Πολιτική

Ράπισμα στην Τουρκία από 5 χώρες

Ράπισμα στην Τουρκία από 5 χώρες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος και Αίγυπτος καταδίκασαν  με σκληρή γλώσσα τις τουρκικές προκλήσεις στη Λιβύη  και στην Κύπρο.  Δημιουργούν ασπίδα στην επιθετικότητα και την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε χωρών σε συνεδρίασή τους στο Κάιρο,  έκριναν ότι η υπογραφή των μνημονίων συμφωνίας τον Νοέμβριο, μεταξύ της Τουρκίας και του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ Σάρατζ, συνιστά παραβίαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του διεθνούς δικαίου. Τονίζουν επίσης ότι τα τουρκολιβυκά μνημόνια υπονομεύουν  περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και τα χαρακτηρίζουν κενά περιεχομένου και άκυρα.

Οι πέντε υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους και να συγκαλέσουν την επόμενη συνάντησή τους στην Κρήτη, σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί.

Οσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα οι υπουργοί της πενταμερούς συμφώνησαν στο γεγονός ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες. Επιπλέον, καταδίκασαν σθεναρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές ενέργειες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και των χωρικών υδάτων της, καλώντας την Τουρκία να σταματήσει άμεσα όλες τις παράνομες δραστηριότητες εξερεύνησης, με δεδομένη την ανάγκη πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στη Μεσόγειο.

Για την απόφαση της Τουρκίας να εγκρίνει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, τονίζουν ότι συνιστά σοβαρή παραβίαση της απόφασης 2259 και άλλων σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν την αποφασιστικότητα των κρατών τους να ενισχύσουν την αμοιβαία συνεργασία, με σκοπό την αύξηση της ευημερίας των λαών τους, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X