Πολιτική

Βερολίνο: Συνάντηση Μητσοτάκη με Σολτς

Βερολίνο: Συνάντηση Μητσοτάκη με Σολτς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση Μητσοτάκη με Σολτς: Οικονομία, μεταναστευτικό, ενέργεια αλλά και ο πόλεμος στο Ισραήλ θα είναι τα βασικά θέματα συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.

Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης, είναι το μήνυμα που επιδιώκει να εκπέμψει με αυτή την επίσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς τα ζητήματα της οικονομίας – διμερή και ευρωπαϊκής ατζέντας – βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.

Ούτως ή άλλως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για το μεταναστευτικό, αλλά και την προσαρμογή αυτού στην κλιματική αλλαγή και δη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ακόμη ένα ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει τους δύο ηγέτες είναι η ενέργεια και συγκεκριμένα η διασυνδεσιμότητα, καθώς η Ελλάδα αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας στον Διάδρομο Νότου-Βορρά, γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία και επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Μητσοτάκης και Σολτς αναμένεται επίσης να ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το πρόγραμμά του στο Βερολίνο

Τη Δευτέρα, στις 17:30 ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς, στο Ίδρυμα Konrad Adenauer. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση με τον Μερτς, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος.

Την Τρίτη, στις 11:00, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στην Καγκελαρία. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και δηλώσεις στον Τύπο.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει στο δείπνο ηγετών (Ελλάδος, Κύπρου, Αυστρίας, Λιθουανίας, Βελγίου και Ουγγαρίας), που φιλοξενεί στην καγκελαρία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο άτυπων συζητήσεων ανά ομάδες με τους ηγέτες της ΕΕ για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X