Παρασκήνιο

Το πόθεν… του Κυριάκου Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός ενώ χρωστάει εκατομμύρια συνεχίζει τις επενδύσεις real estate

Το πόθεν… του Κυριάκου Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός ενώ χρωστάει εκατομμύρια συνεχίζει τις επενδύσεις real estate
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το πόθεν… του Κυριάκου Μητσοτάκη: Αποκάλυψη στο Documento την Κυριακή. Τα συμβόλαια αγοράς των δυο οικοπέδων στο Ζαγόρι.

Ο πρωθυπουργός ενώ χρωστάει εκατομμύρια συνεχίζει τις επενδύσεις real estate.

Απέκτησε ένα άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο 412,7 τ.μ. και ένα «τυφλό» 248,06 τ.μ. και αμέσως τα συνένωσε.

Τι έκανε για να μη δηλωθούν και εμφανιστούν στο πόθεν έσχες του 2022.

Μετά την αγορά και κατόπιν ενεργειών του, η περιοχή κηρύχθηκε «απάτητο βουνό» και εντάχθηκε στην UNESCO.

Στη δημοσιότητα έχει δοθεί από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής οι 1.034 δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες» των πολιτικών για το έτος 2022 (χρήση 2021).

Όπως προκύπτει από τη δήλωση του πρωθυπουργού, τα εισοδήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συγκεκριμένη χρήση ήταν: 1.500.000 ευρώ (ποσά από διάθεση περιουσιακών στοιχείων δάνεια, δωρεές, κληρονομιές, επίδομα αλλοδ., εφάπαξ κτλ.), 3.692 ευρώ από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, 12.710 ευρώ από ακίνητα, 35.842 ευρώ (συνολικό καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, επιδόματα, πρόσθετες αμοιβές κλπ.) και εισοδήματα που εξαιρούνται από φόρο και εισφορά ύψους 33.994 ευρώ.

Η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόβσκι – Μητσοτάκη δήλωσε τα εξής εισοδήματα: εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου 173.823 ευρώ, 34.000 ευρώ από ακίνητα, 141.176 ευρώ (ποσά από διάθεση περιουσιακών στοιχείων δάνεια, δωρεές, κληρονομιές, επίδομα αλλοδ., εφάπαξ κτλ.).

Οι καταθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέρχονται σε 1.291.051 ευρώ και 87,12 δολ. ΗΠΑ. Οι καταθέσεις της συζύγου ανέρχονταν σε 568.950,45 ευρώ και 177,712 δολάρια ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός δήλωσαν συνολικά 39 ακίνητα ενώ είχαν στην κατοχή τους τέσσερα οχήματα, συγκεκριμένα τρία επιβατικά αυτοκίνητα και ένα φορτηγό.

Ο πρωθυπουργός, έχει τρεις δανειακές εγγραφές. Η πρώτη από την Τράπεζα Πειραιώς αρχικού ποσού 600.000 ευρώ, που χρονολογείται από το 2007 και αποπληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022. Το δεύτερο δάνειο από φυσικό πρόσωπο (Αλεξάνδρα Gourden) 150.000 ευρώ ελήφθη το 2018 και έχει ημερομηνία λήξης του 2035. Επίσης, έχει μια πιστωτική κάρτα από την Εθνική Τράπεζα με υπολειπόμενο οφειλόμενο ποσό 14.796,28 ευρώ.

Η σύζυγός του, έχει τρεις εγγραφές σε δανειακές υποχρεώσεις και εγγραφές, ένα δάνειο από την τράπεζα Πειραιώς (INTRUM) με οφειλόμενο ποσό 826.169 ευρώ από το 2009 με ημερομηνία εξόφλησης τον Οκτώβριο του 2039 που αφορά το 1/3 δανείου με άλλους δύο συνοφειλέτες. Ακόμη ένα καταναλωτικό δάνειο από την Alpha Bank με υπολειπόμενο ποσό 36.662 ευρώ που ελήφθη το 2013 καθώς και μία πιστωτική κάρτα με οφειλόμενο ποσό 10.014 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις πόθεν έσχες αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων ανέλεγκτες από την Επιτροπή, όπως τις έχουν καταθέσει οι υπόχρεοι…

Το εγχείρημα του Κυρ. Μητσοτακη

Ωστόσο, καταγγελία που έφτασε στο documentonews.gr ρίχνει σκιές στο εγχείρημα του Κυρ. Μητσοτακη να συσπειρώσει το κόμμα ενόψει ευρωεκλογών.

Συγκεκριμένα, πρόσωπο με γνώση της λειτουργίας του κληροδοτήματος στο Ζάππειο θέτει ερωτήματα σε σχέση με το ύψος του τιμήματος για την ενοικίαση του Μεγάρου, με βάση τους χώρους που χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

«Πόσα πλήρωσε για ενοικίαση ποιων χώρων; Κατέβαλε το οικονομικό τίμημα για τους εξωτερικούς χώρους του Ζαππείου Κήπου, όπως προβλέπεται;» διερωτάται και προσθέτει:

«Καταλογίστηκαν στη ΝΔ τα κόστη του χρόνου που απαιτήθηκε για να στηθεί στο Ζάππειο την εκδήλωση; Εκτός του περιστυλίου, για ποιους άλλους εσωτερικούς χώρους κατεβλήθη το νόμιμο μίσθιο;».

Και συνεχίζει η πηγή που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της:

«Κατέθεσε εγγυητική επιστολή τραπέζης, όπως προβλέπεται πέραν του τιμήματος εκμίσθωσης; Κι αν ναι, από ποια τράπεζα και πότε; Εξοφλήθηκαν τα κόστη προς το Ζάππειο και κατεβλήθη η εγγυητική επιστολή εντός δέκα ημερών, όπως προβλέπεται από τον νόμο πριν την εκδήλωση; Υπολογίσθησαν αθροιστικά και τα κόστη καθαριότητας, υπαλλήλων ασφαλείας, ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεοπτικής αναμετάδοσης; Ποιος πλήρωσε τα κόστη των σκηνικών, εξέδρας, φωτισμού, ηχητικών εγκαταστάσεων; Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, η κεντρική κυβέρνηση, ή το ταμείο του Ζάππειου Μεγάρου;».

Επιπλέον, το συγκεκριμένο πρόσωπο διερωτάται αν τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις και υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται από την αρχαιολογική υπηρεσία δεδομένου ότι το κτήριο είναι προστατευόμενο νεοκλασικό, αλλά και αν πάρκαραν τα οχήματα μόνο στο πάρκινγκ του Ζαππείου ή και σε άλλους εξωτερικούς χώρους του Ζαππείου, διότι «απαγορεύεται η διέλευση, στάση και στάθμευση στους εξωτερικούς χώρους του Ζαππείου με διάταξη της Διεύθυνσης Νεότερων Αρχαιοτήτων, καθώς ο εξωτερικός χώρος είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος».

Τα εν λόγω ερωτήματα ζητούν απαντήσεις από τα αρμόδια στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο χρωστά στις τράπεζες περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ τη στιγμή που ο εξίσου χρεωμένος στις τράπεζες ή και σε μέλη της Οικογένειας πρωθυπουργός αυξάνει χωρίς σταματημό την ακίνητη περιουσία του.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X