Πολιτική

Πρόσκληση Πάιατ σε Κυριάκο Μητσοτάκη να… εργαστεί στην Αμερική

Πρόσκληση Πάιατ σε Κυριάκο Μητσοτάκη να… εργαστεί στην Αμερική
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζέφρι Πάιατ βρέθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και δεν έκρυψε τον… ενθουσιασμό του ίδιου κι άλλων Αμερικανών αξιωματούχων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τόσο πολύ που, όπως αποκάλυψε ο Τζέφρι Πάιατ, πολλοί του έχουν πει ότι ψάχνουν τρόπο να… προσλάβουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε επίσης huge fan (μεγάλος θαυμαστής) του Κυριάκου Μητσοτάκη του τρόπου, όπως είπε, με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση μεταμόρφωσε τη λειτουργία του κράτους με τη χρήση νέων τεχνολογιών και πέτυχε στην πανδημία.

«Με ενέπνευσε το να βρίσκομαι στην Ελλάδα, όπου η δημοκρατία ενισχύθηκε» είπε ο Τζέφρι Πάιατ. Μάλιστα πρόσθεσε με χιούμορ ότι επισκεπτόμενοι τη χώρα μας Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν μετά τη γνωριμία τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Πώς να τον προσλάβουμε να δουλέψει για εμάς;».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής εξήρε ιδιαίτερα τις πρωτοβουλίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος επισκέφθηκε την Μαριούπολη πριν και από τον Γερμανό συνάδελφό του και τόνισε ότι οι ουκρανικές ακτές είναι μια περιοχή στην οποία η Ελλάδα έχει ρόλο και θα έχει και στο μέλλον, με «όσα κάνουμε μαζί στην Αλεξανδρούπολη και αλλού».

Ο Τζέφρι Πάιατ δεν έκρυψε τον… ενθουσιασμό του και για την ελληνο-αμερικανική στρατιωτική συνεργασία, η οποία «στέκει αυτοτελώς, ενώ είναι αγκυρωμένη σε μια κοινή στρατηγική αντίληψη για το τι θέλουμε στα Δυτικά Βαλκάνια ή την Βόρεια Αφρική».

Επικαλέστηκε δε, ως «διαφήμιση» της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας, την πρόσφατη άσκηση Ωρίων, όπου «είχαμε όλα τα όπλα και τις επικοινωνίες που οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει, διότι θέλουν μια ισχυρή Ελλάδα που να προβάλλει την ισχύ της στην περιοχή». Υπενθύμισε άλλωστε ότι η θαλάσσια ζώνη του Αιγαίου, της Μαύρης Θάλασσας και της ανατολικής Μεσογείου είναι ζωτικής σημασίας και για τη Ρωσία και την Δύση.

Στο θέμα, ωστόσο, του αγωγού East Med ο Τζέφρι Πάιατ ήταν επίσης σαφής, με τρόπο, όμως, που δεν ευχαριστεί την Αθήνα.

Δήλωσε, επίσης, περήφανος για τη συμμετοχή του στη διαδικασία «3+1» (ΗΠΑ συν η τριμερής Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου), τόσο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και με κυβέρνηση ΝΔ και τόνισε ότι συνεργασία στον τομέα της ενέργειας συνεχίζεται, ενώ το γεωπολιτικό τοπίο αλλάζει.

Η προτεραιότητα, είπε, είναι «να εντοπίσουμε μη ρωσικές πηγές φυσικού αερίου και από αυτή την άποψη η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μπορεί να παίξει παγκόσμιο ρόλο στην μεταφορά LNG.

Πάντως, το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να φτάσει στην Ευρώπη σε ένα-δύο χρόνια και όχι με ένα σχέδιο όπως ο East Med που θα χρειαστεί επτά χρόνια και τεράστιο προϋπολογισμό.

Το αν μακροπρόθεσμα θα ενταχθεί σε αυτά τα σχέδια η Τουρκία, που άλλωστε ήδη συμμετέχει στον αγωγό ΤΑΡ είναι ένα ερώτημα. Άλλωστε και η ίδια σκέφτεται να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο», επεσήμανε ο Τζέφρι Πάιατ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X