Επιλογές

Τσίπρας: «Ψήνεται» να κλείσει εκκρεμότητες και με την Αλβανία!

Τσίπρας: «Ψήνεται» να κλείσει εκκρεμότητες και με την Αλβανία!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ως προπομπό της βούλησης της κυβέρνησης να λύσει σταδιακά και τις εκκρεμότητες με την γειτονική Αλβανία ερμηνεύεται η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Έντι Ράμα, στον απόηχο των προειδοποιητικών βολών του Έλληνα πρωθυπουργού προς τα Τίρανα κατά την επίσκεψή του στο Βουκουρέστι.

Ο Τσίπρας που… λύνει

Μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την σταδιακή ομαλοποίηση των σχέσεων της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία, κάτι που καταγράφηκε και στο πρόσφατο ταξίδι Τσίπρα στα Σκόπια, η κυβέρνηση δείχνει πως επιθυμεί να κλείσει ένα ένα τα μέτωπα τουλάχιστον με τους γείτονές της στην Βαλκανική.

Επισήμως το Μαξίμου ανακοίνωσε ότι Αλέξης Τσίπρας και Έντι Ράμα έκαναν κατά την επικοινωνία τους συζήτηση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα ατύπως, διπλωματικές πηγές επιβεβαίωναν πως οι δύο ομόλογοι επικέντρωσαν την συνομιλία τους στον Νόμο για τις περιουσίες στην ακτή του Ιονίου και στο Νόμο για τις μειονότητες. Επιπλέον, συνομίλησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις και για διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Από την επίσημη ενημέρωση προκύπτει πως ο πρωθυπουργός επανέφερε το θέμα της ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας το οποίο είχε θίξει με άμεσο τρόπο από το Βουκουρέστι, στέλνοντας το μήνυμα στην ηγεσία της γειτονικής χώρας πως ο δρόμος προς την Ευρώπη περνάει μέσα από τον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων. Ως γνωστόν είχαν προηγηθεί οι πληροφορίες για την δημοσίευση στην αλβανική εφημερίδα της κυβερνήσεως ΦΕΚ για τον νόμο του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ράμα σε σχέση με την δήμευση των παραθαλάσσιων περιουσιών Ελλήνων της Χειμάρρας.»Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μία αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία κι αν ισχύει αυτό θα είναι μία πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη» είχε προειδοποιήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός προκαλώντας την επόμενη ημέρα το «πάγωμα» του ΦΕΚ.

Η πλευρά της Αλβανίας…

Κατά τις πληροφορίες την Τετάρτη συνεδρίασε εκ νέου το υπουργικό Συμβούλιο Ράμα, σε σχέση με το επίμαχο θέμα με εισήγηση να καταγραφούν οι έως τώρα περιουσίες της ελληνικής μειονότητας, αλλά όχι από εδώ και πέρα.

Οι κινήσεις των Τιράνων είχαν προκαλέσει την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης και μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας που εμφανίζεται ιδιαίτερα θετικός για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ συνέδεσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Ράμα με την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας.

Κατά τις πληροφορίες αυτό κατέστησε σαφές και στον κ. Ράμα χθες με την επισήμανση πως εφόσον η Αλβανία σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να μην ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της. Άλλωστε όπως είπε προχθές και από τα Σκόπια υποστηρίζει ανοιχτά την ενταξιακή προοπτική τόσο για την Βόρεια Μακεδονία όσο και για την Σερβία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X