ. α της παρ. 1 του άρθρου Ι και με τους κανόνες χρηστής διαχείρισης της περιουσίας του. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων δεν έχουν αστική ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις ως προς τις ανωτέρω συναλλαγές, παρά μόνο για βαρεία αμέλεια και δόλο. Η διάταξη αυτή δεν απαλλάσσει τους ανωτέρω από τυχόν ευθύνη τους έναντι του Ταμείου».

 

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε προχωρήσει σε ανάλογες ρυθμίσεις ακαταδίωκτου και ασυλίας προς τα τραπεζικά στελέχη. Μία προκλητική ρύθμιση που ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης λέει τώρα πως θα καταργήσει…

Στις αρχές Ιουλίου, μάλιστα, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Γιώργος Φλωρίδης είχε προαναγγείλει τις αλλαγές αυτές για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών, κατηγορώντας…. τον ΣΥΡΙΖΑ για τον νόμο της Ν.Δ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X