Παρασκήνιο

Το μεγάλο λάθος του Κυριάκου Μητσοτάκη και η εγκατάλειψη της αυτοδυναμίας

Το μεγάλο λάθος του Κυριάκου Μητσοτάκη και η εγκατάλειψη της αυτοδυναμίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συνέβη κι΄αυτό, αλλά χωρίς τυμπανοκρουσίες. Γιατί; Διότι η αλλαγή είναι πολύ μεγάλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πλέον σαφή στρατηγική για τις εκλογές και δεν θέλει να φωνάξει ότι έκανε ένα μεγάλο λάθος που κοστίζει. Γιατί μην μου πείτε ότι δεν είναι τεράστια αλλαγή ή καλύτερα ανατροπή να αφήνει κατά μέρος την αυτοδυναμία και να κάνει λόγο για κυβέρνηση συνεργασίας ακόμα και στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε πως είναι δείγμα ηττοπάθειας πλέον, να παραδεχτεί ότι εγκαταλείπει την αυτοδυναμία.

Διότι αυτό είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά στην youtuber Νεφέλη Μεγκ αφήνοντας  το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης την επομένη της 21ης Μαΐου, στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Έως τώρα το Μαξίμου διέρρεε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμα και στην περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, θα παραδώσει αμέσως την εντολή, καθώς το ζητούμενο είναι «να κάψει» την απλή αναλογική!

Τώρα, όμως, ο πρωθυπουργός… άλλαξε γνώμη. «Το Σύνταγμα ορίζει ότι το πρώτο κόμμα παίρνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Δεν είμαι σε θέση να σου πω ακόμα τι θα κάνω με αυτή την εντολή γιατί δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα σεβαστώ απόλυτα τις συνταγματικές προβλέψεις», είπε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στην Νεφέλη Μεγκ.

Τι λέει, δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πίσω από τις γραμμές; Ότι τελικά μπορεί να αξιοποιήσει την πρώτη εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης από τις εκλογές με απλή αναλογική, αναλόγως του εκλογικού αποτελέσματος. Αν, δηλαδή, η ΝΔ (εφόσον είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες) δεν είναι κοντά στην αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, αλλά και αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει σε δεύτερες εκλογές!

Πού οφείλεται η αλλαγή στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη -στην περίπτωση πάντα που είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες της 21ης Μαΐου η ΝΔ;

Πρώτα απ΄ όλα στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων που σημειώθηκε μετά το έγκλημα των Τεμπών. Ανεξαρτήτως της –φιλότιμης- προσπάθειας κάποιων να μας πείσουν ότι οι ψηφοφόροι επέστρεψαν ήδη στη ΝΔ και ετοιμάζονται και άλλοι οσονούπω, στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις πως μόνο έτσι δεν είναι τα πράγματα. Και πως αυτοδυναμία δεν υπάρχει ούτε στη δεύτερη κάλπη, ενώ παίζεται πλέον ακόμα και η πρωτιά!

Το πολιτικό τοπίο αλλάζει για τα καλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάζεται να αλλάξει στρατηγική και αν θυμηθούμε τον Σουν Τσου δεν είναι δείγμα ιδιαίτερης ευφυΐας να αντιλαμβάνεσαι τον εχθρό την τελευταία στιγμή…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X