Θέμα

Βουλή -Μητσοτάκης για φωτιές: Η κλιματική κρίση φταίει για όλα – Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα

Βουλή -Μητσοτάκης για φωτιές: Η κλιματική κρίση φταίει για όλα  – Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Βουλή -Μητσοτάκης για φωτιές:Με ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά στον Έβρο, ξεκίνησε η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, μετά από πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα (…) Όλοι μας είμαστε πληγωμένοι από όσα προηγήθηκαν. Να συμφωνήσουμε σε μια παραδοχή. Να συνειδητοποιήσουμε ότι οι κλιματικές απειλές βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την τοποθέτησή του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων.

Ενώ ήταν σε θέση απολογούμενου για τη διαχείριση των φονικών πυρκαγιών που συνεχίζουν να κατακαίουν άκρως σημαντικές δασικές αλλά και παραγωγικές εκτάσεις στη χώρα, με αιχμή την τεράστια πυρκαγιά στον Έβρο που κατακαίει για 13η μέρα το μοναδικό οικοσύστημα της Δαδιάς με το μέγεθος της καταστροφής να ξεπερνά τα 810.000 στρέμματα μέχρι στιγμής.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, ακόμη: «Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ ολοένα πιο επικίνδυνη για όλους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους. Οι πολίτες δεν περιμένουν κοινοβουλευτική κοκορομαχία, αλλά ωριμότητα, σοβαρότητα. Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα.

(…) Πρέπει να μας προβληματίσει τι είναι αυτό που κάνει μια χρονιά καλή και τι κακή, μιας και φέτος είχαμε περισσότερα μέσα από πέρυσι (…) Συχνά ακούμε αναλύσεις για την προετοιμασία που μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν όρια στο πώς μπορεί κανείς να διαχειριστεί μια φωτιά στο πεδίο. Στη φωτιά του Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας. Φαινόμενο που είχε να εμφανιστεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια (…) Σήμερα το κράτος είναι παρόν, αλλά η φωτιά επιμένει. Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X