Θέμα

Τσίπρας: κ. Μητσοτάκη αποτύχατε, έχετε τελειώσει πολιτικά!

Τσίπρας: κ. Μητσοτάκη αποτύχατε, έχετε τελειώσει πολιτικά!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στην ευχόμενος περαστικά τη Μαριέττα Γιαννάκου για τη νέα περιπέτεια της υγείας της. Και στη συνέχεια άρχισε το… σφυροκόπημα, ενημερώνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως έχει τελειώσει πολιτικά!

Από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι δεν ήταν πρόθυμος να χαριστεί στην κυβέρνηση ούτε κατ’ ελάχιστο! Κατά τις τρεις μέρες της πρότασης μομφής, είπε, αποδείχθηκε ότι τα αισθήματα αγανάκτησης του κόσμου είναι πέρα για πέρα δίκαια.

«Αποτύχατε κύριοι της κυβέρνησης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως τα στελέχη της συμπεριφέρονται σαν να έχουν πιστέψει «την προπαγάνδα που κατασκευάζετε και την καταναλώνετε μόνο εσείς, σαν να είσαστε αλλού». Όμως, πρόσθεσε, οι πολίτες έχουν πάθει ανοσία σε αυτή και αυτό «το καταλαβαίνει κανείς με τη πρώτη ματιά, αφού κανένας σταθμός δε μπορεί πια να κάνει ρεπορτάζ χωρίς να κλείνει τα μικρόφωνα απ’ τους περαστικούς».

«Έχετε συναίσθηση της αλήθειας; Είστε θύματα της προπαγάνδας και πρώτος εσείς κ. Μητσοτάκη, κλεισμένος σε μια γυάλα, των αυλοκολάκων της συμφοράς και των δημοσκόπων της χαράς» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός που έχει «τελειώσει». Γι’ αυτό και για πολλά άλλα, κάλεσε τον πρωθυπουργό ως ένδειξη αξιοπρέπειας, να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.

«Όταν ένας πολιτικός γίνεται ανέκδοτο, έχει τελειώσει και δεν το ξέρει. Ώρα να σας ενημερώσει κάποιος που θέλει το καλό σας τι συμβαίνει στην κοινωνία. Κύριε Μητσοτάκη, έχετε τελειώσει πολιτικά αλλά το χειρότερο όμως είναι ότι ζείτε στο δικό σας παράλληλο σύμπαν, σε ένα οργουελικό 1984, όπου όλα πηγαίνουν καλά, γιατί εμφανίζονται καλά από την κυρίαρχη ενημέρωση», πρόσθεσε.

«Τελειώσατε, όχι μόνο γιατί αποτύχατε με τεράστιο ανθρώπινο, οικονομικό, και κοινωνικό κόστος σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα που διαχειριστήκατε. Στην πανδημία, στις φωτιές, στην ακρίβεια, στον τελευταίο χιονιά, που φέρει την υπογραφή της οριστικής σας χρεοκοπίας. Αλλά κυρίως γιατί την ώρα που αποτυγχάνετε παταγωδώς σε όλα, εσείς συνεχίζετε μια άθλια επικοινωνία, συνεχίζετε με τρόπο προκλητικό να πιστεύετε ότι δεν είστε πρωθυπουργός που λογοδοτεί, αλλά πρίγκιπας που η εξουσία του ανήκει ως κληρονομικό δικαίωμα», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Οι μισές συγγνώμες και τα… πρακτικά του Φουρθιώτη

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε αναπάντητα τα όσα ακούγονται εδώ και μέρες από τα στελέχη της κυβέρνηση και της ΝΔ για το Μάτι και τις συγκρίσεις που γίνονται με το επιτελικό μπάχαλο κατά την πρόσφατη κακοκαιρία.

«Το Μάτι ήταν και παραμένει ένα συλλογικό τραύμα και απαιτεί σεβασμό και όχι μικροκομματικά παιχνίδια που κάνετε για να αποκρύψετε τις δικές σας ευθύνες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και αναρωτήθηκε: «πού είναι άραγε εκείνος ο σύμβουλός σας ο κ. Συνολάκης που έλεγε να εκκενώσουμε την Μαραθώνος σε 25 λεπτά; Που ήταν να εκκενώσετε τη Μεσογείων και την Κατεχάκη σε 25 λεπτά και όχι σε 25 ώρες;

Το περίφημο 112 πού ήταν να στείλει οδηγίες για το πώς θα επιβιώσουν επί ώρες στην παγωνιά και στο κρύο; Πού ήταν το κράτος; Ακόμη και όταν επενέβη ο στρατός, έλαβαν εντολή να αφήσουν ό,τι κάνουν και να μαζευτούν στην έξοδο 10 της Αττικής Οδού που ήταν μαζεμένα τα τηλεοπτικά συνεργεία για να πάρουν πλάνα. Όλα για την επικοινωνία! Ντροπή πια!

Αλλά ζητήσατε συγγνώμη αν και εμείς καταλάβαμε ότι φταίνε όλοι οι άλλοι: Το χιόνι που σας αιφνιδίασε γιατί έπεσε μεσημέρι ενώ συνήθως πέφτει νύχτα, οι παραχωρησιούχοι, οι μετεωρολόγοι.

Και μας λέτε ότι δεν κρατούσατε πρακτικά σε κρίσιμη σύσκεψη. Τελικά ο μόνος που κρατάει πρακτικά σ’ αυτή την κυβέρνηση είναι ο κ. Φουρθιώτης. Αλλά ξέχασα, ζητήσατε συγγνώμη, μόνο που όπως λέει ο λαός μας, όταν ανακαλύφθηκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο.

Αλλά δεν θα καθαρίσετε με μία συγγνώμη.

Χρωστάτε πολλές συγγνώμες

Δεν θα καθαρίσετε έτσι εύκολα. Φοβάμαι ότι δεν αρκεί μια συγγνώμη για να καθαρίσετε. Χρωστάτε χιλιάδες συγγνώμες. 23 χιλιάδες σε κάθε οικογένεια που έχασε τους ανθρώπους τους μέσα στην πανδημία άδικα. Εσείς αποφασίσατε να μην ενισχύσετε το ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή που οι άνθρωποι σας σας έλεγαν να το ενισχύσετε και αν το κάνατε οι μισοί θα είχαν σωθεί. Εσείς χωρίς ντροπή λέγατε ότι δεν έχετε τέτοια μελέτη.

Χρωστάτε συγγνώμη σε κάθε γιατρό και νοσηλευτή που ξενυχτά στην αγωνιώδη μάχη να σώσει ζωές. Εσείς με την απέχθειά σας για κάθε δημόσιο και κοινωνικό τους στερείτε όπλα. Χρωστάτε συγγνώμη σε κάθε οικογένεια που φοβάται το αύριο και βλέπει το μισθό να τελειώνει στα μέσα του μήνα γιατί εσείς διευκολύνατε να μπει κεφαλικός φόρος. Χρωστάτε συγγνώμη σε όλες τις Ελληνίδες και Έλληνες γιατί εσείς παίξατε με τον πατριωτισμό τους. Εκμεταλλευτήκατε την αγάπη τους για την Ελλάδα και την Μακεδονία για να κερδίσετε μερικές ψήφους. Και έρχεστε και λέγατε ότι εμείς πουλάμε την Μακεδονία για συντάξεις.

Χρωστάτε συγγνώμη 103 στις οικογένειες όσων χάθηκαν στο Μάτι. Εσείς προσωπικά κάνατε τις χαμένες ζωές εκλογικό σας σκαλί. Ενώ ξέρατε πως γιατί και σε πόσο ελάχιστο χρόνο συντελέστηκε αυτή η ανείπωτη τραγωδία».

«Κυβερνάτε εσείς ή οι Φουρθιώτιδες;»

Δεν ήταν δυνατόν, φυσικά, ο Αλέξης Τσίπρας να μην αναφερθεί και στο θέμα «Φουρθιώτη», ειδικά μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις του υπόδικου παρουσιαστή.

Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε μια σειρά σκληρά ερωτήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις σχέσεις της κυβέρνησής του με έναν αστέρα της trash tv, που κουβαλάει περισσότερες από 30 εκκρεμείς υποθέσεις με τη δικαιοσύνη. «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου που η νύχτα διεισδύει στο Μαξίμου» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γνωρίζατε ότι η μισή σας κυβέρνηση έκανε εξυπηρετήσεις στον υπόδικό παρουσιαστή; Πως απέκτησε πρόσβαση σε φύλαξη 12 αστυνομικών; Πως είχε αυτός ο άνθρωπος τόσο στενές σχέσεις με τόσους υπουργούς σας; Πως το δεξί σας χέρι διαπραγματεύονταν μαζί του τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης; Με τη μισή κυβέρνηση να του κάνει delivery; Το γνωρίζατε ή το αγνοούσατε;» ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ότι τις μέρες που αντάλλασσε κλήσεις και sms με τη μισή σας κυβέρνηση έστησε 13 εταιρείες με νόμιμους εκπρόσωπους να φαίνονται δύο αλλοδαπές από τη Γεωργία, εταιρείες βιτρίνα χωρίς πραγματική δραστηριότητα, χωρίς δηλώσεις προσωπικού στην Εργάνη, χωρίς εγκατάσταση στις δηλωθείσες έδρες, προκειμένου να εισπράττει από τις αναστολές συμβάσεων εργασίας λόγω της πανδημίας και επιστρεπτέες προκαταβολές, το γνωρίζατε ή δε το γνωρίζατε;

Σας ενημέρωσε ο κος Βρούτσης που όταν προσπάθησε να το σταματήσει, μπήκε με μπράβους στο υπουργείο να τον τρομοκρατήσει; Ή δε σας ενημέρωσε; Και μετά όλως παραδόξως αποχώρησε ο Βρούτσης από το υπουργείο, όχι ο Φουρθιώτης. Ή μήπως τα αγνοείτε όλα αυτά;

Αν τα αγνοείτε να σας βοηθήσω εγώ: Από το Δεκέμβριο του 2020 η Γενική Διεύθυνση Εισφορών του ΕΦΚΑ αποστέλλει έγγραφο στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχου στο ΣΔΟΕ και στο ΣΕΠΕ για τη διενέργεια έρευνας για την τήρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας για μια σειρά εταιρείες στις οποίες φιγουράρει το όνομα του Φουρθιώτη.  Εταιρείες που φέρονται να ελέγχονται για το αν όντως λειτουργούν  νόμιμα, ή αν λειτουργούν ως όχημα παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Από τις 13 εταιρείες που φέρονται να συνδέονται με τον Φουρθιώτη γνωρίζουμε ότι έχουν πιστωθεί ως επιστρεπτέες  προκαταβολές,  σε 11 από αυτές το συνολικό ποσό των 194.883,32 ευρώ, ενώ εγκρίθηκαν επιπλέον 56.987,33 ευρώ. Τα γνωρίζετε; Μιλάμε για το συνολικό ποσό των 250.870, 65 ευρώ, χρήματα που σύμφωνα με τις έρευνες της οικονομικής αστυνομίας πιστώθηκαν αρχές Μαρτίου του 2021 και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν προκειμένου να αιτιολογήσουν χορήγηση δανείου ύψους 182.000 ευρώ περίπου στην εταιρεία EPSILON TV. Διαχειριστής της οποίας είναι ο Μένιος Φουρθιώτης!» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως η  έρευνα της οικονομικής αστυνομίας έχει ολοκληρωθεί. Και ρώτησε μετ’ επιτάσεως εάν έχει ή όχι διαβιβαστεί στην οικονομική εισαγγελία.

Απευθυνόμενος δε στον κ. Γεραπετρίτη ο Αλ. Τσίπρας ρώτησε για ποιο λόγο συνομιλούσε μαζί του και ποιους εννοούσε όταν του είπε «μην τους κάνετε τη χάρη να δειλιάστε». «Για ποιους το λέτε αυτό; Για τους εισαγγελείς που τον κυνηγούν; Για τον Βρούτση που τον καταγγέλλει; Για εμάς που στοχοποιεί; Για ποιους το γράψατε;» ζήτησε να μάθει.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα ήξερε όλα και τα συγκάλυπτε. «Αν δεν είναι έτσι, θα είχατε αποπέμψει από τη πρώτη ώρα το δεξί σας χέρι. Άρα ο Φουρθιώτης δεν έχει στο χέρι το δεξί σας χέρι. Έχει στο χέρι εσάς κύριε πρωθυπουργέ. Και το ερώτημα είναι γιατί; Η απάντηση ότι μια κυβέρνηση που ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ της χώρας είχε ανάγκη το κανάλι του Φουρθιώτη, δεν μπορεί να γίνει πιστευτή. Ελπίζω να βρείτε κάποια σοβαρότερη εξήγηση στην ομιλία σας. Αλλιώς ο βούρκος στον οποίο επιπλέετε, πολύ σύντομα θα σας καταπιεί.

Αν δεν έχετε σήμερα να δώστε μια σοβαρή απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα, μια είναι η επιλογή αξιοπρέπειας κύριε Μητσοτάκη. Παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές. Δώστε στον ελληνικό λαό τη δυνατότητα άμεσα να σας κρίνει, πριν είναι αργά για σας, για τη χώρα, για όλους μας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αγώνας για την απαλλαγή του καθεστώτος Μητσοτάκη

«Η Ελλάδα χρειάζεται ανάσα προόδου πριν τη βάλετε στον αναπνευστήρα. Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση εντιμότητας, δημοκρατίας, προόδου», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Γιατί μόνο με εκλογές και προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει ο κατήφορος. Θα αποκατασταθεί η κανονικότητα. Θα επανέλθει το αίσθημα τη ασφάλειας. Θα επανεκκινήσει την οικονομία διαγράφοντας ή μειώνοντας δραστικά τα χρέη της πανδημίας. Θα προστατευτεί αποτελεσματικά το μέσο νοικοκυριό από τη λαίλαπα της ακρίβειας, στο ρεύμα και στα ήδη πρώτης ανάγκης. Με πάγωμα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με μείωση του ΕΦΚ στο ρεύμα, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Θα απελευθερωθεί η εργασία, με τη κατάργηση από την πρώτη εβδομάδα όλου το νομικού οπλοστάσιο κατά του οχτάωρου, των πληρωμένων υπερωριών, του δικαιώματος στην απεργία. Θα αυξηθεί άμεσα ο βασικός μισθός στα 800 ευρώ και η αύξηση αυτή θα περάσει σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια. Θα ενισχυθεί άμεσα το ΕΣΥ, με χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών, με γενναία αύξηση στις αμοιβές του προσωπικού, και μονιμοποίηση όλων όσοι σήμερα απασχολούνται με σχέσεις ορισμένου χρόνου.

Για αυτό καταθέτουμε τη πρόταση δυσπιστίας στη χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά. Για αυτό η πρωτοβουλία μας θα έχει και συνέχεια, μέσα και έξω από τη Βουλή.

Σ’ αυτό τον όμορφο αγώνα για την απαλλαγή μας από το καθεστώς Μητσοτάκη, καλούμε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της προόδου. Κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Μπορούμε και θα το πετύχουμε» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X