Πολιτική

Προανακριτική: Ο Μιωνή, οι «βόμβες», ο «άνθρακας» και το παρασκήνιο

Προανακριτική: Ο Μιωνή, οι «βόμβες», ο «άνθρακας» και το παρασκήνιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε μια υπόθεση που θυμίζει αρκετά… Σαράφη, ο Σάμπυ Μιωνή καταθέτει στην Προανακριτική και οι πληροφορίες που προκύπτουν είναι αντικρουόμενες.

Υπάρχει η μία πλευρά, που μιλά για “βόμβες” του επιχειρηματία και υπάρχει και η άλλη πλευρά που λέει πως ο θησαυρός είναι… άνθρακες.

Τι φέρεται να είπε στην Προανακριτική ο Μιωνή

Τις τελευταίες ημέρες, υπήρχαν διαρροές που έκαναν λόγο για αποκάλυψη «βόμβα» που αφορούσε σε απόπειρα χρηματισμού μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επιχειρηματίας και αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ, Σάμπι Μιωνή, ωστόσο, φέρεται να παραδέχτηκε ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής ότι η συνάντηση του ίδιου με τους Δ. Παπαγγελόπουλου και Ν. Παππά αφορούσε την επιδίωξη εξωδικαστικού συμβιβασμού για την εκκρεμή διένεξη με τον εκδότη της «Δημοκρατίας», Γ. Φιλιππάκη.

Κατά τις πληροφορίες από πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο μάρτυρας παραδέχτηκε στην Προανακριτική πως οι καταγγελίες περί δωροδοκίας ήταν προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και συγκεκριμένα εξωδικαστικού συμβιβασμού με τον Γιάννη Φιλιππάκη.

Novartis: Κατάθεση Σαράφη με διπλή ερμηνεία

Κατά τις ίδιες πηγές, τη στιγμή που ο Σάμπι Μιωνή προχώρησε στην εν λόγω παραδοχή, ο Γιάννης Ραγκούσης ρώτησε τον μάρτυρα αν τα πραγματικά περιστατικά που παραθέτει είναι ότι η απόπειρα χρηματισμού τελικά ήταν η επιδίωξη εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ο Σ. Μιωνή απάντησε καταφατικά, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει προβοκάτσια, κάνοντας λόγο παράλληλα για ψευδείς καταγγελίες που κατέπεσαν από τον ίδιο τον μάρτυρα.

«Άνθρακες ο θησαυρός Μιωνή» σχολιάζουν δηκτικά πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «γελοία» όσα καταθέτει ο μάρτυρας λόγω των αντιφάσεών του.

Η Προανακριτική και η… πλευρά της “βόμβας”

Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχουν και οι πηγές της ΝΔ που μιλούν για “βόμβα”. Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και μετά την κατάθεση του “Μάξιμου Σαράφη”, με τις πηγές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετες πληροφορίες για το τι κατέθεσε.

Πληροφορίες αναφέρουν πως με βαριές κατηγορίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου για σύσταση εγκληματικής συμμορίας αλλά και κατά εκδοτών και δημοσιογράφων ξεκίνησε η κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή στην προανακριτική επιτροπή. Μάλιστα ο κ. Μιωνής ανέφερε ότι θα καταθέσει και μήνυση κατά συγκεκριμένων προσώπων.

Φέρεται να είπε πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα τον στοχοποίησαν στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε μεγάλο χρηματικό ποσό για να κλείσει τις υποθέσεις.

«Ο προσδιορισμός του ποσού του εκβιασμού έγινε τον Νοέμβριο του 2016 σε 350.000 ευρώ (σ.σ.: τα 350.000 ευρώ αφορούσαν τα δικαστικά έξοδα του κ. Γιάννη Φιλιππάκη στην αντιδικία με τον κ. Μιωνή). Έγινε συνάντηση των δικηγόρων μου με τον Φιλιππάκη και τον Τάρκα προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Ζήτησαν 350.000 ευρώ και να παραιτηθώ από τις αγωγές μου. Όπως είπα στον κ. Παπαγγελόπουλο, “η οικογένειά μου έχει δώσει απάντηση στους φασίστες στο παρελθόν”. Προφανώς και δεν θα υπέκυπτα στον εκβιασμό. Στο μεταξύ δικαιώθηκα στην αγωγή μου. Καταδικάστηκαν σε αποζημίωση 375.000 ευρώ. Αυτοί που με εκβίαζαν έπρεπε και να με πληρώσουν. Τα χρήματα αυτά θα τα πάρω και θα τα δώσω σε φιλανθρωπίες», ανέφερε επίσης ο επιχειρηματίας.

Αντιδράσεις στην Προανακριτική

Στην αίθουσα υπήρξε ένταση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση και Σπύρο Λάππα, οι οποίοι διέκοπταν τον μάρτυρα διαμαρτυρόμενοι γιατί συμβουλεύεται σημειώσεις του.

Ι. Μπούγας: Αφήστε τον μάρτυρα να καταθέσει. Φαίνεται να μη θέλετε μα καταθέσει.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος έκανε λόγο για πρωτοφανείς αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε: «Τους καταγγέλλουμε πως έχουν φοβηθεί και ξεφεύγουν».

Κουτοπόνηρες απόπειρες να βγάλουν την «κουκούλα» από την Αικατερίνη Κελέση

Ο κ. Μιωνή έκανε λόγο και για έναν συμβιβασμό τον οποίο όμως στη συνέχεια αρνήθηκαν να τηρήσουν Φιλιππάκης και Τάρκας, ενώ στην υπόθεση εμπλέκει και την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Πηγές ΝΔ: Βόμβα μεγατόνων οι καταγγελίες Μιωνή στην Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο-Παππά

«Ο Σάμπυ Μιωνής αποκάλυψε το παραδικαστικό κύκλωμα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τον τρόπο με τον οποίο εκβιάστηκε από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο παρουσία του πρώην υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά, στο γραφείο του τελευταίου στο Μέγαρο Μαξίμου», ανέφεραν για το θέμα πηγές από τη ΝΔ.

 

Τα βασικά σημεία της κατάθεσης Μιωνή στην Προανακριτική

• Σύμφωνα με τον Σάμπυ Μιωνή, οι καταγγελλόμενοι ως συμμορία είχαν στοχοποιήσει τον ίδιο, τον συνέταιρό του Άγγελο Μεταξά και τον δικηγόρο τους Σταύρο Παπασταύρου, τους οποίους παρουσίαζαν -μαζί με την εταιρεία CMA- ως εγκληματική οργάνωση που ξέπλενε μαύρο χρήμα, το οποίο μάλιστα κατέληγε σε πολιτικά πρόσωπα.

• Η CMA είχε πουληθεί το 2006 από τον κ. Μιωνή και τον κ. Μεταξά στον ελβετικό τραπεζικό όμιλο EFG International, συμφερόντων Λάτση, και είχε στο Advisory Board της τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ehud Barak. Αυτή την εταιρεία την παρουσίασαν ως εγκληματική οργάνωση.

• Ο Μιωνής κατέθεσε ότι όλα αυτά έγιναν προκειμένου να τους αποσπάσουν μεγάλο χρηματικό ποσό και επειδή ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν συνεργάτης του Σαμαρά. Όπως χαρακτηριστικά είπε, πούλησε ο Παπαγγελόπουλος στην κυβέρνηση Τσίπρα ένα παραμύθι με δράκους, έναν πλούσιο Εβραίο και έναν Παπασταύρου, συνεργάτη του Σαμαρά.

Η συνάντηση

• Μίλησε για συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, στις 10/3/2016, παρουσία των Παπαγγελόπουλου και Παππά. Σύμφωνα με τον κ. Μιωνή, ο Παπαγγελόπουλος, στη συνάντηση αυτή, του ζήτησε χρήματα για λογαριασμό του Φιλιππάκη. Ο Μιωνής κατέθεσε ότι τα χρήματα αυτά συγκεκριμενοποιήθηκαν στο ποσό των 350.000 ευρώ στο πλαίσιο επόμενης συνάντησης μεταξύ Φιλιππάκη, Τάρκα, Μαργωμένου και των Ισραηλινών δικηγόρων του κ. Μιωνή, με αντάλλαγμα κλείσιμο ποινικών υποθέσεων που οι ίδιοι οι μηνυόμενοι είχαν κατασκευάσει.

• Ο κ. Μιωνής κατήγγειλε ότι η κυρία Τουλουπάκη κάλεσε μία μάρτυρα για την εγκληματική οργάνωση και της ζήτησε να καταδώσει τους Μιωνή, Παπασταύρου και Μεταξά ως απατεώνες, και όταν εκείνη αρνήθηκε, της άσκησε ψυχολογική πίεση.

“Βολές” Μιωνή εναντίον ΜΜΕ στην Προανακριτική

• Επίσης, ο κ. Μιωνής κατήγγειλε σωρεία συκοφαντικών δημοσιευμάτων, εξωθεσμικών παρεμβάσεων, μεθοδεύσεων και παρατυπιών. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε έκδοση παράνομων ενταλμάτων σύλληψης για τον Άγγελο Μεταξά από την κυρία Τουλουπάκη τον Ιούνιο του 2015, που εντέλει ακυρώθηκαν. Αναφέρθηκε, επίσης, σε παράνομο φορολογικό καταλογισμό σε βάρος του Παπασταύρου, σε πρόστιμο που καταλογίσθηκε σε βάρος του, σε συνέχεια δεύτερης έκθεσης ελέγχου, που αυθαίρετα και παράτυπα αντικατέστησε την πρώτη έκθεση ελέγχου που τον αθώωνε –φορολογικό πρόστιμο, που στη συνέχεια ακυρώθηκε από τα διοικητικά δικαστήρια. Αναφέρθηκε σε σειρά αντιποίνων που δέχθηκε αυτός και η οικογένειά του όταν αρνήθηκε να πληρώσει χρήματα στον Παπαγγελόπουλο.

• Έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δικαστική συνδρομή από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου, την οποία και κατέθεσε, που αθώωνε τον κ. Παπασταύρου και τον κ. Μιωνή για τις ποινικές και φορολογικές υποθέσεις τους. Αυτή η δικαστική συνδρομή, παρόλο που παρελήφθη το 2016, σκανδαλωδώς αποκρύφτηκε για τέσσερα χρόνια!

Το έγγραφο

• Ο Μιωνής κατέθεσε στην επιτροπή έγγραφο βέβαιης χρονολογίας, στο οποίο οι Φιλιππάκης και Τάρκας δεσμεύονται, εν είδει δικαστών, στο κλείσιμο των ποινικών υποθέσεων που του είχαν δημιουργήσει, έναντι της αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών τους, που ο Μιωνής είχε δεσμεύσει δυνάμει αγγλικών δικαστικών αποφάσεων.

• Κατέθεσε, επίσης, έκθεση ενός από τους κορυφαίους παγκοσμίως ακαδημαϊκούς στην καταπολέμηση της διαφθοράς, του Luis Moreno Ocampo, του πρώτου γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα υπήρχε ένα δίκτυο δημόσιων λειτουργών με επικεφαλής τον κ. Παπαγγελόπουλο που είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Μιωνής να αποτελέσει στόχο μιας σειράς αβάσιμων ποινικών διαδικασιών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X