Πολιτική

Σενάρια πολέμου Ελλάδας-Τουρκίας και συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Σενάρια πολέμου Ελλάδας-Τουρκίας και συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σενάρια πολέμου Ελληνοτουρκικού πολέμου και συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας με ΣΥΡΙΖΑ, εξυφαίνουν και κυκλοφορούν διάφοροι κύκλοι και κέντρα. Το πόσο σοβαρά είναι θα το δείξει το μέλλον, αλλά η ιστορική εμπειρία έχει αποδείξει πως διάφοροι κύκλοι, που εξυπηρετούν διάφορα συμφέροντα, προσπαθούν να οδηγήσουν τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση που τους συμφέρει.

Η σημερινή ιστορική συγκυρία ασφαλώς και δεν είναι απαλλαγμένη από την παθολογία του παρελθόντος. Αντιθέτως τα σενάρια είναι περισσότερα, πλουσιότερα και οι εμπλεκόμενοι σαφώς περισσότεροι, καθώς το διακύβευμα στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή είναι τεράστιο.

Το τελευταίο σενάριο προέρχεται από ανάλυση που έγινε σε σχετική ανάρτηση στη σελίδα στο Facebook των Αμερικανών Ρεπουμπλικάνων της Ελλάδας (πρόκειται για παράρτημα της  παγκόσμιας οργάνωσης “Republicans Overseas” , που είναι θυγατρική του αμερικανικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος) και συνεπώς θα πρέπει να δώσουμε και την ανάλογη σοβαρότητα στην ανάρτηση.

Το σενάριο των Αμερικανών Ρεπουμπλικάνων της Ελλάδας προβλέπει «διαιτησία» του γερμανικού παράγοντα, ύστερα από ένοπλη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση και αφόρητες πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για συμβιβασμό με τον Ερντογάν στο Αιγαίο, που πιθανόν να οδηγήσουν σε πτώση της κυβέρνησης!

Διαβάστε τη μετάφραση του δημοσιεύματος:

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ EAST MED

12 Μαρτίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καταγράφουμε και αξιολογούμε την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τους τελευταίους μήνες. Προβλέψαμε την ακριβή ημερομηνία (+-2 ημέρες) της ανοικτής έναρξης των υβριδικών εχθροπραξιών ήδη από τις 20 Ιανουαρίου, έχοντας υποδείξει τα επερχόμενα γεγονότα στην Διάσκεψη για την Ενεργειακή Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο στις 1 Νοεμβρίου 2019. Έκτοτε, προβλέπουμε τα διάφορα μοντέλα της επερχόμενης κλιμάκωσης. Με βάση την σκληρή προπαγάνδα της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία, η οποία ζητά την ΄΄λύση’’ των ελληνοτουρκικών υποθέσεων, τις δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών και τις ανοικτές επιθετικές ενέργειες των τουρκικών στρατευμάτων, οι οποίες αυξάνονται εκθετικά, προβλέπουμε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων, πριν το εορτασμό του Πάσχα, θα ακολουθήσει νέος γύρος επιθετικότητας στην περιοχή του Αιγαίου, μεταξύ των νήσων της Κρήτης και του Καστελόριζου, τα οποία θεωρούνται κύριοι στόχοι της τουρκικής ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’. Τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά τουρκικά σχέδια περιλαμβάνουν την αναβολή του προγράμματος EastMed, την ακύρωση κάθε μορφής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικές Μεσογείου, ιδίως μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Σημειώνουμε πως η πρόβλεψή μας περιλαμβάνει μία τριπλή κλιμάκωση, μία εκτροπή στο πεδίο του Έβρου, μία δεύτερη εκτροπή στο Κεντρικό Αιγαίο και μία στο Νότιο Αιγαίο.

Η Ελλάδα δέχεται ισχυρό κύμα πιέσεων από ΗΠΑ, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα, με σκοπό να δεχθεί έναν ‘’συμβιβασμό’’ με την Τουρκία, καθώς όλες οι προαναφερθείσες χώρες φοβούνται πως οποιαδήποτε βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδα και Ελλάδα-Ισραήλ θα είναι επιζήμια για τα συμφέροντά τους. Η Γερμανία λειτουργεί ως χώρα-κλειδί, πιέζοντας την Ελλάδα να δεχθεί τους ισχυρούς όρους της εικονικής παράδοσης (συμβιβαζόμενη με τα αιτήματα της Άγκυρας), διοχετεύοντας το τεράστιο χρέος της Ελλάδας στα κράτη της ΕΕ ως αντάλλαγμα.

Η άφιξη του Covid-19 στην Ελλάδα χρησιμοποιείται επίσης ως ‘’όπλο’’ έναντι της Ελληνικής Κυβερνήσεως , καθώς η χρηματοδότηση της ΕΕ πιθανότατα θα λειτουργήσει εις βάρος της Ελλάδας, η οποία παραιτείται από τις απαιτήσεις της στην Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ωστόσο θα είναι δύσκολη η μετάβαση αυτού του αιτήματος στην ελληνική κοινωνία, καθώς το 90% είναι κατά κάθε συμβιβασμού με την Τουρκία. Η ελληνική αντίδραση στα δύο τελευταία σοβαρά περιστατικά, συγκεκριμένα η εισβολή δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 εντός Ελληνικού εναέριου χώρου τα οποία είχαν πιλοτάρει Πακιστανοί πιλότοι, αλλά και η σκόπιμη σύγκρουση σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής με ένα αντίστοιχο υπερσύγχρονο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ήταν περισσότερο σύμφωνα με τις προτάσεις της ΕΕ για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Αν και προβλέπουμε πως η άμεση κλιμάκωση της σύγκρουσης δεν θα περιλαμβάνει ανοιχτό πόλεμο, δεν είμαστε βέβαιοι για την αντίδραση της Ελληνική Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού σε μία νέα κλιμάκωση. Τα πιο αισιόδοξα μοντέλα μας, προβλέπουν πως εάν η κλιμάκωση είναι ελαφρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απαντήσει παρομοίως, καθώς σε κάθε περίπτωση, διστάζει εμφανώς να χρησιμοποιήσει θανατηφόρα βία. Εάν η Τουρκία ανεβάσει την ένταση έναν βαθμό παραπάνω, προβλέπουμε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αποφύγει την κλιμάκωση και θα συμφωνήσει με τους όρους που θα του υπαγορεύσει η γερμανική κυβέρνηση, η οποία θα ενεργήσει ως ‘’μεσολαβητής’’. Είναι μία δύσκολη κατάσταση για τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στο σφυρί και το αμόνι. Το σφυρί είναι η πίεση της ΕΕ, ενώ το αμόνι είναι ο κομματικός του μηχανισμός, ο οποίος σε περίπτωση συνθηκολόγησης αναμένεται να παραιτηθεί μαζικά, προκαλώντας ενδεχομένως πρόωρες εκλογές, στις οποίες θα καταστραφεί, σε αντίθεση με τα τωρινά στατιστικά, τα οποία τον θέλουν πρώτο στις δημοσκοπήσεις, καθώς κέρδισε τουλάχιστον 6% μέσω του σκληρού χειρισμού στα γεγονότα του Έβρου.

Jonathan Constantine

Συντονιστής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών EastMed

Σενάριο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Στη σχετική ανάρτηση τέθηκε το ερώτημα από αναγνώστη, ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ σε αυτό το ενδεχόμενο και αν θα επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από ανατροπή του κυβερνώντος κόμματος ή θα έχουμε νέα είσοδο στην πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η απάντηση των Αμερικανών Ρεπουμπλικάνων στην Ελλάδα ήταν: «Αισθανόμαστε, ότι η γερμανική ηγεσία θα προτιμήσει μία κοινή ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στη χώρα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X