Παρασκήνιο

Σκάνδαλο Novartis: Ο Φρουζής «ξέπλενε» μαύρο χρήμα και δωροδοκούσε πολιτικά πρόσωπα!

Σκάνδαλο Novartis: Ο Φρουζής «ξέπλενε» μαύρο χρήμα και δωροδοκούσε πολιτικά πρόσωπα!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέα διάσταση στο σκάνδαλο Novartis και νέο «χαστούκι» στο αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί σκευωρίας, δίνει η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Μιχαλοπούλου με την εισήγησή της προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, με την οποία ζητά να παραπεμφθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Κωνσταντίνος Φρουζής και δύο γιατροί προκειμένου να δικαστούν για κακουργήματα σχετικά με το σκάνδαλο Novartis.

Όπως αποκάλυψε το Documento, η εισήγηση της εισαγγελέως είναι κόλαφος καθώς προτείνει για τον Κωνσταντίνο Φρουζή την παραπομπή του σε δίκη για «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) ενώ για τους δύο γιατρούς, το αδίκημα που τους βαρύνει είναι η παθητική δωροδοκία.

Στην εισαγγελική πρόταση περιγράφεται η ροή του «βρόμικου» χρήματος το οποίο κατέληγε, σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική πρόταση, σε πολιτικά πρόσωπα και γιατρούς.

Follow the money

Τα χρήματα που προορίζονταν για τις δωροδοκίες έρχονταν είτε από τη μητρική Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας (Novartis Pharma AG) είτε από την ελληνική Novartis (Novartis Hellas AEBE).

Oι πληρωμές που γίνονταν με χρήματα από την Ελβετία είχαν την κωδική ονομασία «Πληρωμές Β», ενώ όσες γίνονταν με χρήματα από τον κεντρικό λογαριασμό της ελληνικής Novartis στη Citibank ήταν γνωστές ως «Πληρωμές Α».

Κεραυνός για Αδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδο-Βόμβα στην κυβέρνηση και το ΚΙΝΑΛ

Τα χρήματα αυτά καταχωρούνταν στα λογιστικά βιβλία της εταιρείας στην Ελλάδα ως «νόμιμα έξοδα διαφήμισης και προώθησης». Στη συνέχεια δίνονταν στις διαφημιστικές εταιρείες προκειμένου να «ξεπλυθούν».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη εισήγηση της εισαγγελέως «Τα χρηματικά ποσά διοχετεύονταν αρχικά προς τις εν λόγω παρένθετες εταιρείες και εν συνεχεία περιέρχονταν στον Φρουζή που επιμελούνταν της λήψης τους προς τους τελικούς αποδέκτες τους, πολιτικά πρόσωπα και άλλους ήτοι και γιατρούς».

Η εισαγγελέως κάνει λόγο για «επαρκείς ενδείξεις ενοχής» του Κων. Φρουζή ενώ περιγράφει αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο στήθηκε η κομπίνα στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2012-15 προκειμένου ο πολυεθνικός κολοσσός να αυξήσει τα κέρδη του.

Το σκεύασμα της Novartis και το χρονικό επί υπουργείας Λοβέρδου

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας documento αναφέρεται επίσης ότι: Το σκεύασμα Lucentis είναι ένα από τα πέντε φάρμακα για τα οποία τον Νοέμβριο του 2019 είχε δοθεί παραγγελία από την τότε Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, επί των ημερών της Ελένης Τουλουπάκη, για την άσκηση ποινικής δίωξης αναφορικά με το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση – όπως και έγινε. Συγκεκριμένα, όπως αναφερόταν στην εισαγγελική παραγγελία, επί υπουργίας Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας προτιμήθηκε το Lucentis σε σχέση με φάρμακο άλλης εταιρείας το οποίο ήταν πολύ φτηνότερο.

Πιο αναλυτικά, τον Απρίλιο του 2012 τέθηκε στον Ανδρ. Λοβέρδο από τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Αντώνη ∆ημόπουλο το ζήτημα της έγκρισης χρήσης του «ανταγωνιστικού και φτηνότερου φαρμακευτικού σκευάσματος Avastin (της εταιρείας Roche) για τις περιπτώσεις πάθησης της ωχράς κηλίδας, όπου κατά τον χρόνο εκείνο γινόταν χρήση του φαρμακευτικού σκευάσματος της Novartis με την εμπορική ονομασία Lucentis». Ο Λοβέρδος όμως δεν προέβη σύμφωνα με την εισαγγελία σε τέτοια υπουργική απόφαση ώστε να «εγκριθεί η χρήση του φτηνότερου φαρμάκου Avastin, προσπορίζοντας με τον τρόπο αυτό οικονομικό όφελος στην εταιρεία Novartis».

Η συμφωνία Λοβέρδου – Φρουζή

Το φαρμακευτικό σκεύασμα της Novartis Lucentis Inj. Sol 10 mg/ML BT x1 Vial 2,3 mg/ 0,23 ml ήταν αυτό που –πάλι σύμφωνα με την Εισαγγελία κατά της ∆ιαφθοράς– αποφασίστηκε από τον Ανδρ. Λοβέρδο να αναρτηθεί στο δελτίο τιμών φαρμάκων στις 10 Απριλίου 2012, οπότε και έλαβε χονδρική τιμή 914,66 ευρώ. Η χονδρική τιμή του συγκεκριμένου σκευάσματος για την Ελλάδα όμως «έπρεπε να ανέρχεται στο ύψος των 887,30 ευρώ, σύμφωνα με τον ν. 3790/2009, ήτοι με βάση τον μέσο όρο των τριών φτηνότερων ευρωπαϊκών χωρών».

Επιπλέον, στα εν λόγω συμπεράσματα η εισαγγελία έκρινε ότι ο πρώην υπουργός «συμφώνησε και έλαβε από τον Κωνσταντίνο Φρουζή […] και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρείας αυτής (σ.σ.: Novartis) συνολικό ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ». Ο Ανδρ. Λοβέρδος φέρεται να έλαβε το ποσό αυτό προκειμένου «να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ως άνω εταιρείας, η οποία απέκτησε τεράστιο οικονομικό όφελος, κατά παράβαση των καθηκόντων του».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X