Πολιτική

Θεοδωρικάκος μετά την αστυνομική βία στο ΑΠΘ: Προτεραιότητα η ασφάλεια των φοιτητών

Θεοδωρικάκος μετά την αστυνομική βία στο ΑΠΘ: Προτεραιότητα η ασφάλεια των φοιτητών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πρώτα ήταν η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, η οποία ουσιαστικά έριξε την ευθύνη στους φοιτητές και τον τραυματισμό νεαρού μετά την άγρια καταστολή στο ΑΠΘ. Μετά, ήρθε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που ισχυρίζεται ότι «έμπρακτη προτεραιότητα» της κυβέρνησης αποτελεί η ασφάλεια των φοιτητών.

Παράλληλα αναφέρει ότι η Αστυνομία θα παρεμβαίνει στα ΑΕΙ «όταν παραβιάζεται ο νόμος και κάποιοι επιχειρούν να τρομοκρατούν φοιτητές και καθηγητές». Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν κάνει, όμως την παραμικρή αναφορά στην άγρια βία της ΕΛΑΣ και στο βίντεο ντοκουμέντο που δείχνει τους αστυνομικούς να ρίχνουν κράτου λάμψης σε ευθεία βολή!

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

«Η ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών στα ΑΕΙ αποτελεί έμπρακτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ας γνωρίζουν όλοι ότι στο ΑΠΘ το έργο κατασκευής της βιβλιοθήκης θα ολοκληρωθεί και η Ελληνική Αστυνομία  θα κάνει ότι χρειαστεί γι’ αυτό το σκοπό υπερασπίζοντας το συμφέρον φοιτητών καθηγητών και όλων των φορολογουμένων πολιτών.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους: Είναι υπέρ της ασφάλειας, της ελευθερίας στα πανεπιστήμια ή υπέρ της διάλυσης και των καταστροφών από τους μπαχαλακηδες;

Στα ΑΕΙ, η Αστυνομία θα παρεμβαίνει πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, όταν παραβιάζεται ο νόμος και κάποιοι επιχειρούν να τρομοκρατούν φοιτητές και καθηγητές που επιθυμούν το αυτονόητο: Την κανονική και ασφαλή λειτουργία του πανεπιστημίου».

Νωρίτερα, η ΓΑΔ Θεσσαλονίκης είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Μεσημβρινές ώρες, «κατά τη διάρκεια αστυνομικών μέτρων για την περιφρούρηση οικοδομικών εργασιών σε ισόγειο χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, ομάδα 120 περίπου ατόμων επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικού και ιδιώτη, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών. Ενεργείται προανάκριση από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης».

Από κοντά και η Νέα Δημοκρατία που αναφέρει ότι «στη διάρκεια της επίθεσης κατά των αστυνομικών και της συμπλοκής που ακολούθησε, τραυματίστηκαν ένας φοιτητής κι ένας αστυνομικός». Παράλληλα εξαπολύει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τη γνωστή καραμέλα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δήθεν ενισχύει την ανομία στα πανεπιστήμια. «Ας πάψει ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει τις ομάδες βίας και την ανομία. Οι πανεπιστημιακοί χώροι θα αποδοθούν ξανά εκεί που ανήκουν: στην ακαδημαϊκή κοινότητα» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με απροκάλυπτο τρόπο να ενισχύει την ανομία στα πανεπιστήμια. Σήμερα ομάδα ατόμων επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τοποθετηθεί για φύλαξη του χώρου του ΑΠΘ που τελούσε επί 34 χρόνια υπό κατάληψη και σήμερα κατασκευάζεται βιβλιοθήκη που θα εξυπηρετεί τους φοιτητές. Στη διάρκεια της επίθεσης κατά των αστυνομικών και της συμπλοκής που ακολούθησε, τραυματίστηκαν ένας φοιτητής κι ένας αστυνομικός. Για το περιστατικό, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, γίνεται προανάκριση. Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει ευθέως, όχι στη ΝΔ, αλλά στην κοινωνία: Ο χώρος του ΑΠΘ που φύλαγαν οι αστυνομικοί για να μην γκρεμιστεί ξανά με βαριοπούλες, πρέπει να γίνει βιβλιοθήκη ή όχι; Στο όνομα ποιας ακαδημαϊκής ελευθερίας μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να κατέχει ακαδημαϊκό χώρο, ανεξάρτητα από τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας; Ας πάψει ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει τις ομάδες βίας και την ανομία. Οι πανεπιστημιακοί χώροι θα αποδοθούν ξανά εκεί που ανήκουν: στην ακαδημαϊκή κοινότητα».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει νεκρό στα πανεπιστήμια;» είχε διερωτηθεί νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι «έχοντας ζηλέψει την Τουρκία του Ερντογάν με την μόνιμη παρουσία αστυνομικής δύναμης στα πανεπιστήμια κάνει ό,τι μπορεί για να πυροδοτήσει την ένταση».

Για επικίνδυνη κλιμάκωση της αστυνομικής βίας στα πανεπιστήμια είχε κάνει λόγο από την πλευρά του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νίκος Φίλης, προσθέτοντας ότι οι «εικόνες στο ΑΠΘ θυμίζουν εποχές εκκαθαριστικών επιχειρήσεων της αστυνομίας στην Τουρκία, τη Λατινική Αμερική και αλλού».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X