Διεθνή

Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα: Υπό το μηδέν οι σχέσεις Μόσχας-Αθήνας

Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα: Υπό το μηδέν οι σχέσεις Μόσχας-Αθήνας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα: Συνέντευξη στην εφημερίδα του ρωσικού κοινοβουλίου έδωσε ο πρέσβης στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόφ, ο οποίος εκτός όλων των άλλων κατηγορεί την Αθήνα για δογματισμό στην εξωτερική πολιτική, και τονίζει το μεγάλο λάθος της απώλειας της ρωσικής αγοράς προϊόντων, υπογραμμίζοντας την υποβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει δέσμια του ρωσικού φυσικού αερίου, διότι χωρίς αυτό υπάρχει σοβαρό θέμα στην χώρα, ενώ στηλίτευσε την διακοπή των αεροπορικών πτήσεων Μόσχας-Αθήνας οι οποίες σχεδόν εξαφάνισαν τους Ρώσους τουρίστες από την χώρα μας.

Συνέντευξη στην εφημερίδα του ρωσικού κοινοβουλίου
Αντρέι Μασλόφ: Η Ελλάδα δεν μπορεί ακόμη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο. Το μερίδιο των ρωσικών υδρογονανθράκων στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρα αυτής παραμένει υψηλό, σημειώνει ο Ρώσος Πρέσβης.
Την παραμονή της Ημέρας του Διπλωμάτη, ο Πληρεξούσιος Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελληνική Δημοκρατία Αντρέι Μάσλοφ, σε συνέντευξή του στην ( ρωσική ) Εφημερίδα της Βουλής, μίλησε για το πώς γιορτάζουν οι διπλωμάτες τις επαγγελματικές τους διακοπές, και εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να αντικαταστήσει τις προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία στο μέλλον, και αν η Ελλάδα αισθάνεται την έλλειψη Ρώσων τουριστών.

Ερώτηση: Αντρέι Μιχαήλοβιτς, συγχαίρω εσάς και όλους τους υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας για την Ημέρα του Διπλωματικού Εργαζομένου. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά γιορτάζεται σε δύσκολες γεωπολιτικές συνθήκες. Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν σήμερα οι διπλωμάτες; Πώς την γιορτάζετε;

Αντρέι Μασλόφ: Σας ευχαριστώ πολύ για τα συγχαρητήριά σας. Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να απαντήσω σε ερωτήσεις της ( ρωσικής ) Εφημερίδας της Βουλής.

Σε σύγκριση με πέρυσι, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας έχουν παραλύσει πλήρως. Η διμερής συνεργασία σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς έχει διακοπεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Η αλληλεπίδραση με το ρωσική τμήμα εξωτερικής πολιτικής (ΥΠΕΞ) της Ελλάδας περιορίζεται στη συζήτηση καθαρά τεχνικών θεμάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία ξένων θεσμών ρωσικά ινστιτούτα στην Ελλάδα και ελληνικά ινστιτούτα στη Ρωσία.

Φυσικά, μεταφέρουμε στην ελληνική πλευρά τις θέσεις μας για τα σημαντικότερα διεθνή θέματα ( σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Μεσόγειο κά) αλλά δεν υπάρχει διάλογος.

Την Ημέρα του Διπλωματικού Εργάτη, που είναι η επαγγελματική μας γιορτή, σύμφωνα με την καθιερωμένη παράδοση, θα τιμήσουμε τη μνήμη των Ρώσων διπλωματών που έχουν ταφεί στην Ελλάδα. Θα βάλουμε λουλούδια στους τάφους του τελευταίου απεσταλμένου της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στην Ελλάδα, Ελίμ Ντεμίντοφ και της συζύγου του, που είναι θαμμένοι κοντά στα τείχη της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στις ταφόπλακες των Γενικών Προξένων Ο Μιχαήλ Ακίμοβιτς, ο Αλεξάντερ Τρογιάνσκι και ο Ιβάν Χατζή-Λάζαρο στο ρωσικό τμήμα του δημοτικού νεκροταφείου στα προάστια της Αθήνας Πειραιά.

Την κατάθεση στεφάνων θα πραγματοποιήσει και το Γενικό Προξενείο μας στη Θεσσαλονίκη.

Ερώτηση: Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, εντάχθηκε στις αντιρωσικές κυρώσεις.Πώς θα χαρακτηρίζατε το σημερινό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας;

Αντρέι Μασλόφ: Μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό που ήδη είπα. Στα τέλη Φεβρουαρίου 2022 η Αθήνα διέκοψε τη συνεργασία με τη χώρα μας σε όλους τους τομείς. Η ελληνική ηγεσία συνεχίζει να ασκεί κριτική στη χώρα μας χωρίς να κατεβάζει τους τόνους.

Σε θετικό σημείο, θα ήθελα να σημειώσω ότι η ρωσική κουλτούρα παραμένει περιζήτητη στην ελληνική κοινωνία· Ρώσοι ερμηνευτές έρχονται εδώ.

Αυτό όμως, φυσικά, δεν σημαίνει αποκατάσταση της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Πρόσφατα εμφανίστηκαν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν την Αθήνα να μεταφέρει ρωσικά συστήματα αεράμυνας και πυρομαχικά στο Κίεβο.

Ερώτηση: Εάν η Ελλάδα υποκύψει στις εξωτερικές πιέσεις, τι συνέπειες θα είχε αυτό στις διμερείς σχέσεις με τη χώρα μας;

Αντρέι Μασλόφ: Οι ελληνικές αρχές διαψεύδουν δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για πιθανή μεταφορά συστημάτων αεράμυνας ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία. Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ενημέρωση στις 5 Φεβρουαρίου χαρακτήρισε αυτές τις πληροφορίες «ψευδείς ειδήσεις» γιατί μια τέτοια απόφαση θα αποδυνάμωσε την αεράμυνα της Ελλάδας.

Οι Έλληνες επικαλέστηκαν επίσης ένα έγγραφο όπως το πιστοποιητικό τελικού χρήστη στρατιωτικών προϊόντων και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η μεταφορά συστημάτων αεράμυνας ρωσικής κατασκευής στο Κίεβο θα σήμαινε παραβίαση των ρωσοελληνικών συμβατικών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με αυτά, τα παρεχόμενα ρωσικά στρατιωτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού εξοπλισμού, πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από την ελληνική πλευρά και δεν μπορούν να επανεξαχθούν ή να μεταφερθούν σε τρίτες χώρες χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση της Ρωσίας.

Ερώτηση: Παρά την πολιτική που έχει διακηρύξει η ελληνική ηγεσία για πλήρη παραίτηση από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, η Ελλάδα συνεχίζει να εισάγει αέριο από τη Ρωσία σε σημαντικούς όγκους. Θα μπορέσει η Αθήνα να αντικαταστήσει στο μέλλον τις προμήθειες ενέργειας από τη χώρα μας;

Αντρέι Μασλόφ: Πράγματι, στις δηλώσεις της, η ελληνική ηγεσία δηλώνει τακτικά την πρόθεσή της να απαλλαγεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο, και διαβεβαιώνει ότι η διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας.

Ωστόσο, το μερίδιο των ρωσικών υδρογονανθράκων στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας παραμένει υψηλό.
Τα στοιχεία της ελληνικής εταιρείας μεταφοράς φυσικού αερίου μιλούν από μόνα τους.

Το 2023, το μερίδιο του ρωσικού μπλε καυσίμου εδώ έφτασε στο προ κρίσης επίπεδο του 42%. Στο πλαίσιο της μείωσης των προμηθειών σε αγωγούς, η Αθήνα άρχισε να αγοράζει ενεργά ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία έγινε ο δεύτερος εξαγωγέας LNG στην Ελλάδα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι όγκοι υγροποιημένου αερίου που παραδίδονται εδώ από την Αίγυπτο, την Αλγερία, τη Νορβηγία, τη Νιγηρία και άλλες χώρες είναι ακόμη πολύ μικροί για να αντικαταστήσουν πλήρως τις ρωσικές προμήθειες.
Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος θα δείξει πόσο ρεαλιστικοί θα είναι οι δηλωμένοι στόχοι της εξάλειψης των ενεργειακών πόρων από τη Ρωσία.

Ερώτηση: Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές δηλώνουν όχι μόνο την επιθυμία τους να αυξήσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες, αλλά και να προμηθεύουν πρώτες ύλες στη Μολδαβία και την Ουκρανία στο μέλλον. Κατά τη γνώμη σας, πόσο εφικτά είναι τέτοια σχέδια;

Αντρέι Μασλόφ: Στο άμεσο μέλλον, είναι απίθανο να δούμε την ενεργό ανάπτυξη τέτοιων σχεδίων. Πρώτον, τέτοια έργα απαιτούν σοβαρή συνεργασία όλων των χωρών που έχουν υπογράψει για την υλοποίηση του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου».

Δεύτερον, απαιτούνται μεγάλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις και το ζήτημα των πιθανών πηγών χρηματοδότησης παραμένει ανοιχτό.

Τέλος, η τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία και το απρόβλεπτο του καθεστώτος του Κιέβου πιθανότατα θα αποθαρρύνουν τους πιθανούς επενδυτές.

Κάποτε το έργο μπορεί να υλοποιηθεί, αλλά εδώ επανερχόμαστε στο ερώτημα από πού θα το αγοράζουν μελλοντικά οι ίδιοι οι Έλληνες, που δεν παράγουν φυσικό αέριο, στις ποσότητες που είναι απαραίτητες για επανεξαγωγή σε τρίτες χώρες.

Ερώτηση: Πώς έχει επηρεάσει η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση το διμερές εμπόριο της Ρωσίας με την Ελλάδα;

Αντρέι Μασλόφ: Μετά από μια χρονιά ρεκόρ το 2022, όταν ο διμερής εμπορικός τζίρος ανήλθε, σύμφωνα με ελληνικές εκτιμήσεις στα 9,5 δισ. ευρώ, το 2023 ο όγκος του εμπορίου μας μειώθηκε.

Τους 11 μήνες του περασμένου έτους, ανήλθε σε 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ήταν ρωσικές εξαγωγές. Η παγκόσμια πτώση των τιμών της ενέργειας έπαιξε ρόλο.

Τα κύρια αγαθά των ρωσικών εξαγωγών προς την Ελλάδα πέρυσι παρέμειναν το φυσικό αέριο και τα προϊόντα πετρελαίου.

Δεν χρειάζεται να μιλάμε για διαφοροποίηση του εμπορικού κύκλου εργασιών. Ακόμη και με την εισαγωγή των πρώτων περιορισμών κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέτρα ανταπόκρισής μας το 2014, οι Έλληνες έχασαν τη ρωσική αγορά, η οποία ήταν πιο σημαντική για την πώληση νωπών αγροτικών προϊόντων.
Μένει ελαιόλαδο και κρασί, αλλά όλα αυτά είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Το εύρος του διμερούς εμπορίου είναι κάτι παραπάνω από μέτριο.

Ερώτηση: Η απόφαση των ελληνικών αρχών να διακόψουν τις απευθείας πτήσεις με τη Ρωσία οδήγησε σε σημαντική μείωση της ροής Ρώσων τουριστών προς τη δημοκρατία. Νιώθουν τα ελληνικά θέρετρα την απουσία των Ρώσων;

Αντρέι Μασλόφ: Ο τουρισμός παραμένει η κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας, και για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο κλάδος αυτός σπάει ρεκόρ. Έτσι, το 2023 καταγράφηκαν 32 εκατ. αφίξεις και η κερδοφορία του κλάδου ανήλθε στα 19,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, μια τέτοια αύξηση του αριθμού των τουριστών δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την πληρότητα των ξενοδοχείων.

Πολλοί ταξιδιώτες, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα, χρησιμοποιούν ενεργά τις ραγδαία αυξανόμενες προσφορές στον τομέα της βραχυχρόνιας ενοικίασης κατοικιών, αφήνοντας μεγάλα ξενοδοχεία χωρίς επισκέπτες. Οι Ρώσοι τουρίστες, αντίθετα, προτιμούσαν να μείνουν σε ξενοδοχεία.

Αλλά η κατάσταση από το 2022, όπως γνωρίζουμε, έχει αλλάξει δραματικά. Λόγω της έλλειψης απευθείας πτήσεων μεταξύ των χωρών μας, το κόστος των πτήσεων έχει αυξηθεί αρκετές φορές. Η ταλαιπωρία δημιουργείται από τον αυξημένο χρόνο ταξιδιού: είναι 8-10 ώρες, εάν δεν υπάρχει καθυστέρηση στο σημείο μεταφοράς, και πρόκειται για πτήση από τη Μόσχα.

Γενικά, ο κλάδος αναζητά ενεργά αντικαταστάτες για Ρώσους τουρίστες, αλλά ορισμένες αλυσίδες ξενοδοχείων που συνεργάζονται με Ρώσους για δεκαετίες αισθάνονται φυσικά την απουσία τους.
Αλλά δεν είναι μόνο οι ξενοδόχοι που υφίστανται ζημιές. Η βιομηχανία γούνας, η οποία κάποτε ήταν διάσημη στη χώρα μας και επικεντρωνόταν κυρίως στους Ρώσους πελάτες, έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά και βρίσκεται στα πρόθυρα της επιβίωσης.

Ερώτηση: Πώς θα οργανωθεί η ψηφοφορία στην Ελλάδα για τις επικείμενες ρωσικές προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο;

Αντιμετωπίζει η πρεσβεία δυσκολίες στην οργάνωση της διαδικασίας έκφρασης βούλησης λόγω των ενεργειών των τοπικών αρχών;

Αντρέι Μασλόφ: Για τους Ρώσους πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα και διαμένουν προσωρινά στο έδαφός της, θα ανοίξουν στις 17 Μαρτίου δύο εκλογικά τμήματα για τις εκλογές του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας: σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Θα ενημερώσουμε αμέσως τους πολίτες μας σχετικά με τη διαδικασία ψηφοφορίας, τον χρόνο και τον τόπο στον ιστότοπο της πρεσβείας www.greece.mid.ru και στους λογαριασμούς της πρεσβείας και του γενικού προξενείου στα κοινωνικά δίκτυα. Προτεραιότητα παραμένει η διασφάλιση της ασφάλειας των ψηφοφόρων και η άσκηση του δικαιώματός τους να εκφράσουν τη βούλησή τους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει δυσκολίες ή εμπόδια από τις τοπικές αρχές και δεν περιμένουμε να υπάρχουν στο μέλλον¨, κατέληξε ο ίδιος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X